BESTEMMINGEN

Een review uit Zimbabwe

Zimbabwe per huurauto

Monique van Oosten [werkzaam bij NBBS] over een reis in Zimbabwe op 10 januari 2014

Product Manager Monique van Oosten ging op reis naar Zimbabwe. Dit is haar reisverhaal: Zimbabwe stond al enige jaren op mijn verlanglijst om te bezoeken en hier een autorondreis te maken. Dit was een lange tijd niet mogelijk gezien de politieke en economische situatie in het land. Men zegt zelf er weer klaar voor te zijn en dus een goed moment om te zien of dit daadwerkelijk zo is.

Route

Onze route is als volgt: Harare-Nyanga National Park-Great Zimbabwe-Matopos National Park-Hwange-Victoria Falls-Lake Kariba (per vliegtuig)-Mana Pools (per vliegtuig)-Harare (per vliegtuig). Per KLM vliegen we in ca. 10 uur overdag direct van Amsterdam naar Harare. Aangezien de auto de volgende ochtend bij het hotel wordt afgeleverd, nemen we een taxi naar het hotel in Harare. Het is niet aan te raden deze route per huurauto in het donker af te leggen.

Harare – Nyanga National Park

Op dag 2 wordt de auto keurig op tijd bij het hotel afgeleverd. Aangezien Harare niet echt veel te bieden heeft, vertrekken we direct in de richting van de Eastern Highlands, waar Nyanga National Park gelegen is. In verband met de vele wegwerkzaamheden duurt de rit van ca. 285 km wat langer dan gepland. Maar het is goed om te zien dat men de wegen goed onderhoudt. Het blijkt dat de bewijzering nog wel wat te wensen over laat. De borden zijn schaars en als ze er zijn, zijn ze niet heel goed leesbaar en/of beschadigd. Het is daarom handig dat er veel politie op de weg is; je kunt hen altijd vragen of je op de goede weg bent! De Eastern Highlands is een bergketen in het oosten van Zimbabwe tegen de grens met Mozambique. Je vindt hier prachtige uitzichtpunten, watervallen en kleine dorpjes. Nyanga National Park ligt in het noordelijk deel van dit gebied. We hebben hier een dag rondgereden om dit park te verkennen; dit bleek nogal lastig te zijn, omdat ook hier weinig tot geen borden zijn. Het is derhalve leuker om in het zuidelijk deel van de Eastern Highlands te verblijven bij de Bvumba Mountains. Je kunt hier een mooie autorondrit maken, wandelen, golfen en een botanische tuin en kaaswinkel bezoeken.

Nyanga National Park – Masvingo/Great Zimbabwe

Via de Bvumba Mountains en Chimanimani zijn we via Birchenough Bridge naar Great Zimbabwe gereden. Het eerste deel is nog door een bergachtig gebied en vervolgens rijd je door een landschap met baobabs. Het laatste deel van de route heeft niet heel veel te bieden en dus rijden we goed door. Na een lange rit komen we bij ons hotel nabij Great Zimbabwe aan. De bezienswaardigheid hier zijn de Great Zimbabwe ruïnes. Je kunt hier op eigen gelegenheid of met een gids rondwandelen. Great Zimbabwe was van de 11de tot de 15de eeuw de hoofdstad van een groot gebied in Zimbabwe en Mozambique. Er leefden hier toen 11.000-20.000 inwoners. Wat er van de stad is overgebleven zijn ruïnes van steen verspreid over een complex op een heuvel, in de vallei en een enorme omheining (enclosure genaamd), die zeer interessant zijn om te bezoeken. Het staat nu op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een bezoek aan de Great Zimbabwe ruïnes duurt ca. 2,5 uur.

Masvingo/Great Zimbabwe – Matopos National Park

Vanuit Masvingo rijd je over de A9 via Bulawayo naar Matopos National Park. Naarmate we dichter bij Matopos komen wordt het landschap mooier: groener en met heuvels en rotsformaties. Matopos is een prachtig park met ontelbare kopjes en rotsformaties; tevens is er nog een grote populatie neushoorns. We verblijven in Big Cave Camp, net buiten het nationale park. Dit is een leuke accommodatie op een rotsheuvel gebouwd. Rondom het camp zijn diverse wandelpaden. Het camp biedt activiteiten zoals game-drives en dagtours naar Matopos National Park waar je het graf van Cecil Rhodes bezoekt en rotsschilderingen ziet, rhino tracking en mountainbiken. Onder begeleiding van een kundige gids hebben we een dagtour in een open safarivoertuig door het park gemaakt. Vanaf World’s View, waar het graf van Cecil Rhodes is, heb je een 360 graden uitzicht over het park. We hebben een wandeling naar een grot met rotstekeningen gemaakt en tenslotte zijn we op zoek gegaan naar neushoorns. En ja hoor, na lang zoeken hebben we ze gevonden en konden we de 3 vrouwtjes en een 1 mannetje te voet benaderen: een schitterende belevenis!

Matopos National Park – Hwange National Park

De route naar Hwange National Park biedt helaas niet veel moois. Maar gelukkig maakt het park alles goed! Er zijn diverse camps en lodges binnen en buiten het park waar je kunt verblijven. Het is echter niet aan te raden met een 2WD auto in het park te rijden vanwege de vele zandwegen. We verbleven 2 nachten in een luxe tent in het park en 1 nacht buiten het park. Hwange staat bekend om de enorme kuddes olifanten, maar je ziet er ook veel ander wild met uitzondering van neushoorns. Naast game-drives kun je vanuit sommige accommodaties ook game-walks maken. Voor ons camp lag een waterhole waar regelmatig kuddes olifanten kwamen drinken. Tevens lag ons camp op hun zoektocht naar eten en dus snuffelde de kudde in de middag op hun gemak tussen alle tenten door. Vanuit de tent (op ons terras zitten vonden we iets te riskant) konden we deze reuzen van zeer dichtbij bekijken. Wederom een geweldige ervaring! Tenslotte verblijven we nog 1 nacht in een nieuwe lodge net buiten het park: Elephant Eye. De lodge is onlangs geopend en ziet er fris en modern uit. De chalets zijn ruim en licht en bieden veel comfort. Vanuit de lodge worden game-drives in het park georganiseerd en tevens op hun eigen terrein.

Hwange National Park – Victoria Falls

Een relatief korte, maar leuke rit van 172 km langs vele dorpjes en door een heuvelachtig gebied naar Victoria Falls. De bezienswaardigheid hier zijn natuurlijk de indrukwekkende watervallen. We bezoeken uiteraard het nationale park en lopen langs de diverse uitzichtpunten op de watervallen. Tevens maken we met de Zambezi Explorer een heerlijke relaxte cruise over de Zambezi rivier. Tijdens de cruise genieten we van de heerlijke hapjes en drankjes, maar natuurlijk ook van het mooie uitzicht en de zonsondergang. Voor de avonturiers zijn er in Victoria Falls voldoende activiteiten te beleven zoals bungyjumpen, raften en de Falls van bovenaf bekijken vanuit een helikopter of microlight. Het dorpje biedt vele souvenirwinkeltjes. We verblijven in de Victoria Falls Safari Lodge, een comfortabele lodge met een zwembad en een restaurant met een prima keuken. Tevens is er een Boma restaurant waar je kunt genieten van een Afrikaanse show en lokale gerechten. De lodge biedt een regelmatige shuttle-transfer naar het centrum en de Falls. Omdat de laatste 2 bestemmingen van onze reis beter per vliegtuigje zijn te bereiken, leveren we de huurauto in Victoria Falls in.

Victoria Falls – Lake Kariba

In een klein vliegtuig (max. 3 personen) vliegen we in 1,5 uur naar Bumi Hills Safari Lodge in Lake Kariba. Het is ’s werelds grootste kunstmatige meer, van noord naar zuid 280 km en van oost naar west 40 km. Karakteristiek zijn de dode bomen die langs grote delen van het meer aan de kant in het water staan. De lodge ligt op een heuvel en biedt een prachtig zicht op het meer. Naast activiteiten zoals game-drives, game-walks en sunsetcruises is er tevens een spa en een heerlijk zwembad met tuin waar je kunt relaxen. Ook hier gaan we tijdens een aantal game-drives op zoek naar wild en we zien o.a. olifanten, nijlpaarden en impala’s. Ook hebben we met een gids een dorpje bezocht en een stop gemaakt bij een visbedrijfje en een school. We werden in alle klassen door de kinderen zingend welkom geheten!

Lake Kariba – Mana Pools

Vanuit Bumi Hills vliegen we wederom in een klein vliegtuig in ca. 40 minuten naar Mana Pools. Bij aankomst op de airstrip staat ons safarivoertuig al te wachten voor de transfer naar het camp. Het voertuig heeft tevens als taak de airstrip vrij te houden van wild tijdens aankomst en vertrek van het vliegtuigje. Mana Pools is een prachtig nationaal park; een afgelegen stukje wildernis dat niet mag ontbreken in een Zimbabwe trip. Het landschap is afwisselend en beschikt over mopanibos, brede droge rivierbeddingen, palmbomen en de Zambezi rivier. Ons camp ligt aan deze rivier. We maken game-drives waarbij we zelfs de zeldzame ‘painted dogs’ zien en een wandelsafari waarbij de gids ons veel vertelt over de omgeving. Ook maken we een kanosafari waarbij we stroomafwaarts peddelen en proberen de nijlpaarden zoveel mogelijk te ontwijken. Onze inspanning wordt beloond met een drankje tijdens zonsondergang in de kano in het midden op de rivier. Tussendoor is het relaxen bij het kleine zwembad dat uitzicht biedt op de rivier. Hier nemen ook de olifanten graag een verfrissend bad en we zien ze regelmatig door de rivier banjeren op weg naar een van de eilandjes. Na dit geweldige verblijf in Mana Pools vliegen we naar Harare en vervolgens terug naar Amsterdam.

Tips

  • Neem USD mee in veelal kleine coupures. Dit is handig omdat er niet altijd wisselgeld is. Pinautomaten zijn alleen in de grotere plaatsen te vinden zoals Harare, Victoria Falls en Bulawayo. Creditcards worden wel steeds meer geaccepteerd.
  • Na aankomst op de luchthaven koop je een visum voor USD 30; je hoeft hier geen formulier voor in te vullen.
  • Onderweg zijn er veel roadblocks van de politie; soms word je aangehouden maar meestal mag je doorrijden. Houd je goed aan de snelheid en let goed op want er lopen regelmatig mensen en koeien op de weg. Een Nederlands rijbewijs is voldoende.
  • Tolwegen komen regelmatig voor en hiervoor betaal je voor een normale personenauto USD 1 per keer.
  • Met uitzondering van het oostelijk deel van het land is er voldoende keuze aan accommodaties: sfeervolle boutique hotels, van middenklasse tot deluxe hotels  en comfortabele en luxe tented camps.
  • Onderweg zijn niet heel veel restaurants om te lunchen; vaak ben je op een accommodatie aangewezen of je kunt wat meenemen vanuit de lokale supermarkt.
  • Er zijn voldoende benzinestations in de steden, maar je vind er niet veel en route. Zorg dus altijd dat je met een volle tank start.
Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany