BESTEMMINGEN

Een review uit Zuid-Afrika

Verrassend Johannesburg

Monique van Oosten [werkzaam bij NBBS] over een reis in Zuid-Afrika op 4 mei 2015

Johannesburg wordt vaak overgeslagen tijdens een rondreis door Zuid-Afrika. De stad zou weinig bezienswaardigheden hebben en staat bekend als onveilig. In maart 2015 heb ik een studiereis naar Johannesburg gemaakt en ben tot de conclusie gekomen dat deze stad volop in ontwikkeling is en juist wel interessante highlights biedt!

Per trein naar het centrum

Vanaf de luchthaven gaan we per Gautrain naar Sandton. Deze comfortabele trein rijdt tussen 05.00-21.00 uur en naast Sandton kun je ook in Rosebank, Centurion en Pretoria komen. Je koopt een chipkaart die je kunt opladen en door in- en uit te checken kom je door de poortjes op de perrons.

Lunch in oude pakhuizen

Na een presentatie op het kantoor van South Africa Tourism gaan we lunchen in The Sheds in downtown Johannesburg in de wijk Ferreirastown. Hier zijn oude pakhuizen opgeknapt en er staan nu marktkramen met heerlijke etenswaren (zoals wraps, broodjes, sushi, ijs, koffie, smoothies), kleding en leuke hebbedingetjes. Je kunt hier producten proeven en vervolgens lunchen aan een van de vele lange tafels. Het leuke is dat locals hier ook lunchen.

Wandelen door de stad

Daarna gaan met een enthousiaste gids op pad voor een wandeltocht. De gids laat ons kennismaken met oud en nieuw in downtown Johannesburg. Zo zien we een aantal graffiti kunstwerken, de plek waar Nelson Mandela z’n advocatenkantoor oprichtte en levendige straten met winkeltjes waar o.a. traditionele Afrikaanse jurken worden gemaakt. De eigenaresse showt ons trots een model.

Fietsen met de locals

In de avond stappen we op de fiets (deze is via een lokaal bedrijf te huur, inclusief helm) en doen mee met de Critical Mass Bike Ride, die start in Braamfontein. Deze tocht wordt elke laatste vrijdag van de maand gehouden en is ooit opgezet om meer mensen naar het centrum te krijgen. Deze avond doen zo’n 600 mensen mee aan de 25 km lange tocht. Het is een supergezellig sfeertje; we fietsen samen met de locals (sommige uitgedost in uitbundige kleding!), met verlichting en muziek.

Apartheid Museum

De volgende ochtend bezoeken we het Apartheid Museum. Je kunt hier zeker een hele dag doorbrengen; er is veel te zien en te lezen over de opkomst en de val van de Apartheid, een verschrikkelijke periode. Een bezoek aan dit museum mag eigenlijk niet ontbreken, omdat je zo het land en al haar ontwikkelingen beter kunt begrijpen. Tevens is er een permanente tentoonstelling over Nelson Mandela.

Aansluitend staat Constitution Hill op het programma. Dit complex was tot 1983 een gevangenis, waar veel politieke activisten (Ghandi en Mandela) onder erbarmelijke omstandigheden gevangen zaten. Je kunt hier een indrukwekkende rondleiding maken, zowel door de gevangenis als door de ruimte waar de Constitutional Court (de Hoge Raad) tegenwoordig zetelt. Een prachtig ontworpen gebouw waar de zwaar bevochten vrijheid nu beschermd wordt.

Neighbourhoods Market in Braamfontein

Voor de lunch gaan we naar Neighbourhoods Market in Braamfontein; hier vind je in het weekend allerlei kraampjes met heerlijke etenswaren en drankjes, van oesters tot burgers, van Italiaanse hapjes tot smoothies. Het is er gezellig druk en op het terras zijn lange tafels waar je tussen de lokale bevolking zit en kunt genieten van de lunch.

Muziekfestival in Soweto

Aan het eind van de middag rijden we naar Soweto, waar we een muziekfestival bezoeken. Soweto is een afkorting van South Western Townships en omvat een enorm gebied met 1.2 miljoen inwoners; de grootste groei vond plaats in de jaren 50 en 60, toen de zwarte bevolking het centrum van Johannesburg moest verlaten. De meeste delen van Soweto zijn geen krottenwijk meer, maar keurig verzorgd. We bezoeken de bekendste wijk Orlando; vroeger woonden hier Nelson en Winnie Mandela en Desmond Tutu heeft hier nog steeds een huis. We dineren in het hippe Thrive Café.

We overnachten in de wijk Maboneng in downtown Johannesburg. Deze wijk was vroeger een ‘no go area’, maar is nu volop in ontwikkeling. Er is een projectontwikkelaar aan de slag gegaan en de wijk wordt compleet vernieuwd. Je vindt er leuke winkeltjes, art galleries, restaurants en musea.

Kerkdienst in Soweto

In de ochtend rijden we wederom naar Soweto en wonen hier een kerkdienst bij in de Grace Bible Church. Als we aankomen is de kerk compleet vol. Op het podium speelt een band en staat een koor te swingen. De bisschop neemt vervolgens het woord en start een inspirerende preek waarin de bezoekers regelmatig betrokken worden. Helaas kunnen we niet de hele dienst bijwonen, maar het was boeiend een deel mee te maken.

Na koffie en cake genuttigd te hebben bij Lihle Guesthouse in Soweto rijden we naar de Cradle of Human Kind World Heritage site, beroemd om de fossielen vondsten. We maken eerst een tocht door de grotten bij Sterkfontein, waar een 2,6-2,8 miljoen jaar oude schedel van de voorloper van de moderne mens gevonden is en daarna zien we in het Maropeng Visitor Centre een tentoonstelling over de ontwikkeling van de mensheid.

Kortom…

Johannesburg heeft voldoende interessante bezienswaardigheden; nog altijd is de stad in ontwikkeling en worden wijken opgeknapt. We hebben ons absoluut niet onveilig gevoeld tijdens deze trip.

Slapen in Joburg

Wij hebben in twee verschillende hotels overnacht:

The Peech Hotel – Dit sfeervolle eerste klasse boutique hotel ligt in de wijk Melrose, nabij Sandton. Het ligt in een mooie tuin met zwembad. De kamers zijn ruim en zeer comfortabel en sommige hebben een balkon/terras. Het hotel ligt dus wel wat verder van het centrum maar is daardoor zeer rustig gelegen.

12 Decades Art Hotel – Dit hippe middenklasse hotel ligt in de wijk Maboneng. De kamers liggen op de 7de verdieping en hebben een unieke inrichting in de stijl van een decennium uit de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. De kamers aan de straatkant zijn wat rumoerig. Er wordt geen ontbijt geserveerd maar in de straat zijn diverse leuke restaurants.

Leuk om te doen

  • Neem de Hop on Hop Off bus. Deze rijdt door downtown Johannesburg en maakt stops bij 12 verschillende plekken o.a. het Apartheid Museum, Newtown, Braamfontein en Constitution Hill. Er is zelfs een verlenging mogelijk naar Soweto. Via oortjes krijg je (in het Nederlands) uitleg
  • Maak een begeleide fietstocht door Soweto: je ziet de huizen van Mandela en Tutu, er zijn diverse gezellige restaurants en het indrukwekkende Hector Pieterson museum.
  • Overnachten in een guesthouse in Soweto: verblijf in de goede toeristenklasse Lihle Guesthouse en ervaar het slapen in de Orlando township.
  • Breng zeker een bezoek aan de hippe wijken Braamfontein en Maboneng.
  • Maak een begeleide wandeltocht door downtown Johannesburg; je bekijkt de stad door de ogen van een lokale bewoner. Je krijgt veel informatie en komt op plekken waar je normaal niet zou komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany