BESTEMMINGEN

Een review uit Japan

Treinreis van Tokio naar Kyoto

Michiel Kranendonk [werkzaam bij NBBS] over een reis in Japan op 2 januari 2018

In Japan komen eeuwenoude tradities en hip and happening samen. Michiel Kranendonk en zijn reismaat Jaap Jan laten zich onderdompelen in de contrastrijke Japanse cultuur tijdens een treinreis van Tokio naar Kyoto.

Kris kras door Tokio

Per trein en metro gaan we op ontdekkingstocht door het hectische, fascinerende Tokio. Het openbaar vervoer is wennen; we reizen per ongeluk twee keer heen en weer op hetzelfde traject. ’s Avonds maken we kennis met de Japanse gebruiken. We staan in de rij voor een restaurant en bestellen eten via een onleesbare automaat. Maar wat is dat lekker! In de Golden Gai bekijken we de minibarretjes die vroeger prostitutiekamers waren. De dagen erna maken we uitgebreid gebruik van het uitstekende metronetwerk. Van het historische Yanaka en de boeddhistische Sensō-ji tempel – de oudste van Tokio – tot de Tsukiji vismarkt en de fashion- en uitgaanswijken Shibuya en Harajuku.

De Japanse Alpen

Vanuit Tokio reizen we per trein via Nagano naar Matsumoto. Op weg naar de Japanse Alpen maken we hier een korte stop voor een bezoek aan het Matsumoto kasteel, het oudste houten kasteel van Japan. Heel indrukwekkend. Daarna gaan we per bus op weg naar Shirayu Onsen, een bergdorpje en uitvalsbasis voor prachtige wandelingen rondom Kamikochi. We kiezen voor een pittige wandeling, ook om de vele andere toeristen achter ons te laten. Tijdens onze tocht naar boven zijn we onder de indruk van de Japanners die we tegenkomen, sommigen al aardig op leeftijd en met volle bepakking voor de populaire driedaagse tocht die je hier kunt ondernemen.

Badderen in een onsen

In onze minshuku zit ook een onsen en dat is een verdiende beloning na vandaag. Samen met de tatami matten, het Japanse ontbijt en de familie die geen Engels spreekt beleven we hier een goed avontuur. Ook omdat we ’s avonds op zoek moeten naar een restaurantje. Het eerste is vol. Het volgende, The Dutch Oven, lijkt op een scène van een Japanse maffiafilm. Het laatste bevindt zich in de kelder van een hotel. Vooruit maar, zo worden we in ieder geval niet gedwongen tot een maaltje van noedels uit de automaat. De charme van een bergdorpje in een middenseizoen.

Takayama

De bussen in de Alpen werken al net zo goed als de treinen. We komen aan in Takayama en wandelen door de karakteristieke oude straatjes met de sake brouwerijen. Even proeven, en een fles mee voor onderweg. In Shirakawa-go slapen we in een oude boerderij. Het drukbezochte openluchtmuseum ligt in een prachtig dal. Na zessen is het er uitgestorven en in kleermakerszit houden we in onze slaapruimte een spelletjesavond met snacks en drankjes uit de 7/11, terwijl we nagenieten van ons typisch Japanse diner met sneetjes kobe of wagyu beef.

Op de fiets

In Kanazawa pakken we de fiets, je mag er bijna overal op de stoep fietsen. We bezoeken het grote paleis en een van de mooiste tuinen van Japan. Wat een pracht! Ondanks de vele bezoekers heerst er toch een zekere rust. We eten sushi van de lopende band, besteld via de tablet. Ook bezoeken we de Ninja tempel, zo genoemd vanwege de geheime gangen, vallen en schuilplaatsen die binnenin gebouwd zijn. De rondleiding is in het Japans, maar het is zeker een aanrader.  

Hiroshima

Na een lange maar comfortabele treinreis komen we aan in Hiroshima. Onze capsulebedden bevallen beter dan verwacht. Schoon, ruim en alles is aanwezig. Met de tram gaan we naar het herdenkingspark in Hiroshima. Het enige overgebleven gebouw de Atomic Bomb Dome, het museum en het park met de vele herdenkingsmonumenten en de eeuwig brandende vlam maken indruk. We eten ergens op de derde verdieping de lokale specialiteit, een noedeltaartje met groente, inktvis en curry. We nemen de pont naar het eilandje Miyajima, hiken naar het hoogste punt, picknicken op het strand en lopen op blote voeten naar de torii.

Kyoto

In Kyoto liggen de bezienswaardigheden ver uit elkaar dus we pakken weer de fiets. We bezoeken het kasteel, het Gouden Paviljoen, het bamboebos en de Fushimi-Inari, een indrukwekkend complex van schrijnen en rode torii poorten. Neem er de tijd voor, het is best groot en de wandeling de berg op inspannend. Ook maken we een hike naar een fantastisch uitzichtpunt. Het zal vast bijzonder zijn om hier tussen de lokale bevolking te barbecueën, met uitzicht op de verlichte stad. Tijdens een wandeling door de stad bezoeken we nog enkele tempels, komen we terecht in een processie en sluiten we Kyoto af met een heerlijke biefstuk.

Koya-San

Koya-San is ons laatste hoogtepunt. De reis er naartoe is al een belevenis. Een treinrit door de bergen, daarna met een steil kabeltreintje omhoog en per bus arriveer je uiteindelijk in het tempeldorp. De mystieke begraafplaats en de imponerende herdenkingshal zijn werkelijk bijzonder. Maar we zijn het meest onder de indruk van de ochtendceremonie bij ons tempelverblijf. Een passend begin van onze laatste dag in Japan, die we in Tokio afsluiten in een typisch Japanse ‘stabar’ en de Irish Pub.

Japans voor beginners

  • Minshuku: bed & breakfast (en budgetversie van een ryokan)
  • Onsen: badgelegenheid met water uit een geiser
  • Tatami: mat gefabriceerd uit rijststro
  • Sake: alcoholische drank gemaakt van rijst
  • Kobu: Vlees van wagyu runderen
  • Wagyu: Japans runderras
  • Capsulebed: cel van 2 meter lang, 1 breed en 1 hoog met een matras. Vaak met tv, radio, wekker, leeslamp en airco. In Japan vind je deze in de zogenaamde capsulehotels
Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany