BESTEMMINGEN

Een review uit Suriname

Rondreis Suriname: no spang!

Marianne van der Toorn over een reis in Suriname op 22 september 2016

Toen ik mijn vriend, die nooit eerder in Zuid-Amerika was geweest, voorstelde om met vakantie naar Suriname te gaan, was hij niet direct super enthousiast. Er zijn zoveel andere mooie landen in Zuid-Amerika. En tja, dat klopt natuurlijk. Al eerder was ik zakelijk in Suriname geweest en enthousiast over de mensen, hun trots, cultuur en natuur. Ook heeft Suriname door de relatie met Nederland een heel ander karakter dan andere Latijns-Amerikaanse landen. Nu wilde ik dit alles ervaren tijdens een vakantie.

Amsterdam – Paramaribo

Ruim drie uur voor ons vertrek per KLM naar Paramaribo zijn we op Schiphol. De drukte is gigantisch. Uiteindelijk zijn we ingecheckt, maar dan moeten we nog onze toeristenkaart gaan halen in hal 3. Het kost ons ruim een half uur. Daarna security en douane. Gelukkig heeft ons toestel 30 minuten vertraging, zodat we uiteindelijk toch nog even de tijd hebben om taxfree inkopen te doen en koffie te drinken. Een uur te laat komen we in Paramaribo aan. Daar kost het ons een uur om door de douane te komen, daarna wachten we op onze bagage. Uiteindelijk vertrekken we om 18.00 uur met de hotelshuttle naar het Eco Resort in Paramaribo, waar we om 20.00 uur aankomen.

De volgende dag zijn we de vermoeiende reis helemaal vergeten als we heerlijk buiten op het terras aan het ontbijt zitten. De zon schijnt overvloedig en de tropische vogels zijn al volop aanwezig. Ook zien we onze eerste kolibri. Om 8.00 uur worden we opgehaald voor een wandelexcursie door de stad. We beginnen met de Chinese markt, die alleen op zondag gehouden wordt. Op andere dagen wordt de Centrale markt bezocht, maar die is op zondag dicht. Op de Chinese markt worden groenten, vruchten, vis en kruiden verkocht. Er blijkt een grote Chinese gemeenschap in Suriname te wonen en ook veel restaurants kopen hier hun producten. Daarna lopen we het centrum in en zien we de oude houten huizen, de gouvernementsgebouwen, de Palmentuin, een prachtige houten kathedraal en een synagoge en moskee, die gebroederlijk naast elkaar liggen. Gids Tony geeft een goede uitleg, opgeleukt door anekdotes. Leuke tour en ook prettig dat het in het Nederlands is. Via de Waterkant en langs Fort Zeelandia lopen we terug naar het hotel. De middag brengen we door bij het zwembad van het Torarica hotel, waar je als gast van het Eco Resort gratis gebruik van kunt maken. ’s Avonds drinken we een drankje in de bar aan de Suriname rivier en gaan uit eten in de stad.

Frederiksdorp

Om 8.00 uur vertrekken we naar Frederiksdorp. We gaan de Wijdenbosch brug over en komen in het Commewijne district. Eerst bezoeken we het openluchtmuseum in Nieuw Amsterdam. Vroeger was dit een fort. We bezoeken de gevangenis, waar criminelen onder erbarmelijke omstandigheden verbleven. We zien isoleercellen, waar de ergste criminelen zeven dagen in gestopt werden, alleen met een onderbroek aan. Water en brood. Geen wc. Hoge muren en een klein raampje vlakbij het plafond. Verder is er een expositie over de slavernij. We lopen er wat rond en na de rondleiding krijgen we een sateetje en een loempia aangeboden.

Vervolgens rijden we naar Mariënburg, waar we met de koffers op de boot stappen. Eerst gaan we op zoek naar roze dolfijnen, waar we er een heleboel van zien. Ze zwemmen om de boot, springen soms op en we zien hun rose snuitjes. Als bewijs zien we alleen hun vinnen op de foto staan, want het lukt ons niet om ze in het geheel op de foto te krijgen. Na afloop varen we langs diverse plantages, zoals Rust en Werk en Johanna Margaretha naar Frederiksdorp. Dit is een voormalige koffieplantage uit 1747, waar vroeger 300 slaven hebben gewerkt. We checken in in ons appartement in de oude ambtswoning van de politiecommissaris. Het is erg ruim en ook prima geschikt voor families met kinderen. Op Frederiksdorp werd op dit moment de laatste hand gelegd aan de bouw van een aantal bungalows, een restaurant en een zwembad. Ook het voormalige hoofdgebouw wordt helemaal opgeknapt. Half oktober moet alles klaar zijn en er wordt hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen.

Aan het eind van de middag maken we een boottocht door het moerasgebied naast de plantage. Een mooie tocht, waarbij we veel vogels zien en kunnen genieten van een prachtige zonsondergang. De volgende ochtend gaan we fietsen langs verschillende plantages. Er wordt ons gevraagd of we dat op de Surinaamse of Nederlandse manier willen doen. Deze twee manieren hebben alles te maken met het tempo. We kiezen voor het Nederlandse tempo en dat is prima. Ondanks de hitte maken we ons eigen windje. De route voert ons langs onverharde binnenweggetjes door een prachtige omgeving. Daarna is het helaas tijd om te vertrekken. Jammer, want we hadden hier best nog een dagje langer willen blijven. Per boot steken we de Commewijne rivier weer over naar Mariënburg, waar onze auto met chauffeur op ons wacht om ons naar Paramaribo te bengen.

Nieuw Nickerie

Vandaag reizen we naar het district Nickerie, de rijstschuur van Suriname. Onderweg stoppen we bij een aantal monumenten in Groningen en een verlaten rijstfabriek in Wageningen. Deze rijstfabriek werd in 1951 onder leiding van de landbouwuniversiteit in Wageningen Nederland gebouwd en was destijds succesvol. Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 ging het echter snel bergafwaarts door politiek gekonkel, corruptie en mismanagement. Nu is er alleen nog een verroeste spookstad te zien. In de namiddag checken we in in ons hotel in Nieuw Nickerie. Daarna rijden we naar de Zeedijk om naar de zonsondergang te kijken. De Zeedijk loopt langs de Corantijn rivier, die hier uitmondt in de Atlantische Oceaan. Voordat we terugrijden bezoeken we nog een Hindoestaanse tempel en crematorium.

Na een vroeg ontbijt gaan we op weg naar Bigi Pan. We varen eerst met een korjaal over de Nickerie rivier naar een sluisje in een kanaal. Hier moet de korjaal over de sluis heen getrokken worden. Dat wordt normaal door de bootsman en zijn bemanning (wij dus) gedaan, maar nu ligt er een andere boot te wachten. De krachten worden gebundeld en een voor een worden de boten over de sluis heen getrokken. Daarna varen we ongeveer een uur door het kanaal. Onderweg stoppen we regelmatig om vogels te observeren. Onze gids Mantje ziet, hoort en weet álles. Hij geeft de vogels ook hun eigen Surinaamse naam, zoals de ‘Wegwijsbuizerd’, die in het echt de Roadside Hawk heet. Erg grappig. Als we in de lagune terechtkomen hebben we het geluk om rode ibissen te spotten. Om 12.15 uur zijn we weer bij de kade. Via Boskamp, waar we een stop maken op een vismarktje rijden we terug naar Paramaribo, waar we aan het eind van de middag aankomen.

Fietstocht naar Peperpot

Vandaag maken we met nog vijf andere Nederlanders een fietstocht. Eerst een stukje door de stad naar de Suriname rivier, die we per veerboot oversteken. Na aankomst in het Commewijne district bezoeken we een Hindoestaanse tempel. Daarna fietsen we over landelijke binnenweggetjes naar plantage Peperpot. Het is een prachtige route, maar het tempo is uitgesproken Surinaams. Zo langzaam dat je bijna van je fiets af valt! Maar na wat overleg met de andere deelnemers en de gids gaan we over op Nederlands tempo. De gids koopt fruit en wat hartige versnaperingen voor ons, die we opeten bij een oude koffiefabriek op Plantage Peperpot. Via een prachtige route door een natuurreservaat rijden we naar een restaurant voor een traditionele Roti-lunch. Daarna keren we terug naar de stad.

Kabalebo Nature Resort

Rond 10.00 uur worden we opgehaald en naar de binnenlandse luchthaven Zorg en Hoop gebracht, waar we inchecken op onze vlucht naar Kabalebo. Bij het inchecken gaan zowel de bagage (max. 7 kg) als de passagiers op de weegschaal. Voorafgaande aan de boeking hadden we ons gewicht al moeten doorgeven, maar ze nemen waarschijnlijk geen risico. Door het lekkere eten en de vele snacks en versnaperingen die ze in Suriname kennen, heb je grote kans dat je tussentijds aankomt. Totaal zitten er 11 personen op de vlucht en omdat de hele groep compleet en het vliegtuigje klaar staat, vertrekken we nog voor de officiële vertrektijd. Ruim een uur later landen we op de airstrip van Kabalebo.

Kabalebo Nature Resort ligt diep in de jungle en geheel geïsoleerd en is in principe alleen te bereiken per vliegtuigje. Naar het dichtstbijzijnde dorpje is het een week varen! Alles ziet er hier perfect uit. Mooi aangelegd en goed verzorgd. We worden ontvangen met een glas meloensap. Daarna volgt de lunch en een briefing. Na de lunch vertrekken we voor een boswandeling en daarna een mooie boottocht over de rivier. Bij een stroomversnelling met rotsen kunnen we zwemmen. ’s Avonds genieten we op de veranda voor onze kamer van een wijntje, terwijl in de palmboom vlak voor ons een gebrilde uil naar ons zit te staren. En wat een sterrenhemel! Miljoenen sterren lijken zo dichtbij dat ze bijna aanraakbaar lijken. Ook zagen we vallende sterren. Romantischer kan het niet.

Wij verblijven in het hoofdgebouw in een kamer met fan, maar zonder airco. Dit blijkt geen probleem te zijn, omdat het ’s avonds koeler wordt. Er zijn ook kamers met airco, maar persoonlijk vond ik de ligging van deze kamers wat minder. Er zijn ook kamers in Inspiration Point, een gebouw vlak bij het zwembad, op ca. 2 minuten lopen van het hoofdgebouw. Hier zijn 6 superiorkamers met airco, die wat ruimer zijn dan de kamers in het hoofdgebouw. Achter het zwembad liggen ook nog een viertal Panorama suites. Deze zijn zeer ruim en comfortabel. Verder zijn er nog 3 River Cabins, die aan de Kabalebo rivier liggen. Deze liggen zeer rustig, maar op ca. 15 minuten lopen van het hoofdgebouw. Transfer van/naar het hoofdgebouw is te regelen.

Vanuit de lodge maken we verschillende boottochten om vogels te spotten, wandelingen door het oerwoud en een spannende kajaktocht. Per korjaal vertrokken we stroomopwaarts naar een punt in de rivier, waar drie tweepersoons kajaks klaarlagen. Vanaf dat punt peddelen we terug naar de lodge. Het is een fikse tocht, maar omdat we de stroom mee hadden was het heel goed te doen. Onderweg houden de gids en bootsman een oogje in het zeil en zien er op toe of alles goed gaat, terwijl ze bezig zijn een visje aan de haak te slaan.

Het personeel van Kabalebo zorgt ervoor dat het ons aan niets ontbreekt. In overleg werd het dagelijkse programma besproken en zelfs in de vrije tijd worden we bij het zwembad verwend met heerlijke snackjes. Na een zeer aangenaam verblijf in deze lodge vertrekken we na drie nachten weer naar Paramaribo.

Danpaati

Vanaf ons hotel rijden we per busje in ca. twee uur naar Atjoni. Hier stappen we over in een korjaal en varen in ca. drie uur stroomopwaarts over de Suriname rivier naar Danpaati. Omdat we ons in de droge tijd bevinden (wij maakten deze reis in september) is de stand van het water in de rivier behoorlijk laag. De boots- en de stuurman moeten dan ook een goede kennis van de rivier hebben om de korjaal zonder kleerscheuren door de stroomversnellingen te manoeuvreren. Het gaat allemaal goed. Maar als het water nog lager komt te staan dan kan het noodzakelijk zijn om de korjaal met man en macht door de stroomversnelling te trekken. Onderweg zien we verschillende dorpjes. Vrouwen wassen hun kleren in de rivier en de kinderen zijn aan het poedelen. Als we aankomen bij de Danpaati River Lodge worden we met gezang en tromgeroffel ontvangen door het personeel en na de lunch kunnen we terecht in onze kamer: een schitterende bungalow aan de rivier.

’s Middags staat een wandeling over het eiland en een boottocht naar een stroomversnelling op het programma, maar we kiezen er voor lekker bij het zwembad te relaxen. ’s Avonds eten we buiten in de tuin. De volgende dag bezoeken we het dorpje Dan en krijgen een goede indruk hoe de marrons hier leven. In het dorpje is een vrij grote lagere school. We hadden een boekje met Nederlandse kinderliedjes mee genomen om samen met de kinderen te zingen. Helaas is het vakantie en is de school verlaten. De meisjes helpen hun moeder met de was in de rivier en de jongens dartelen naakt in de rivier en hebben het grootste plezier. Wat een heerlijke jeugd hebben die jongens hier. De hele rivier is hun privé-zwembad. Onze gids vertelde dat kinderen van Nederlandse gasten die hier op een familiereis waren na het zien van deze jongetjes het vertikten om een zwembroek aan te trekken. Daar kun je als Nederlandse ouders niet tegenop.

’s Avonds gaan we per korjaal de rivier op om kaaimannen te spotten. Ze zijn er wel, want we zien hun ogen oplichten in het schijnsel van onze zaklamp. Maar steeds als we dichter bij komen duiken ze het water in. Wat we wel zien zijn nachtzwaluwen en een fantastische sterrenhemel. Omdat het niet druk is in de lodge krijgen we de volgende morgen ons ontbijt op het terras geserveerd. We genieten van het uitzicht op de rivier en het bootverkeer dat langzaam op gang komt. ’s Morgens maken we een boswandeling, waarbij de gids ons uitlegt geeft over medicinale planten en vertelt hoe je in de jungle moet overleven als je verdwaalt. Net als in Kabalebo zorgt ook het vriendelijke personeel in de Danpaati Lodge ervoor dat we een onvergetelijk verblijf hebben.

Bergendal Eco & Cultural Resort

Na de lunch vertrekken we per korjaal naar Atjoni. Het afscheid vindt weer met veel kabaal plaats; trommels en gezang. Wat jammer dat we moeten vertrekken. We varen nu stroomafwaarts en de reis gaat een stuk sneller. In Atjoni stappen we over in een bus, die ons in ca. 1½ uur naar het Bergendal Eco & Cultural Resort brengt, waar we een nacht verblijven. De volgende dag keren we terug naar Paramaribo. ’s Morgens voor vertrek lopen we nog even naar de Centrale markt, waar we typisch Surinaamse en Javaanse producten inslaan, zoals kruiden, sambals en saté- en sojasauzen. Daarna zit onze vakantie er weer op.

Mijn conclusie

Suriname is een geweldig vakantieland! We hebben er enorm genoten. En vooral als je de relaxte houding van de Surinamers overneemt en je niet druk maakt (‘No Span’), ben je verzekerd van een fantastische vakantie.

Tips

  • Het is aan te raden ruim minimaal 3 uur voor op Schiphol aanwezig te zijn. Niet alleen inchecken, douane en security kosten tijd, maar ook het kopen van een toeristenkaart (€ 30) in hal 3 vergen tijd.
  • De meerdaagse excursies, (bijvoorbeeld naar Frederiksdorp, Nieuw Nickerie, Danpaati en Kabalebo) vinden altijd vanuit Paramaribo plaats. Neem een weekendtas mee die je voor je bagage naar de deze bestemmingen kunt gebruiken. De koffers kunnen achter blijven in het hotel in Paramaribo.
  • In Paramaribo zijn voldoende ATM’s waar je geld kunt opnemen. Ook euro’s kun je voordelig omwisselen naar Surinaamse dollars bij de geldwisselkantoren. Het is niet nodig US-dollars mee te nemen. Soms worden er kosten berekend voor het gebruik van een creditcard.
  • Taxi’s zijn voordelig. Het beste kun je de taxi’s vooraf bestellen bij het hotel of het restaurant. Sommige taxi’s hebben een meter. Als ze geen meter hebben kun je het best een prijs afspreken.
  • Op de luchthaven Zanderij zijn winkeltjes waar je op de terugreis typische Surinaamse en Javaanse producten kunt kopen. Deze zijn hier voordeliger dan op de Centrale Markt.     
  • Combineer Suriname met een paar dagen Curaçao! Er zijn dagelijkse vluchten tussen Paramaribo en Curaçao.
Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany