BESTEMMINGEN

Een review uit Canada

Rondreis West-Canada per camper

Natasja Eshuis [werkzaam bij NBBS] over een reis in Canada op 30 januari 2015

Voor mijn vakantie wilde ik deze zomer met een camper de Canadese natuur in trekken. Maar zonder ter plaatse teveel tijd te verliezen aan het plannen van de route en het uitkiezen van geschikte campings. Ons reisaanbod bevat een aantal camperrondreizen in Amerika en Canada, met vooraf gereserveerde kampeerplaatsen. Die formule leek ons ideaal. We boekten de ‘Ocean & Rockies Campertour’ .

Air Canada

We vliegen naar Londen en vervolgens met Air Canada naar Vancouver. We nemen een kijkje in de business class: zeer comfortabele stoelen die helemaal horizontaal kunnen worden gesteld voor een goede nachtrust. Daarnaast biedt de opstelling van de stoelen maximale privacy. Ideaal voor reizigers die zich een business class ticket kunnen permitteren. Ook de economy class is prima; voldoende beenruimte en voor elke passagier een eigen inflight entertainment systeem met een zeer ruime keuze aan films, muziek en games.

Vancouver

Voordat we de camper ophalen, ontdekken we Vancouver. Deze stad staat bekend als een van de aantrekkelijkste steden ter wereld om in te wonen. Het wordt al snel duidelijk waarom. Het evenwicht tussen het drukke stadsleven en de leefbaarheid is er goed. Er zijn veel leuke restaurants en terrassen (vooral op Granville Island), hippe winkels en leuke hotels. Vancouver is ruim opgezet met stadsparken, veel water en mooie buitenwijken. Het klimaat is er gunstig, de skigebieden van Whistler liggen op een uur rij-afstand.

Rijden met de camper

Een C-19 camper van Cruise Canada staat voor ons klaar. De instructie voor het gebruik verloopt redelijk snel. Als u voor vertrek het online instructiefilmpje van Cruise Canada bekijkt, dringt de informatie beter door. In ieder geval ligt er een uitgebreide user manual in de camper.

De camper is ca. 6 meter lang, automaat en rijdt makkelijk. Na een proefritje op het terrein van de verhuurmaatschappij gaan we op weg. Ondanks uitleg van het personeel, verdwalen we op weg naar de supermarkt waar we van plan zijn om proviand in te slaan. We kopen in die (mega)supermarkt – uiteindelijk komen we er toch terecht – meteen een Tomtom. De nationale parken en campings zijn over het algemeen goed te vinden, maar de Tomtom komt ons tijdens deze reis goed van pas.

Ook het gewicht van de camper voelt na een paar dagen al ‘gewoon’ aan. En bij het achteruit rijden, bijvoorbeeld op de camping, moet de bijrijder even instructies geven. Dat voorkomt brokken. Een van de weinige echte uitdagingen is parkeren op kleine en drukke parkeerplaatsen.

Een C-19 camper is geschikt voor twee volwassenen en een kind. Wij reizen met twee volwassenen en hoeven dus niet ’s avonds ons tafeltje in te klappen om het kinderbed te maken. Onze slaapplaats is boven de bestuurderscabine en biedt voldoende ruimte voor twee personen. Op dit bed kun je zo goed als rechtop zitten, dus benauwd is deze slaapplaats zeker niet. Onderweg komen we overigens diverse oudere echtparen tegen die voor de grotere C-25 camper hadden gekozen en zo elk een eigen bed hadden. Een goed idee.

Campings

De vooraf gereserveerde campings tijdens deze reis zijn heel divers van aard. In Banff en Jasper kamperen we in het nationale park. In Banff worden we bij aankomst gewaarschuwd dat er beren op de camping zijn gesignaleerd! Ik verheug me ontzettend op een ontmoeting met een beer, maar dan liever toch niet als ik in het donker over de camping loop. Beren zien we op deze campings niet, wel liggen er een paar rendieren in het gras en huppelen in Jasper de eekhoorntjes bijna over onze schoenen.

De natuurcampings zijn bosrijk en prachtig. De meeste hebben gratis Wifi en goede douches. Een enkele keer moet je voor een douche betalen of is er voor Wifi geen bereik in de camper, maar bijvoorbeeld wel bij het receptiegebouw. Vrijwel alle campings zijn full hook-up, wat betekent dat je de camper kunt aansluiten op de elektriciteit, water en het riool. Of je in de nationale parken ook een kampvuurtje mag maken, hangt af van het risico op bosbranden. In Jasper is het toegestaan en kopen we een permit van CAD 8. Dat geeft ons toestemming om vuur te maken, waarvoor we zoveel hout kunnen ophalen als we willen.

Onze favoriete campings onderweg (buiten de nationale parken) zijn die in de kleinere plaatsjes, waar de Canadezen zelf met gigantische kampeerwagens vakantie vieren. Die enorme campers hebben veelal een personenauto op sleep, zodat ze ter plaatse uitstapjes kunnen maken. Deze campings worden over het algemeen bezocht door zeer vriendelijke Canadezen. Prettig als je voor het eerst de tanks met afvalwater wilt legen en iemand spontaan zijn hulp aanbiedt (en je meteen zijn rubberen handschoenen kado doet voor de volgende keer). Deze campings zijn vaak ook blinkend schoon, met heerlijke douches en wasmachines en -drogers waar je voor een paar dollar gebruik van kunt maken.

Inside Passage

In de Ocean & Rockies campertour is een overtocht per ferry inbegrepen. Deze ‘Inside Passage’ van Prince Rupert naar Port Hardy op Vancouver Island is een schitterende route. We hebben gereserveerde zitplaatsen op het zogenaamde Aurora Deck en genieten de hele dag van een prachtig uitzicht op de fjorden, eilanden en vuurtorens. Af en toe zien we walvissen. De camper gaat mee in het ruim. Het laden verloopt zeer efficiënt. Als bestuurder krijg je duidelijke instructies, op een vriendelijke manier.

Beren

Ik had een tip gekregen voor een grizzly tour op Vancouver Island, vanuit het plaatsje Telegraph Cove. Zeker voor echte natuurliefhebbers kan ik deze tour van harte aanbevelen. De tour start om 7 uur ’s ochtends. De boottocht naar de Knight Inlet waar de beren leven duurt ca. 2 uur en is niet super comfortabel. Maar wie dat relatieve ongemak ervoor over heeft, wordt zeker beloond. De kans dat u beren ziet, ligt rond de 94%! Wij zien die dag 11 beren, waarvan 9 grizzly’s. Twee moeders met jongen en een paar beren die in hun eentje in de rivier zalm eten. Een onvergetelijke ervaring!

Orka’s

Ook orka’s staan op het lijstje. We maken een orka tour vanuit Victoria op Vancouver Island. Prettig is dat we bij de camping worden opgehaald, zodat we niet met de camper de stad in hoeven rijden. We zien die ochtend tientallen (!) orka’s, die in diverse gezinssamenstellingen voorbij zwemmen. Voordeel van orka’s is dat ze in families reizen en niet lang onderduiken. Dus als ze eenmaal zijn gelokaliseerd, zijn ze heel goed te observeren. Anders dan walvissen, die vaak onderduiken en dan pas een heel eind verder weer boven water komen.

Victoria

Richting het einde van de reis verblijven we twee nachten in Victoria. De stad wordt vaak omschreven als zeer Brits, wat ook zeker waar is. Maar Victoria is meer dan alleen maar Britse historie. Het is ook een ontzettend levendige stad met goede restaurants en gezellige terrassen en cafeetjes. Het openbaar vervoer is er uitstekend, dus de camper kan op de camping blijven staan. En we kunnen weer eens lekker uit eten, wat een goede afwisseling is van zelf koken op het tweepits gasstelletje in de camper.

In een woord… geweldig!

Canada is geweldig! Precies zoals ik mij had voorgesteld bij alle foto’s van de bergen, gletsjers en eindeloze natuur. Er is niets negatiefs over Canada te verzinnen. Het prijsniveau is wel even wennen, want dat is vergelijkbaar met Nederland. De gereserveerde kampeerplaatsen tijdens deze reis vonden wij ideaal, al kunnen we ons ook goed voorstellen dat andere kampeerders liever op de bonnefooi reizen.

Tips

• De route die wij hebben gevolgd komt het meest overeen met de huidige Great West Campertour.

• Huur fietsen in Vancouver. Het is de beste manier om de stad te ontdekken. In de buurt van Stanley Park zijn diverse verhuurlocaties. De fietspaden leiden langs prachtige stadsparken, stranden en groene woonwijken.

• Bekijk vooraf het instructiefilmpje voor het gebruik van de camper!

• De weg vinden op de wegenkaarten is goed te doen, maar een Tomtom of andere GPS maakt de vakantie een stuk meer ontspannen. Te koop voor ca. CAD 100 bij bv. Wallmart.

• Beren zien? Boek dan een speciale grizzly of berentour. Bijvoorbeeld op Vancouver Island. De kans dat u spontaan een beer onderweg tegenkomt, is echt niet zo groot.

• Neem een goede verrekijker mee. Wij hadden een Swarovski CL Pocket tot onze beschikking. Wat konden wij de beren, orka’s en details in het landschap daar goed mee zien!

• Gebruik geen harde koffers, maar zachte reistassen. Die nemen in de camper niet teveel ruimte in. Lukt dat niet, dan kan de inhoud van de koffer overgeladen worden in de camper en kan de koffer zolang bij de verhuurmaatschappij opgeslagen worden.

• Liever op de bonnefooi met de camper op reis? Dat is natuurlijk heel goed te doen. Houd er dan in het hoogseizoen wel rekening mee dat de campings snel vol zijn, zeker in de nationale parken. Canadezen zijn zelf ook actieve reizigers en reizen ook graag in de warme zomermaanden. Ditzelfde geldt overigens voor de USA.

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany