BESTEMMINGEN

Een review uit Taiwan

Sfeer proeven in Taiwan

Michiel Kranendonk [werkzaam bij NBBS] over een reis in Taiwan op 31 oktober 2016

Op uitnodiging van het Taiwanees verkeersbureau en China Airlines mocht ik de sfeer van Taiwan gaan ontdekken. En van tevoren had ik eigenlijk nog geen idee wat ik kon verwachten. Ik had wel gelezen dat het een mix is van Europa, Japan en China, gelegen in Azië, maar hoe zou dat er werkelijk uit zien en voelen?

De hoofdstad Taipei

Na een vlucht van ca. 17 uur (met tussenstop op Bangkok) komen we aan in de hoofdstad Taipei. Het is opvallend hoe rustig het is op de luchthaven. Daarna stappen we in de bus op weg naar het centrum. Het is prachtig weer, blauwe lucht en volop zon. Het verkeer is rustig en geordend en onze eerste stop is het Chiang Kai-shek Memorial Hall. Gelegen in het centrum en een van de drukst bezochte bezienswaardigheden. Het gebouw is opgebouwd uit wit marmer met een dak van blauw glas en is een eerbetoon aan de grote leider. Vooral de wisseling van de wacht trekt elk uur veel bekijks. Rondom ligt een grote en goed onderhouden tuin met vele bloemen en planten.

’s Avonds bezoeken we de Taipei 101, het hoogste gebouw op Taiwan en waar je op de 89ste verdieping prachtig uitzicht hebt over de stad. Wel is het zo dat er geen andere verlichte bezienswaardigheden zijn als herkenning, dus ’s avonds zie je vooral heel veel lichtjes. Naast de toren bevindt zich ook een uitgebreid winkelcentrum en vele restaurantjes. Na een blik in de keuken van een Dim Sum restaurant, verbazingwekkend hoe snel en vakkundig ze de Dim Sum maken, gaan we naar een avondmarkt. Typisch voor Taipei en er zijn er vele plekken waar je altijd terecht kunt voor eten, drinken, souvenirs, kleren en andere spullen. In tegenstelling tot de avondmarkten in Zuid-Oost Azië is het hier rustig en geordend. Je kunt heerlijk wandelen en op je gemak kijken naar de vele soorten gerechten en constant vraag je je af: wat is het? Met de metro gaan we terug naar ons hotel waar we na anderhalve dag reizen van een verdiende nachtrust genieten.

Taipei is een goed geordende hoofdstad. Het openbaar vervoer werkt uitstekend en is goed in het Engels aangegeven. Ook de straatnamen worden in het Engels aangegeven en je kunt met je credit card fietsen huren, die je op diverse plekken kunt ophalen en kunt achterlaten. Met gemak kun je twee dagen in Taipei doorbrengen. Enkele bezienswaardigheden zijn het Nationaal Paleis museum, de Botanische tuinen, Martyrs’ Shrine, diverse tempels en natuurlijk de avondmarkten.

Taipei – Jiufen – Jiaoxi

We starten de dag met een bezoek aan het Nationaal Paleis Museum. Hier zie je de grootste collectie Chinese kunst van de afgelopen 5000 jaar, bestaande uit ca. 600.000 objecten. Het museum is goed ingericht, maar je dient wel rekening te houden met enorme drukte en grote groepen Chinese en Japanse toeristen die alles op de foto willen zetten. (Chinese) kunstliefhebbers kunnen hier met gemak een halve dag doorbrengen. Daarna vertrekken we uit Taipei richting het noordoosten, op weg naar Jiufen.

Jiufen staat bekend om zijn vele goudmijnen, die inmiddels allemaal gesloten zijn, maar er is een leuk museum met een overzicht van de goudperiode. Ook is er nog een stuk mijn open waar je doorheen kunt lopen. Door het stadje heen loopt Jiufen Old Street. Verwacht geen straat, maar meer een redelijke steeg of marktstraat vol met winkels en restaurants. Aan het begin van het straatje stinkt het verschrikkelijk. Maar men zegt hoe sterker de stank, hoe lekkerder de smaak. Van de tofu. Toch ben ik maar snel doorgelopen. De vele winkeltjes zijn erg interessant om te zien en zelfs de slager kwam met zijn truckje nog door de steeg om zijn waar te verkopen.

Na Jiufen en de goudmijnen vertrekken we naar het zuiden, richting Jiaoxi waar we overnachten. Een groot deel van de oostkust staat bekend om zijn warmwaterbaden. Na een korte stop voor een proeverij bij een whisky distilleerderij en de hotelintroductie kunnen we dan ook niet wachten om ons onder te dompelen in de warmwaterbaden.

De Taroko kloof

Vandaag staat de Taroko kloof op het programma. Een groot deel van de reis er naar toe zullen we per trein doen. Omdat we te vroeg op het station zijn, besluiten we in de buurt nog een Chinese tempel te bekijken. De meeste tempels op Taiwan zijn Chinees, hoewel we later ook een moskee en enkele kerken hebben gezien. Naast de vele kitsch en de uitbundigheid in de tempel, is er, als je goed verder kijkt, ook prachtig houtsnijwerk, stenen schilderijen en mooi versierde printen te zien.

De treinen zijn goed geregeld. Ook hier staat alles in het Engels aangegeven en heb je vaste zitplekken. Het is daardoor een ontspannen reis en kun je heerlijk naar buiten kijken. Jammer genoeg schieten we om de zoveel minuten een tunnel in. Zien we wel wat, dan zijn het dorpjes, veel groen, de kust, maar ook veel industrie en woontorens die daar zo maar zijn neergezet. Ook zien we begraafplaatsen tegen de heuvels aan, bestaande uit allemaal kleine huisjes. Bij Xincheng stappen we uit en met de bus reizen we verder naar de kloof. Jammer genoeg waren er een aantal wandelpaden afgesloten en kon je de schade nog zien van tyfoon Megi die de week ervoor over Taiwan trok. Het is echt een prachtig park, waar je zeker een dag kunt doorbrengen met diverse wandelingen. Bij sommige wandelingen dien je ook enkele touwbruggen te trotseren.

Na de kloof reizen we verder naar Liyu Lake. Een recreatiegebied met een meer, wateractiviteiten, fiets- en wandelpaden. Door het weer is het nu minder druk en stil, maar, met een mooie dag is het ideaal voor een middag ontspannen aan het water.

Yehliu Geopark

Het is de laatste dag alweer en die is bijzonder begonnen. ’s Nachts hebben sommige medereizigers namelijk de naschokken gevoeld van een aardbeving. Omdat we door de weersomstandigheden het programma enigszins moeten aanpassen, hebben we nog een vrije ochtend en word er gekozen voor een bezoek aan het Yehliu Geopark. Een enorm populair park waar je steenformaties kan zien die op natuurlijke wijze gevormd worden. Er zijn champignonvormen waarbij het onderste gedeelte door regen en wind wegslijt, maar het bovenste blijft bestaan. En er is een beeltenis waar je een koningin in kan zien. Dat is natuurlijk aan ieders verbeelding, maar toch voor de Japanse toerist is het veel waard om voor in de rij te staan. Ook in de regen… Na dit hoogtepunt is het tijd om terug te keren naar Taipei, ons nog even op te frissen en vervolgens naar de luchthaven te reizen voor de terugvlucht naar Nederland.

Goede vakantiebestemming

Taiwan heeft me verbaasd en gefascineerd. En ondanks dat de tijd erg kort was om goed sfeer te proeven heb ik wel ervaren dat Taiwan een goede vakantiebestemming is. Het land is ontwikkeld, goed ingericht en er zijn vele bezienswaardigheden voor een afwisselende vakantie. Taiwan is geen Azië, het is niet westers, het is… Taiwan!

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany