BESTEMMINGEN

Een review uit Australië

West Australië, Red Centre en Top End

Joyce van den Heuvel over een reis in Australië op 6 september 2013

Perth

Na een lange, maar zeer comfortabele vlucht met Malaysia Airlines komen we via Kuala Lumpur aan in Perth. Een gezellige, grote stad aan de westkust van Australië. Door de stad stroomt de zeer brede Swan River waar veel watersporten op beoefend kunnen worden. De stad oogt erg modern met veel Amerikaanse invloeden en hoogbouw. ’s Avonds genieten we hier van een heerlijke, verse, zéér grote visschotel in het ‘A Fishy Affair’ restaurant in het sfeervolle centrum van Perth.

De Olga’s

Na een vlucht van ca. vier uur komen wij aan in Alice Springs, in het zogenaamde Red Centre van Australië. Vanuit deze plaats start onze 3-daagse Uluru, Kata Tjuta en Kings Canyon tour. ’s Avonds staat er een schitterend Red Centre Dreaming Dinner op het programma, onze eerste kennismaking met de fascinerende Aboriginal cultuur. 

Enthousiast stappen wij de volgende ochtend in de comfortabele coach op weg naar de echte Outback. Voor ons ligt een eindeloze weg van ruim 200 kilometer waarop wij wel twee (!) keer rechtsaf moeten afslaan. In de middag komen we aan bij de Kata Tjuta, ook wel bekend als de Olgas. Kata Tjuta maakt iedereen stil als eerste prachtige, meer dan 500 meter hoge rotsformatie die we zien in dit schitterende Outback landschap.

Uluru (Ayers Rock)

Aan het einde van de middag komen wij aan bij Uluru (Ayers Rock). Zeer beheerst trapt de tourleader iets harder op het gaspedaal om zo de laatste vrije (picknick)tafel in beslag te nemen. Hier installeren we ons met wijn uit zak (typisch Australisch) en heerlijke borrelhapjes. Na de nodige foto’s staan we inmiddels op de (picknick)tafel om over de andere toeristen op de klapstoeltjes heen te kijken. Met de wijn in de hand genieten we heerlijk van de steeds veranderende kleur van Uluru van oranje naar goudbruin. En vergeten we even de honderden toeristen die allemaal van hetzelfde prachtige uitzicht genieten.  

De volgende ochtend bekijken we Uluru bij zonsopgang en maken we een wandeling om de interessante rots heen. De gids vertelt ondertussen heel boeiend over de geschiedenis van de Aboriginals. Ook hebben we de volgende dag op Kings Canyon een spectaculaire ochtendhike gemaakt. Dit ruige natuurgebied wordt vaak met de eveneens spectaculaire Grand Canyon in Arizona (USA) vergeleken. ’s Avonds slapen we wederom buiten onder de zeer heldere, mooiste sterrenhemel in onze ‘permanent campsite’.   

Na een zeer indrukwekkend Outback landschap waar de aarde rood gloeit met prachtige rotsformaties, brengt de eindeloze lange weg ons (met twee keer linksaf dit keer) weer bij Alice Springs. Hier sluiten we ons Outback avontuur af in Mr. Bojangles het plaatselijke, beruchte café/restaurant. De plaatselijke radio wordt hier opgenomen terwijl je meezingt en je vrienden of familie thuis kunnen meegenieten via het Internet.

Kakadu National Park

De volgende dag vervolgt ons avontuur naar Darwin. Na een comfortabele binnenlandse vlucht van ca. twee uur met Qantas Airways komen we aan in het noordelijk gelegen Darwin.

Hier vandaan starten we met onze 5-daagse Kakadu & Katherine tour. De eerste dag brengt ons naar Litchfield National Park, gelegen in de Tabletop Range, een zandsteenplateau in de Top End waaruit meerdere riviertjes met prachtige watervallen ontspringen. De verkoeling van de natuurlijke waterbronnen is zalig bij temperaturen van boven de 35 graden Celsius.

Katherine Gorge

De volgende dag bezoeken we Katherine Gorge veilig vanaf een boot in de Katherine rivier. Katherine Gorge is een prachtige vijftig kilometer lange rotskloof die de Katherine rivier in het zandsteen van het Arnhem land Plateau heeft uitgesleten. Vervolgens rijden we in een 4WD verder op onverharde wegen richting World Heritage Kakadu National Park, waarbij we ons aan de stoel voor ons vastklemmen. Het heen en weer schudden wordt beloond, want Kakadu NP voldoet aan al onze verwachtingen. En meer! We bezoeken hier de mooiste, geïsoleerde (zo lijkt het) watervallen, uitzichtpunten, rotsen, Aboriginal rotstekeningen en termietenhopen. Elke stop is weer even mooi als bijzonder en het verbaast ons niets dat dit nationale park ook wel één van de mooiste parken ter wereld wordt genoemd.

Mary River Wetland

Via de noordkant van Kakadu verlaten wij het nationale park richting de Mary River Wetlands. Hier wacht ons een boottocht op het moerasgebied met meer dan 250 verschillende diersoorten waaronder de beroemde, mensen etende zoutwaterkrokodil. Nadat de zeer jonge ‘schipper’ nog even benadrukt dat onze levens in zijn handen liggen voor de komende twee uur, wordt de motor gestart en kunnen we niet meer terug. Dit is maar goed ook, want de komende twee uur genieten we met volle teugen van dit prachtige moerasgebied waarbij we alle ‘zeldzame’ dieren met zeer veel geluk zien. 

Die middag wacht ons een nog groter avontuur op wederom een riviercruise waarbij zoutwaterkrokodillen ver boven het water uit springen om naar vlees te happen aan hengels. De hengels worden op het juiste moment omhoog getrokken, zodat deze gigantische krokodillen van soms wel vier meter lang met open bek en zéér veel tanden omhoog hapt.

Eenmaal terug in Darwin en bijgekomen van de spannende belevenissen vliegen we in de avond terug naar Perth. Hier verblijven we de laatste nacht in luxe in het Mercure Perth. De volgende dag wacht op ons een lange terugreis naar huis. Ik stap in het vliegtuig, nadat ik de zeer vriendelijke douanebeambte beloof zeker nog een keer terug te komen!

Tips

  1. Perth is de perfecte uitvalsbasis om de avontuurlijke westkust te ontdekken: per bus met internationaal gezelschap of zelf per 4WD huurauto. De diverse nationale parken beschikken over prachtige, ruige landschappen.
  2. Uw tour bij Ayers Rock en Kings Canyon is ook mogelijk met overnachtingen in hotels. Wilt u de echte Outback ervaring beleven kunt u ook in de buitenlucht in swags (een canvas slaapzak met matje erin) overnachten.
  3. In plaats vanaf Alice Springs naar Darwin te vliegen kunt dit traject ook per trein afleggen. In de luxe trein The Ghan geniet u ontspannen van de uitgestrekte Outback. Onderweg kunt u in Katherine een optionele excursie maken.
  4. Bezoekt u het tropische noorden, houd dan rekening met het regenseizoen van november-april. Beste reistijd voor Darwin en Kakadu National Park is april-oktober.
  5. Australië biedt enorm veel korte tours (bouwstenen) die u eenvoudig kunt combineren met auto- of camperhuur of binnenlandse vluchten. Zo stelt u uw reis naar eigen wens samen. Wij maken graag een offerte op maat
Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany