BESTEMMINGEN

Een review uit Costa Rica

Rondreis Costa Rica per huurauto

Marianne van der Toorn over een reis in Costa Rica op 10 juni 2015

Met mijn nichtje Marjonneke reisde ik ruim 2 weken door Costa Rica. Reeds 6 keer eerder bezocht ik dit prachtige land, zowel zakelijk als privé. Steeds heb ik het gevoel er thuis te komen. De overweldigende natuur, de aardige mensen en de relaxte sfeer maken een bezoek elke keer weer tot een fantastische en afwisselende gebeurtenis. Per KLM vertrekken we naar Panama City en vandaar vliegen we per Copa Airlines naar San José. Keurig op tijd komen we aan. 

San José – Tortuguero

Op de luchthaven worden we opgewacht door een vertegenwoordiger van onze agent en naar het Sleep Inn hotel gebracht. Een prettig hotel, gelegen in downtown San José in de buurt van een aantal parken. Veel gelegenheid om de omgeving te verkennen is er niet, want we komen in het donker aan en de volgende morgen vertrekken we al om 06.30 uur naar Tortuguero.

De bus is keurig op tijd en nadat we een aantal gasten bij andere hotels hebben opgehaald rijden we om 07.30 uur de stad uit. Via het Braulio Carillo National Park bereiken we om 08.30 uur restaurant La Ceiba in Guapiles, waar we een heerlijk ontbijt gebruiken. Ook zien we hier onze eerste luiaard. Na het ontbijt gaan we op weg naar Matina, waar we om 11.00 uur aankomen. Hier stappen we over in een boot die ons naar de lodge brengt. Het is wel even sjouwen met de koffers van de bus naar de boot, dus is het aan te raden om een weekendtas of kleine rugzak mee te nemen met de spullen die je voor het verblijf in Tortuguero nodig hebt. Als je echter niet terugreist naar San José en je je reis naar een andere bestemming vervolgt dan is dat uiteraard niet mogelijk.

Pachira Lodge

Onderweg zien we de eerste jungle en om 12.15 uur komen we aan in de Pachira lodge, waar we met een cocktail worden ontvangen. Na een heerlijke buffetlunch is onze kamer klaar. De kamers zijn een soort bungalowtjes, die verspreid liggen in een weelderige, tropische tuin. Prima kamers. ’s Middags bezoeken we het dorpje Tortuguero en krijgen we de eerste uitleg over flora en fauna. Voor het diner kunnen we nog even heerlijk relaxen bij het zwembad. Op onze ligbedden genieten we van een drankje en de geluiden van de brulapen, die ons vanuit de bomen rond het zwembad bespieden.

’s Nachts heeft het flink geregend, maar al heel vroeg schijnt de zon. De natuur is opgefrist en we worden gewekt door vrolijke vogelgeluiden. We zien toekans af en aan vliegen en ook spotten we verschillende soorten kolibri’s, die zich te goed doen aan de nectar in de veelkleurige bloemen. Na het ontbijt worden we voorzien van rubberlaarzen en maken we een wandeling door het regenwoud. De laarzen komen goed van pas, want er hebben zich behoorlijke modderpoelen gevormd. Tijdens de wandeling zien we allerlei tropische vogels, maar ook spechten, verschillende soorten apen en luiaards. Ook krijgen we een uitgebreide uitleg over de tropische planten en bomen.

Na deze wandeling zoeken we het zwembad weer op en gebruiken we de lunch. Dan is het tijd voor een tochtje per boot door de kanalen. Heerlijk ontspannen genieten we van luiaards, leguanen, kaaimannen, watervogels en apen. De gidsen weten over het algemeen goed, waar het wildlife zit en wij hoeven alleen nog maar foto’s te maken. Omdat de groene zeeschildpadden pas van juli t/m september hun eieren komen leggen op het strand, hebben we die helaas moeten missen, maar ondanks dat was ons verblijf in Tortuguero fantastisch.

Tortuguero – Pacuare

Om 09.00 uur vertrekken we in de stromende regen via Matina naar Guapiles. Hier staat in restaurant La Ceiba een lekkere lunch voor ons klaar. Voor veel deelnemers eindigt hier na de lunch het arrangement. Vertegenwoordigers van de autoverhuurmaatschappijen staan al op hun klanten te wachten met de huurauto’s en ook de transferbusjes staan klaar om de klanten naar hun volgende bestemming te brengen. Handig, omdat je tijd uitspaart omdat je niet helemaal terug hoeft naar San José voor een extra overnachting en ook dat je niet hoeft te rijden in een stad als San José. Bovendien betaal je geen afleverkosten voor het brengen van de huurauto naar Guapiles.

Pacuare Lodge

Wij worden opgehaald door een chauffeur van de Pacuare Lodge. Eerst rijden we naar Siquerres, waar we onze koffers achterlaten bij het depot van de Pacuare Lodge en nemen in een weekendtas (max. 12 kg) de benodigde bagage mee. Daarna gaan we op weg. Het laatste stuk van de route voert over een zeer slecht begaanbare weg vol kuilen en rotsen. Tenslotte houdt de weg op en komen we aan bij een wild stromende rivier. Hier stappen we over in een trekliftje en in de stromende regen worden we hoog boven de rivier naar de overkant getrokken. Daar staat een golfkarretje op ons te wachten en worden we naar onze kamer gebracht.

Onze kamer is buiten alle verwachting. Een Linda Vista Suite! Een kamer van ruim 230 m², die tegen de heuvel is aangebouwd, grote ramen van plafond tot vloer, waardoor je een prachtig uitzicht over de boomtoppen hebt. Er is geen electriciteit in de lodge en als we ’s avonds na het diner bij kaarslicht in de villa terugkomen zijn de kaarsen in de kamer en op het terras ontstoken. Romantischer kun je het niet voorstellen. Jammer dat ik met mijn nichtje op reis ben.

Vervolgens begint ons rafting avontuur. We vertrekken met 1 raft met zes deelnemers en een gids/captain. Vijf van de deelnemers zijn jonger dan 30 en vier van hen zijn honeymooners. Zelf ben ik overduidelijk de oudste. De vier honeymooners zijn eergisteren uit San José aangekomen en zijn vanuit Siggueres naar de lodge geraft over stroomversnellingen Cat. II / III. Vandaag wordt het pittiger, nl. Cat. III/IV. Het kan voor de deelnemers (behalve voor mij) echter niet pittig genoeg zijn, want als er keuze was tussen een makkelijke rapid Cat. IV en een moeilijke rapid Cat.IV werd unaniem voor de moeilijke gekozen. Echte adrenaline dus en Pura Vida. Na een gezonde lunch met veel fruit leggen we het laaste stuk van de tocht af en rond 13.30 uur komen we aan bij het depot in Siquerres. Nadat we ons omgekleed hebben en onze bagage hebben opgehaald staat inmiddels ook de vertegenwoordiger van Adobe Rent a Car klaar met onze stoere Hyundai Tucson, waar we de rest van onze vakantie mee zullen rondreizen.

Pacuare – Southern Carribean Coast

Via Limón rijden we in ongeveer 2½ uur naar Punta Cocles, waar we voor twee nachten onze intrek nemen in de Shawandha Lodge, een kleinschalige lodge met vrijstaande bungalowtjes in een jungle-achtige tuin. De volgende dag worden we opgehaald voor een excursie in het Cahuita National Park. Onderweg halen we een Amerikaanse familie met 2 kinderen op, die ook voor deze excursie geboekt hebben. Eerst rijden we naar het kantoortje in Cahuita, waar we uitleg krijgen over het snorkelen en voorzien worden van onze snorkeluitrusting. Daarna gaan we per motorboot naar het rif en snorkelen we op twee verschillende plaatsen. We zien prachtige koralen en supermooie vissen. Na het snorkelen genieten we van vers fruit aan het strand en aansluitend maken we een trekking door de jungle langs de kust. We zien een giftige gele slang, verschillende soorten apen, joekels van leguanen en diverse luiaards. Ook geeft de gids uitleg over de vele tropische planten en bomen die we zien. Na afloop komen we weer aan in het dorpje Cahuita, waar we genieten van een typsch Caraïbische lunch: Gallo Pinto (rijst en bonen) met vis en een koud biertje. Aan het eind van de middag zijn we weer terug in het hotel. ’s Avonds eten we in het dorpje Puerto Viejo, waar volop bars en restaurantjes te vinden zijn.

Southern Carribean Coast – Sarapiquí

Na het ontbijt gaan we op weg naar Sarapiquí. Eerst via de hoofdweg naar Limón en Siquerres en vervolgens via een secundaire weg naar Sarapiquí. Het rijden gaat makkelijk. Het is niet druk op de wegen, het verkeer is gedisciplineerd en de route is prachtig. Onderweg lunchen we en in de middag komen we aan in hotel La Quinta de Sarapiquí, een hotel dat midden in de natuur aan een rivier ligt. Er is een organische moestuin en boomgaard, een vlinder- en een kikkertuin. ’s Avonds genieten we van een BBQ-diner in het hotel.

De volgende dag worden we om 09.00 uur opgehaald voor een Combo Adventure excursie op Hacienda Pozo Azul. Op deze hacienda wordt een groot aantal van activiteiten georganiseerd, waarvan je er twee kunt kiezen. Zo kun je er paardrijden, een canopy tour maken, abseilen, raften, een floating safari maken of deelnemen aan een trekking (deze excursie is ook inbegrepen in onze Treasures of Costa Rica autorondreis).

Paardrijden in de jungle

De eerste excursie die we maken is een paardrijtocht. We krijgen een helm en een mooi, mak paard en onder begeleiding van gidsen trekken we met een groepje door weilanden en riviertjes, bossen en langs heuvels. Een prachtige tocht, die voor iedereen goed te doen. Als we terug zijn van de paardrijtocht staat er voor mij een raftingtocht op het programma. Dit keer Cat. II/III en iets rustiger dan de Pacuare ervaring. De natuur is prachtig en het water kristalhelder. Mijn nichtje kiest de canopytour. Voor haar iets te tam. Maar wat wil je ook als je een thrillseeker en dare-devil bent. Rond 16.00 uur zijn we weer terug in het hotel en kunnen we nog even relaxen bij het zwembad.

Sarapiquí – Arenal

Via een prachtige route rijden we naar Arenal. Ook dit keer is het weer lekker rustig onderweg en het is relaxed rijden. Na de lunch checken we in in hotel Casa Luna, een erg leuk hotel met mooie kamers in gebouwen van twee verdiepingen. We brengen de middag lekker bij het zwembad door en wanneer het begint te stortregenen en te onweren nemen we plaats in de jacuzzi. De volgende dag worden we opgehaald voor een paardrijtocht naar La Fortuna. Ook deze keer is het weer een supermooie tocht. De rit voert door riviertjes, langs hellingen en door bossen. Onderweg stallen we onze paarden en lopen naar de La Fortuna waterval (200 traptreden omlaag), waar we een verfrissend bad kunnen nemen. Tenslotte klimmen we de 200 treden weer omhoog en na een ijskoud drankje klimmen we weer op ons paard voor de terugrit naar de stal. ’s Middags maken we een mooie wandeling nabij het Arenal National Park.

Arenal – Naranjo

Weer een mooie route vandaag. Het eerste stuk is het prachtig zonnig weer, maar als we meer in heuvel- en bergachtig terrein komen wisselen dikke mistflarden en zon elkaar af. We rijden door een typisch Costa Ricaans nevelwoud. Dat kun je ook duidelijk zien aan de begroeiing en de bomen, waarin volop bromelia’s groeien. Nog voor de lunch komen we aan in de Chayote Lodge in de Centrale Vallei. Prachtig gelegen, midden in het koffiegebied. Deze boutique lodge heeft op dit moment vier kamers, die tegen een heuvel aangebouwd zijn. De kamers waren vroeger koffie-opslagplaatsen, maar zijn nu prachtig ingericht.

Geinsprireerd door de rijke koffiecultuur in de omgeving vertellen alle details in de lodge hun verhaal over de koffieplukkers en de manier waarop zij leven. Vanaf het grote terras heb je een fantastisch uitzicht over de Centrale Vallei en ’s avonds zie je in de verte de duizenden lichtjes van de voorsteden van San José.

De lodge ligt maar op 50 minuten rijafstand van San José. Als je een verblijf in San José wilt vermijden is dit een ideale plek voor een verblijf aan het eind of begin van een Costa Rica reis. Na een transfer zit je gelijk in de natuur en na een of twee nachten verblijf wordt tegen een kleine toeslag de huurauto bij de lodge afgeleverd en kun je de reis vervolgen. Ook rijd je in korte tijd van de lodge naar de luchthaven, waar je de huurauto inlevert. ’s Middags bezoeken we een koffieplantage en leren we meer over de processen van de oogst. Ook zien we hoe de plukkers hier wonen, meestal hele families die afkomstig zijn uit Nicaragua. Verder kun je er wandelen in de omgeving, het dorpje Naranjo bezoeken of een birdwatching tour maken.

Naranjo – Nicoya Península

In nog geen twee uur rijden we naar Puntarenas, vanwaar we de ferry van 11.00 uur naar Paguera nemen. De overtocht duurt 1½ uur en de kosten voor 1 auto met 2 passagiers bedragen ongeveer USD 26. Na aankomst in Paguera rijden we in ca. een uurtje naar het Tango Mar Beach Spa & Golf Resort, waar we drie nachten blijven. De zee is ziet er aantrekkelijk uit, maar helaas wordt het op dit moment afgeraden om er in te zwemmen: te hoge golven en te veel trek. Wij besluiten deze dagen door te brengen op het strand. Hiervoor rijden we naar Santa Teresa en Montezuma. Mijn nichtje huurt hier een surfboard en ik geniet van mijn boek.

Nicoya Península – San José

Omdat 1 mei in Costa Rica een openbare feestdag was, brachten veel Costaricanen een lang weekend op Nicoya Península door. Daardoor werd een behoorlijke drukte verwacht bij de ferry. Wij hadden gehoopt de ferry van 11.00 uur te halen, maar hadden al ingecalculeerd overland naar het vaste land te reizen. Dit bleek inderdaad waar te zijn, want nadat we om 09.15 uur bij de ferry aankwamen, bleek er zo’n rij te staan, dat het waarschijnlijk niet zou lukken op de ferry van 11.00 uur te komen. Aangezien de volgende ferry pas om 14.00 uur zou gaan, besloten we overland te gaan via Lepanto, Jicaral en Puente La Amsitad over de Tempisque rivier en dan via de Panamericana naar San José. Vooral de route over Nicoya Península, waarvan de eerste 50 km over een onverharde weg, was schitterend en hadden we eigenlijk niet willen missen en uiteindelijk hebben we er maar ruim een uur langer over gedaan.

De laatste overnachting brengen we door in hotel Country Inn & Suites, een comfortabel hotel vlakbij de luchthaven. Hier wordt onze huurauto opgehaald door Adobe Rent A Car en brengen we onze laatste nacht door. De volgende dag nemen we de gratis hotel-shuttle naar de luchthaven, waar deze fantastische reis ten einde komt.

Tips

  • Het is handig om vooraf al je excursies te boeken, ook al heb je een auto gehuurd. Hierdoor bespaar je tijd en ben je van te voren verzekerd van een leuk programma. Wij bieden een groot aantal excursies in de belangrijkste plaatsen.
  • Plan je een honeymoon, denk dan eens aan eens aan een romantisch verblijf in de Pacuare Lodge. Overigens zagen we overal in Costa Rica veel honeymooners.
  • Als de de Pacuare Lodge te duur voor je is, kies dan het Pacuare Tent Camp, dat een stuk voordeliger is. Je overnacht in eenvoudige cabins voorzien van twee eenpersoonsbedden. Het raftavontuur blijft echter gelijk: adrenaline en Pura Vida!
  • Wil je een verblijf in San José vermijden, overweeg dan een of twee overnachtingen in de Chayote Lodge in Naranjo aan het begin of eind van de reis.
  • Tijdens lange weekenden en op feestdagen kan het erg druk zijn op de ferry van Puntarenas naar Paguera. Plan voldoende tijd in en besluit tijdig of je wel of niet de alternatieve route neemt.
  • Wij hebben deze reis op maat samengesteld. De route lijkt het meest op onze autorondreis Wonders of Costa Rica, gecombineerd met de bouwsteen Tortuguero Nationaal Park

Marianne van der Toorn is Senior Product Manager.

 

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany