BESTEMMINGEN

Een review uit Thailand

Rondreis Thailand & Angkor Wat

Natasja Eshuis [werkzaam bij NBBS] over een reis in Thailand op 21 april 2015

Wat is Thailand toch een heerlijk vakantieland! Alles klopt: mooie natuur, historische bezienswaardigheden, mooie stranden, een fascinerende onderwaterwereld, heerlijk eten en een ontzettend vriendelijke bevolking. Daarnaast is Thailand het hele jaar goed te bereizen. Ik neem u graag mee op mijn meest recente reis, waarin wij Thailand combineerden met een bezoek aan het tempelcomplex van Angkor in Cambodja.

Bangkok

Bangkok is een boeiende stad, die u gemakkelijk zelf kunt ontdekken. Het openbaar vervoer is er uitstekend en als u zich even op de plattegrond oriënteert waar uw hotel ligt t.o.v. de lijnen van de metro en skytrain, heeft u het reizen door deze wereldstad zo onder de knie. Zaak is dan wel dat u een hotel kiest met een ligging in de buurt van een van de stations. Er is keus genoeg. Onderstaand bij Tips geef ik enkele suggesties.

Het leven in Bangkok speelt zich grotendeels buitenshuis af, ook voor de Thai zelf. Vanwege de hoge prijzen voor huisvesting woont een deel van de inwoners van Bangkok in een appartement met woon/slaapkamer en badkamer, maar zonder keuken. Vandaar de enorme hoeveelheid restaurants en eetstalletjes langs de weg en in shopping malls. Ideaal voor de hongerige reiziger, mede omdat het voedsel hygiënisch is bereid vanwege de hoge doorloopsnelheid.

Voor liefhebbers van winkelen zijn er spectaculaire shopping malls voor elk budget, alsmede zogenaamde street- en night markets waar u producten voor een paar euro kunt kopen. De overdekte winkelcentra zijn ook interessant als u geen ‘shopper’ bent; op de heetste momenten van de dag is de airco hier bijzonder weldadig! Daarnaast beschikken de winkelcentra ook over Food Courts, waar u voor een klein bedrag gerechten uit alle windstreken kunt eten.

Spectaculair vonden wij de openlucht skybars in Bangkok. Onze favoriet was de Red Sky Bar van het Centara Grand Hotel, direct naast (eigenlijk ten dele gebouwd bovenop) het Central World Plaza winkelcentrum. Wat een schitterend uitzicht! Rond zonsondergang is een bezoek aan een skybar het mooist, ook om foto’s te maken.

Adventurous Bangkok & River Kwai

In Thailand begonnen we met de Adventurous Bangkok en River Kwai bouwsteen. Hoogtepunt in Bangkok is de fietstour van een halve dag. Fietsen in Bangkok? Het klinkt gevaarlijk, maar het is hartstikke leuk. U fietst een klein stukje door een buitenwijk van de stad en vervolgens steekt u dan de Chao Phraya rivier over naar wat ‘de groene long’ van Bangkok wordt genoemd: een rustig en groen eiland waar u heerlijk kunt fietsen, terwijl het dagelijks leven aan u voorbij trekt.

Op dag 3 van deze bouwsteen bezoekt u de Don Wai markt. Wij vonden deze markt fantastisch! Het is een authentieke groente- en fruitmarkt, waar ook vlees en vis verhandeld wordt. Toeristen waren er nauwlijks. De marktkooplieden wilden heel graag dat wij hun producten zouden proeven. Dat hebben we dan ook volop gedaan. De mensen vonden het prachtig en wij ook. Ik heb nog nooit zoveel soorten tropisch fruit bij elkaar gezien (en geproefd). Ook alle zoetigheden waren heerlijk.

Op dezelfde dag hebben we de tempel in Nakorn Pathom bezocht, met de grootste chedi (pagode) van Thailand. Een interessant bezoek, zeker met de uitleg van een goede gids erbij. Ook hier weinig toeristen en vooral veel Thai die de tempel bezochten om een offer te brengen of te bidden.

In Kanchanaburi bezochten we de bekende Bridge over River Kwai, alsmede het nabijgelegen JEATH museum en de oorlogsbegraafplaats. Het kleine museum is gehuisvest in een voormalig barak uit Tweede Wereldoorlog en is zeer indrukwekkend. Als je bedenkt onder welke omstandigheden de krijgsgevangenen aan de spoorlijn tussen Thailand en Birma hebben gewerkt – zonder bescherming tegen de zon en tropische ziekten en met niet veel meer te eten dan rijst – begrijp je waarom deze de Death Railway werd genoemd. Ook de oorlogsbegraafplaats maakt indruk. Onze gids toonde ons de graven van de Nederlandse slachtoffers. Opvallend was hoe jong sommige mannen hier gesneuveld zijn.

Op de laatste dag van deze bouwsteen maakten we kennis met de lokale bevolking van Nong Khao. We bezochten een tempel, een boerderij waar mango’s werden verbouwd en palmsuiker werd geproduceerd, een weverij en een mooie woning van een dame die cakes van palmsuiker maakt. Die we natuurlijk hebben geproefd: lekker!

Cambodja: Siem Reap & Angkor Wat

Van Bangkok is het een klein uurtje vliegen naar Siem Reap in Cambodja, de toegangspoort tot het tempelcomplex van Angkor. Wij wilden graag Angkor Wat zien, het tempelcomplex dat tot het Unesco Werelderfgoed behoort. Het viel heel makkelijk in te passen in onze reis.

Op de luchthaven viel meteen op dat Cambodja een heel ander land is dan Thailand. Het toerisme in Cambodja is pas op gang gekomen in de jaren ‘90, dus het land bevindt zich in een heel andere fase dan Thailand. Er waren bijvoorbeeld 12 ambtenaren betrokken bij de uitgifte van ons toeristenvisum. De paspoorten gingen van hand tot hand en elk van de 12 schakels verrichte één handeling: een stempel zetten, een handtekening, een kopietje maken… en uiteindelijk het visum uitgeven.

Siem Reap is een redelijk toeristische stad. In het laagseizoen wordt het tempelcomplex van Angkor dagelijks dan ook door ca. 3000 toeristen bezocht en in het hoogseizoen door 5.000. Er zijn dus heel wat hotels, restaurants en winkels nodig om deze bezoekers te bedienen. Evengoed zijn de meeste hotels laagbouw en doet de stad wel vriendelijk aan. Of de bekende Bar Street elke reiziger zal aanspreken, weet ik niet. De inwoners van de stad zijn er zelf trots op. Voor reizigers met een andere smaak zijn er in ieder geval in andere straten ook leuke restaurants te vinden.

Bezoek aan de tempels

Wij maakten de eerste dag op eigen gelegenheid een rondvlucht per microlight vliegtuigje. Vanuit de lucht konden we de tempels en het omringende landschap goed zien, ook zonder dat we recht boven de tempels van Angkor vlogen. De volgende dag bezochten we drie tempels: Ta Prohm (bekend van de film Tomb Raider), Angkor Wat en Bayon. Allemaal schitterend en uniek! Boekt u deze bouwsteen, overlegt u dan goed met uw gids hoe laat u wilt starten en in welke volgorde u de tempels wilt bezoeken. Dit is vooral belangrijk voor Ta Prohm. Deze tempel is vrij smal en hier ervaart u al snel de drukte. Ta Phrom kunt u het beste als eerste stop inplannen, of tijdens lunchtijd.

Drijvende dorpen

Wij maakten ook een boottocht op het Tonlé Sap meer nabij Siem Reap. Aan het einde van veel maanden zonder regen was het waterniveau heel laag en het meer wat modderig. Bij hoog water moet het prachtig zijn. Interessant is een bezoek aan de drijvende dorpen. Op ons verzoek maakten we daar een stop bij een schooltje. Later vroegen we ons af of de kinderen daar wel wat leren. Het zag er niet naar uit dat er actief les gegeven werd en er waren maar weinig kinderen die een schrift hadden om iets in op te schrijven. Van onze gids begrepen we al dat het onderwijs op een laag niveau staat. De kinderen vonden het in ieder geval erg leuk om zichzelf op de foto’s op onze tablet te zien en in koor ‘helloooooooo’ te roepen. Hopelijk hebben ze na ons bezoek alsnog wat geleerd.

Siam Island Hopping

Terug in Thailand hadden we 1,5 dag de tijd voor een zakelijk bezoekje aan onze lokale agent en voor de bezichtiging van Wat Phra Kaew (een mooi complex met als voornaamste bezienswaardigheid de enorme liggende boeddha) en het nabijgelegen Grand Palace. Vanuit ons hotel gemakkelijk te bereiken met de ferry. ’s Avonds vertrokken we met de nachttrein van Bangkok naar Chumphon, het begin van onze Siam Island Hopping bouwsteen. In de nachttrein was het even doorbijten bij de gedeelde hurktoiletten en de algehele hygiëne in de trein. Reizigers die van meer comfort houden, zou ik adviseren een binnenlandse vlucht naar Koh Samui te boeken. Daar bent u vanuit Bangkok binnen een uurtje. Vanuit Koh Samui kunt u makkelijk per ferry naar de andere eilanden reizen.

Maar als je dan eindelijk op het eerste eiland aankomt, word je absoluut beloond. Koh Tao (schildpaddeneiland) is een mooi, klein eiland. Sensi Paradise Beach is een heerlijk hotelletje, een beetje eco-chique en tegen de heuvel gebouwd. Voor het hotel kunt u schitterend snorkelen. Bril en flippers kunt u voor weinig geld huren in het dorpje. Daar loopt u in een paar minuten naartoe.

De tweede dag van ons verblijf huurden wij voor ca. € 80 een bootje met schipper, die ons in ongeveer 6 uur het hele eiland rond heeft gevaren. We maakten stops op zo’n 5 tot 6 schitterende snorkellocaties, iedere keer met andere vissen en koralen. Een hoogtepunt van onze reis! Luchpakket en frisdranken waren inbegrepen, net als snorkelmateriaal en zwemvesten.

Na Koh Tao volgden Koh Phangan en Koh Samui. Beide eilanden zijn groter. In Koh Phangan ligt het hotel uit deze bouwsteen in een mooie baai met een lang en breed zandstrand. Op loopafstand zijn vele restaurants en barretjes, ook op het strand. Koh Samui is natuurlijk nog groter een een stuk toeristischer. De bouwsteen eindigt op Koh Samui. Wij boekten hier één overnachting, zodat we de volgende ochtend van Koh Samui naar Bangkok konden vliegen, in aansluiting op onze KLM-vlucht naar Amsterdam.

Tips Thailand

 • Hotels in Bangkok met een centrale ligging zijn het middenklasse Windsor Suites Hotel, nabij het knooppunt van het Asok-station van de skytrain en Sukhumvit van de metro. Ook ideaal en van een iets hogere klasse is het Royal Orchid Sheraton hotel aan de Chao Phraya rivier. Naast de steiger van de ferry’s naar het Grand Palace en het station van de skytrain en bovendien met een fijn terras aan de rivier en een zwembad in een groene tuin. Beide hotels hebben een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • Vrijwel alle hotels in Thailand bieden gratis WiFi op de kamer, naast onder meer dagelijks koffie- en thee, badjassen en -slippers. In Thailand krijg je echt waar voor je geld. En een prima service!
 • Het loont zeker de moeite om vroeg op te staan om de drukte te vermijden bij bezienswaardigheden, vooral in Bangkok. Zorg bijvoorbeeld dat u ’s morgens vroeg bij het Grand Palace bent. De bussen met groepen toeristen zijn nog niet gearriveerd. En het is nog niet zo heet.
 • Het verkeer in Bangkok is ontzettend druk. Per metro of skytrain bereikt u sneller uw bestemming dan per taxi of tuktuk. De chauffeur van de enige taxi die wij namen vertelde ons dat hij tussen drie uur ’s middags en tien uur ’s avonds standaard in de file staat (!).
 • Bezoekt u in Bangkok een skybar? Houdt u rekening met de dress code. U hoeft zich niet formeel te kleden, maar korte broeken voor heren en bijvoorbeeld teenslippers in het algemeen worden niet op prijs gesteld. Neem ook een goed gevulde portemonee mee; de prijzen van de drankjes liggen gemiddeld boven de € 10. Laat u zich daar niet door weerhouden. Het uitzicht en de ervaring zijn dit bedrag zeker waard!
 • Laat u zich niet verleiden tot het kopen van imitatieproducten. Het is verboden deze te importeren en als de douane op Schiphol u hiermee betrapt, riskeert u een fikse boete.
 • Gaat u snorkelen? Houdt u er rekening mee dat u ook onder water lelijk kunt verbranden. Smeer goed met een waterproof middel met een hoge beschermingsfactor. Of beter nog: houd uw t-shirt aan!
 • Vliegt u van Koh Samui naar Bangkok met een verbinding op de KLM-vlucht naar Amsterdam, neemt u dan voldoende tijd voor het overstappen. Over het algemeen kan de bagage worden doorgelabeld, dus daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. Echter: het is een heel eind lopen naar de gate van het KLM-toestel en op de luchthaven staat niet alles goed aangegeven. Toen wij halverwege de wandeling waren, werd voor de KLM-vlucht al ‘last call’ aangegeven. Dat liep zo’n vaart niet, er was nog niet daadwerkelijk begonnen met het instappen. Maar dat wisten we pas toen we bij het toestel waren aangekomen. Wilt u stress vermijden, dan kunnen onze reisadviseurs beter een ruimere aansluiting voor u boeken.
 • Thailand staat bekend om de Thaise massages. Lekker ontspannen en goed betaalbaar. Leuk is een duo-massage met uw reisgenoot.

Tips Siem Reap & Angkor Wat

 • Een bezoek aan Angkor is heel goed te combineren met Thailand. In minder dan een uur vliegt u van Bangkok naar Siem Reap. Ons retourticket per Bangkok Airways kostte ca. € 140. U kunt ook van andere luchthavens in Thailand naar Siem Reap vliegen.
 • Het tempelcomplex van Angkor is enorm uitgestrekt, dus de bezoekers worden verspreid. Wilt u eventuele drukte vermijden en/of mooie foto’s maken zonder al teveel andere toeristen in beeld, gaat u dan zo vroeg mogelijk naar het complex. U kunt er al vanaf 5 uur ’s morgens terecht. Ook een goed idee is om een dag extra te boeken om wat meer onbekende tempels te bezoeken, bijvoorbeeld per fiets. De zonsop- of ondergang bekijken is ook een aanrader op uw eventuele extra dag. Wij hadden er geen tijd voor, anders waren wij zeker de tweede dag rond zonsopkomst naar het complex gegaan.

 

 

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany