BESTEMMINGEN

Een review uit Peru

Wings over Peru

Natasja Eshuis [werkzaam bij NBBS] over een reis in Peru op 30 december 2009

‘Feliz cumpleaňos’, gefeliciteerd met je verjaardag. Onze agent in Peru viert zijn 50-jarig bestaan. Ter ere van dit jubileum heeft het familiebedrijf relaties uit de hele wereld uitgenodigd voor een prachtige rondreis, die de toepasselijke naam ‘Wings over Peru’ draagt.

Lima

Standplaats voor de eerste twee nachten is het Miraflores Park Hotel in Lima, dat onderdeel is van de Orient Express. Een prachtig hotel, gelegen op een klif in de wijk Miraflores en met uitzicht over de Stille Oceaan. In Lima bezoeken we het Larco Museum, waar een indrukwekkende privé-collectie van pre-Columbiaanse en pre-Inca kunst tentoongesteld is. De lunch gebruiken we op Hacienda Mamacona. Hier wordt het Peruaanse Paso paard gefokt en mogen geïnteresseerden een ritje op deze volbloeds maken. ’s Avonds biedt bij de familie ons een feestelijk diner aan in Casa Aliaga, in Zuid-Amerika het oudste koloniale huis in privé-bezit. Sinds 1535 is dit huis bewoond door zestien generaties van de Luriganco familie. Inmiddels is het onderdeel van het historische centrum van Lima en onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed.

Chan Chan

De eerste ervaring met onze ‘wings’ hebben we de volgende ochtend. We vliegen naar het noordelijk gelegen Trujillo, waar archeologen ons rondleiden langs de imposante Chan Chan ruïnes. Deze stad werd ooit gebouwd door het Chimú-volk. Deze beschaving leefde in de pre-Inca tijd, van 1000 tot 1500. Met 20 km² en meer dan 100.000 overblijfselen uit het Chimú-tijdperk, is dit UNESCO Werelderfgoed de grootste oude adobe stad ter wereld. En route vliegen we vlak langs de 6768 m hoge Huascarán, de hoogste berg van Peru en voor bergbeklimmers op zichzelf al een reden om een reis naar dit land te maken. Mocht er iemand op de top hebben gestaan, dan moet het een vreemde gewaarwording zijn geweest om onze vliegtuigjes ònder zich voorbij te zien vliegen. Evenzo magisch is het om vanuit het vliegtuig op te kijken naar de imposante berg, waarvan de besneeuwde top hoog boven de wolken uittorent in een knalblauwe lucht.

Ceviche

Op het strand van Trujillo geeft een topkok op het gebied van ceviche ons een demonstratie van bereidingswijze van deze tongstrelende Peruaanse specialiteit. Verse vis, zo uit zee, wordt in repen gesneden en gemarineerd met limoensap, knoflookpasta en diverse kruiden waaronder rode peper. Delicioso!

Trujillo

In Trujillo wordt ook gesurft. Niet op moderne surfplanken, maar op Totora bootjes van riet. De Moche bevolking, die in dit gebied leefde in de derde tot negende eeuw, gebruikte deze boten bij de zeevisserij. De gehele kustlijn van Peru bestaat grotendeels uit dorre woestijn, dus bij gebrek aan bomen diende in die tijd het riet als bouwmateriaal. De gevlochten bootjes hebben een levensduur van ongeveer drie weken. Daarna is het riet zo verzadigd met water, dat het langzaam vergaat. Onze surfpogingen leveren links en rechts een nat pak op, tot groot vermaak van de plaatselijke bevolking, die in groten getale uitloopt om ons te zien stuntelen.

Colca Canyon

De vlucht van Lima naar Arequipa leidt over de imposante Colca Canyon, volgens de Peruanen de diepste kloof ter wereld. We vliegen laag en het zicht is helder, een ruig landschap trekt onder ons voorbij. Arequipa wordt omringd door vulkanen. We vragen de piloot of hij zo dicht mogelijk langs de Misti wil vliegen, zodat we de kern van deze 5822 m hoge vulkaan kunnen zien.

Arequipa

Het mooie koloniale Arequipa staat bekend als ‘de Witte Stad’ omdat wit vulkanisch gesteente als bouwmateriaal is gebruikt. Hier ligt ook het mooi gerestaureerde Santa Catalina klooster, waar de dochters van de gegoede burgerij vanaf de 16e eeuw tot circa 1970 werden opgevoed en zo geïsoleerd leefden van de verleidingen van de buitenwereld. Het klooster is schitterend en zeer fotogeniek, zeker met de strakblauwe lucht en de vulkanen op de achtergrond. Anders dan wat de naam doet vermoeden, worden in Arequipa de zogenaamde Panama-hoeden geproduceerd. De werkplaatsen zijn open voor publiek. Een Panama-hoed als souvenir meenemen zonder deze te beschadigen, blijkt gemakkelijk. De hoeden kunnen op een speciale manier worden opgerold, waardoor ze zeer weinig ruimte in beslag nemen en toch in model blijven.

Cuzco en de Heilige Vallei

Veel tijd om deze tweede stad van het land te bekijken hebben we niet, want we vliegen op dezelfde dag door naar Cuzco. Dit is de archeologische hoofdstad van Zuid-Amerika en is tevens de toegangspoort naar de geschiedenis van het Inca-rijk, met de Verloren Stad Machu Picchu als onbetwist hoogtepunt. De prachtige koloniale stad ligt tussen de pieken van het Andesgebergte in de Heilige Vallei. Dit gebied staat bol van de Inca-overblijfselen en herbergt daarnaast een zeer diverse indianenbevolking, wiens kleurrijke markten een favoriete toeristenexcursie zijn. Eigenlijk is deze regio van Peru al een vakantie op zich waard.

Sol y Luna lodge

Om problemen met hoogteziekte te voorkomen, Cuzco ligt op 3326 m hoogte, verblijven we in de lager gelegen Heilige Vallei. De schitterende lodge Sol y Luna ligt in van een bloemrijke tuin, waar veel kolibri’s huizen. Rondom de lodge zijn de spectaculaire pieken van het Andesgebergte in alle richtingen zichtbaar.

De Heilige Vallei biedt ook uitstekende sportmogelijkheden. Onze groep wordt opgesplitst naar interesse in paardrijden, rafting en wandelen. Samen met een gids verken ik de omgeving te paard. We rijden door de mooie natuur en schilderachtige gehuchtjes, waar de kinderen ons vrolijk achterna rennen. Om ons tegen de sterke zonnestralen van de hoogvlaktes te beschermen dragen we, jawel, Panama-hoeden!

Bezoek aan een vrijwilligersproject

’s Middags bezoeken we met een klein gezelschap het gehuchtje Huilloc (Willoc), waar onze Peruaanse agent een vrijwilligersproject sponsort. De indianenbevolking is hier zeer arm. Met het geld dat beschikbaar wordt gesteld, worden de dorpelingen aangemoedigd om hun oorspronkelijke cultuur zo goed mogelijk te behouden terwijl tegelijkertijd wordt gezorgd voor betere scholing en gezondheid. De schoolkinderen staan ons al op te wachten. Met hun bolle gezichtjes en de typische rode wangen van de hooglanden en gekleed in hun traditionele dracht, vormen ze een zeer folkloristisch tafereel. De kinderen doen een uitvoering van zang en dans in de openlucht. Na een rondleiding in de school nemen de dorpelingen de schoolbenodigdheden en slippers in ontvangst, die wij voor ze hebben meegenomen. Ondanks de kou, dragen de indianen in de Peruaanse hooglanden gewoon lederen of rubberen slippers. Daar kunnen wij met onze professionele Gore-tex outfits nog wat van leren.

Orient Express 

Er zijn diverse manieren om Machu Picchu te bereiken. In 2001 liep ik tijdens mijn vakantie de Inca Trail, een ervaring waaraan ik dierbare herinneringen koester. Met een internationale groep van sportievelingen en een goed uitgeruste (en bewust goed betaalde) groep dragers en gidsen, trotseerden we vier dagen lang de elementen om toe te werken naar het hoogtepunt: de zonsopkomst over de Verloren Stad van de Inca’s. De ultieme beloning voor het afzien, de spierpijn en het rillen van de kou tijdens de ijskoude nachten van het hooggebergte. Vandaag reizen we met de Hiram Bingham. Deze zeer luxueuze Orient Express trein is vernoemd naar de Amerikaanse archeoloog die in 1911 Machu Picchu ontdekte.

Machu Picchu

Machu Picchu is overweldigend! De goed geconserveerde ruïnes uit de 16e eeuw, het spectaculaire landschap, de mysterieuze sfeer en de knalblauwe hemel zijn zo indrukwekkend, dat woorden tekort schieten. Onze gidsen vertellen over de geschiedenis van het Inca-rijk, over koning Pachacutec en over de levensfilosofie van dit volk, dat leefde in harmonie met de natuur en de kosmos. Het is ongelooflijk hoeveel wijsheid deze oude beschaving bezat op het gebied van astronomie, geneeskunst en landbouwtechnieken. Ook hun religieuze overtuiging nodigt uit om er eindeloos over te lezen en verhalen over te beluisteren. Als je de tijd neemt om even op een stil plekje je te bezinnen, kun je de spritualiteit van Machu Picchu bijna in de atmosfeer voelen vibreren.

Meer Cuzco

Het historische Monasterio Hotel in het centrum van Cuzco is gevestigd in een voormalig klooster. De kamers zijn ingericht met antiek meubilair en bieden een bijzondere extra: vanwege de ijle lucht op deze hoogte wordt in elke kamer zuurstof geblazen! Hierdoor kan het lichaam zich tijdens de slaap voldoende wapenen tegen hoogteziekte. Gezien het hoge tempo waarin wij door Peru reizen zonder ons lichaam veel gelegenheid te geven om te acclimatiseren, is dit geen overbodige luxe.

We genieten een volle dag van alle Spaans-koloniale gebouwen, kathedralen, musea, architectuur en de smalle straatjes van Cuzco. ’s Avonds dineren we onder de sterrenhemel bij de hooggelegen San Cristóbal kerk, waar je vanaf het plein schitterend uitzicht hebt over de stad.

De Nazca-lijnen

De rondreis is nog niet voorbij. We vliegen de volgende dag naar Ica, waar we niet alleen met zandbuggy’s door de woestijn scheuren (met skibrillen op tegen het opspattend zand) en leren sandboarden, maar ook een vlucht maken over de beroemde Nazca-lijnen. We kunnen kiezen: per vliegtuigje of helikopter. Ik herinner me mijn draaiende maag tijdens mijn tochtje per vliegtuig in 2001, dus ik opteer de helikopter. Wat een spectaculaire ervaring! De deuren worden namelijk verwijderd zodat we beter zicht hebben. Tussen mij en de woestijn onder me, is slechts een goed strakgetrokken veiligheidsgordel. Slik!

Pisco Sour

In Ica proeven we ook het nationale drankje van Peru, de Pisco Sour. Deze drank bevat naast Pisco (een sterke drank die wordt gedistilleerd uit druiven) geklopt eiwit, rietsuikerstroop, gebroken ijsblokjes, en veel limoen- of citroensap. Na de adrenaline-rush van de vlucht over de Nazca-lijnen, is dit drankje een goed kalmeringsmiddel.

Tips!

  • Houd rekening met de hoogte: neem zeker de eerste dagen voldoende rust, eet licht en wees zeer matig met alcohol.
  • Peru beschikt ook over prachtige jungle. Puerto Maldonado ligt in het stroomgebied van de Amazone. U kunt hier vanuit ecolodges excursies in de jungle maken.
  • Proef tijdens uw verblijf aan de kust ceviche. Heerlijk!
  • Ook grappig om te proeven: cuy, ofwel cavia. Geen geweldige smaak, wel een belevenis.
  • Peru en Bolivia zijn in prima in een rondreis te combineren. U reist dan via Lake Titicaca naar Bolivia, waar vooral de zoutmeren van Uyuni en La Paz de moeite waard zijn.
  • In Peru zijn kwalitatief zeer hoogwaardige sjaals en kleding van lama- en alpacawol te koop, alsmede prachtige sieraden!
  • Combineer uw reis naar Peru met een bezoek aan de Galápagos Eilanden.

Natasja Eshuis is directeur Travel Trend en NBBS Reizen.

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany