BESTEMMINGEN

Een review uit Sri Lanka

Sri Lanka & Malediven

Peter van Veenendaal [werkzaam bij NBBS] over een reis in Sri Lanka op 2 januari 2018

De combinatie Sri Lanka & Malediven staat al lang op onze bucketlist en nu is het moment daar. We maken onder begeleiding van een privé-chauffeur/gids een afwisselende reis op maat die is afgestemd op onze reisduur, interesses en budget. We wanen ons even op Hawaii als we in Colombo worden ontvangen met een bloemenkrans gemaakt van orchideeën. Onze gids brengt ons tijdens korte rit naar Negombo, waar we onze reis zullen beginnen en eindigen.

Wilpattu National Park

We verlaten de stad en reizen naar het grootste nationale park van het eiland. We maken een safari per jeep. Het is niet druk in het park, misschien omdat de schemering al intreedt. Vele wilde pauwen en herten maken het landschap levend. De zeer zeldzame Sri Lanka luipaard (waar er nog maar een paar honderd van bestaan) laat zich helaas niet zien maar we worden getrakteerd op maar liefst drie Lippenberen vlak naast onze zandweg. Nooit geweten dat er beren op Sri Lanka zijn! Ze maken een grappig (snuivend) geluid terwijl ze de grond omwoelen op zoek naar termieten.

Anuradhapura & Polonnaruwa

Boeddhisme, Hindoeïsme, Islam, Christendom: vele religies leven vreedzaam naast elkaar op het voormalige Ceylon. De reis is niet compleet zonder een bezoek aan een aantal Boeddhistische en Hindoeïstische tempels. In de voormalige hoofdstad met de prachtige naam Anuradhapura gaan we een tempelcomplex bezichtigen waar we de eerste apen van onze reis zien! De tempel zal dus even moeten wachten. Van de drie apensoorten op het eiland zien we de Toque Makaken en mooie Grijze Langoeren veelvuldig tijdens onze reis.

Ook Polonnaruwa is een voormalige hoofdstad met veel bezienswaardigheden. De ene na de andere ruïne trekt onze aandacht maar we zijn vooral onder de indruk van de gigantische Boeddha beelden. Je kunt hier per auto maar ook per fiets de ruïnes verkennen.

Sigiriya Rock

Na een paar dagen is het tijd voor wat broodnodige lichaamsbeweging. We bereiden ons geestelijk voor op de maar liefst 1200 treden naar de top van de ‘Lions Rock’. Op internet lezen we wisselende verhalen over de moeilijkheid van de klim. Het valt uiteindelijk enorm mee en het is zeker niet gevaarlijk. We kunnen ons voorstellen dat de klim langer duurt als het erg druk is op de vele trappen. Bovenop de rots ligt de ruïne van het paleis van koning Kassapa I uit de 5e eeuw. Hoe hebben ze dat ooit voor elkaar gekregen? Het uitzicht over de weide omgeving is schitterend en is de inspanning helemaal waard.

Dambulla Cave Temple

Volgens onze gids schijnt de Dambulla Cave Temple heel mooi te zijn dus besluiten we ook hier een stop te maken. Wat hij voor het gemak even niet verteld heeft is dat de tempel bovenop een heuvel ligt… Die paar honderd treden kunnen er ook wel bij na onze beklimming van Sigiriya Rock. En weer blijkt het de inspanning meer dan waard. In de kleurrijke beschilderde grotten staan maar liefst 150 boeddha beelden en heerst een bijzondere sfeer.

Pinnawela Elephant Orphanage

Vanuit de bergstad Kandy rijden we naar het Pinnawela Elephant Orphanage. Je kunt hier een jonge olifant de fles geven. Een liter melk gaat erin alsof het niets is! We lopen naar de nabijgelegen rivier waar we, onder het genot van een drankje, kijken naar het dagelijkse bad van de olifanten. Tientallen olifanten komen pootje baden. Enkele van hen worden geschrobd of krijgen een douche uit het waterkanon. We zijn jaloers want het is ook vanochtend weer zeer warm. De tropische setting maakt het plaatje compleet.

Yala National Park

We slapen twee nachten in het prachtige Jetwing Yala hotel. De kamer is prachtig en we genieten van het grote zwembad en het fraaie uitzicht. De daadwerkelijke reden van ons bezoek is uiteraard Yala National Park, het meest bezochte nationale park van Sri Lanka. Dat het druk is blijkt als er ’s ochtends vroeg vele tientallen jeeps het toegangsbewijs ophalen. De natuur is schitterend maar mede door de drukte zien we niet veel dieren. Na de lunch op een mooi strand spreiden de jeeps zich uit en voelt het meer als een echte safari. Nu nog wilde dieren! Al snel hebben we geluk als een krokodil het water induikt en er een viertal olifanten aan komt wandelen. Ietwat later stopt onze gids bij een groepje herten die gespannen op een kluitje staan. Er is een luipaard in de buurt fluistert onze gids… Als enige jeep wachten we rustig af. En dan ineens loopt er recht voor ons een luipaard uit de bosjes! De gids is al even enthousiast als wij. Meerdere malen steekt het luipaard de weg over en betovert hij ons met zijn imposante uitstraling. Een moment om niet meer te vergeten.

Galle

Uiteraard slapen we ook een nacht in Galle, waar de invloeden van de voormalige Nederlandse kolonisatie nog het meest zichtbaar zijn. De vestingstad heeft vele leuke restaurantjes en hier en daar staan Nederlandse teksten. We lopen over de vestingsmuur en zoeken de Nederlandse straatnamen. Er is een Nederlands Hervormde kerk vol met honderden jaren oude grafstenen.

Met weemoed maken we ons klaar voor het vertrek. Sri Lanka heeft ons enorm verrast. Het is veelzijdig, de rij-afstanden zeer prettig en de bevolking uitermate vriendelijk. Natuur, eeuwenoude tempels, wilde dieren, heerlijk eten, stranden… Sri Lanka heeft het allemaal. Hopelijk mogen we hier ooit terugkeren. Tot die tijd: Ayubowan!

Malediven

Een stukje paradijs op aarde…. Nu weten we waar die reclame is opgenomen! De Malediven strekken zich uit over een gebied van duizenden kilometers en bestaat uit 26 atollen, die op zich weer bestaan uit vele koraaleilanden. De meeste mensen die we kennen zeggen direct: “maar daar is toch helemaal niets te doen?”. Dat is nu precies de bedoeling! Genieten op een van de meest idyllische plekjes op aarde, dat verveelt nooit. Binnen een uur vliegen we van Sri Lanka naar hoofdstad Malé. Onze keuze is gevallen op het Olhuveli Resort & Spa met mooie kamers op het strand of op palen boven het turquoise water. De afstand van Malé naar dit resort is slechts 45 minuten per watertaxi waardoor we een watervliegtuig uitsparen. Het eiland heeft lekker veel strand en mogelijkheden om te zwemmen en snorkelen. Onder water worden we begroet door baby-haaien, schildpadden, roggen en tropische vissen. Het eten is voortreffelijk en het dineren onder de sterren ronduit romantisch. Ook zijn er twee mooie zwembaden. We maken al snel vrienden met de staf van het resort en genieten van de persoonlijke service. Het voelt alsof we de loterij gewonnen hebben maar na vijf nachten moeten we toch echt afscheid nemen. Maar klagen hoor je ons niet. Deze ervaring is onbetaalbaar!

Tips

  • Neem een afritsbroek of sarong mee voor het bezoeken van de tempels waar knieën en schouders bedekt moeten zijn
  • Sri Lanka heeft een prachtige weelderige begroeiing, hou dus rekening met af en toe een flinke regenbui
  • Boek uw verblijf op de Malediven op basis van All Inclusive, dat scheelt aanzienlijk in de kosten.
Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany