BESTEMMINGEN

Een review uit Canada

Per huurauto van Toronto naar Québec

Natasja Eshuis [werkzaam bij NBBS] over een reis in Canada op 9 januari 2018

De provincies Ontario en Québec bieden een interessante mix van steden, glooiende landschappen, de Niagara watervallen en natuurgebieden. Reis je van Toronto naar Québec City, dan ben je verzekerd van een afwisselende route langs de mooiste highlights van het oosten van Canada.

United Colors of Toronto

In Toronto springen twee dingen direct in het oog. De stad is zakelijk en modern, met veel wolkenkrabbers. En Toronto is multicultureel, een kwart van de bevolking heeft een immigratie-achtergrond. Beide aspecten zie je terug in het straatbeeld. Downtown Toronto is een kleurrijke mix van etniciteiten. Daartussen bewegen kunstenaars en zakenlieden, waarvan de jonge generatie zakenmannen opvallend trendy gekleed gaat. In het centrum zie je helaas ook aardig wat daklozen op straat, vooral in Yonge Street.

Icoon

Met een hoogte van 553 meter is de iconische CN Tower het op één na hoogste vrijstaande gebouw ter wereld (op nummer één staat de Burj Khalifa in Dubai) en een belangrijke de publiekstrekker van de stad. Met een lift bereik je het Observation Deck. Boven heb je een weids uitzicht over de stad en Lake Ontario. En etage lager bevindt zich een glazen vloer. Volgens een bord erboven kan de vloer het gewicht van twee orka’s dragen. Toch zul je vast niet zonder aarzeling op het glas stappen. Adrenaline-junkies kunnen op de CN Tower de Edgewalk doen, waarbij je gezekerd aan kabels op de rand van de toren loopt. Zonder hek!

Shop till you drop

Een grote toeristische trekpleister van Toronto is Eaton Centre, een overdekt winkelcentrum met meer dan vierhonderd outlets. Voor de inwendige mens biedt hier de Urban Eatery uitkomst, een Food Court met snel en goed betaalbaar eten uit alle windstreken. Tegenover Eaton Centre ligt Dundas Square, een ‘light’ versie van Times Square in New York. Voor liefhebbers van design en vintage kleding is de trendy wijk Queen West ‘the place to shop’.

Alternatief en gezellig

In het zuidwestelijke deel van de stad ligt Kensington Market. In deze wijk met vrolijk gekleurde Victoriaanse huizen en artistieke muurschilderingen vind je alternatieve winkeltjes, cafés en restaurants. Denk aan biologische supermarktjes, veganistische restaurants en bakkerijen met glutenvrij brood, afgewisseld met tattoo shops, gespecialiseerde koffietentjes en winkels met tweedehands kleding. Het komt hier pas rond lunchtijd tot leven, dus plan je bezoek niet te vroeg. Kensington Market ligt naast Chinatown, waar op straat ook van alles te zien is.

Distillery District

Een andere ‘must see’ plek in Toronto is het Distillery District. In de historische pakhuizen van de voormalige Gooderham and Worts whiskydistilleerderij zijn tegenwoordig restaurants, cafés en kunstgalerieën gevestigd. Een leuke plek voor de lunch of borrel, bij goed weer op een van de terrassen. Het district ligt ten zuiden van het centum en is het makkelijkst te bereiken per auto.

Niagara watervallen

Zodra je op weg naar Niagara het stedelijk gebied van Toronto achter je hebt gelaten, rijd je door een landschap met wijngaarden richting de watervallen. Aan de linkerkant heb je af en toe zicht op Lake Ontario. Niagara Falls ontvangt jaarlijks ongeveer 14 miljoen bezoekers, dus verwacht er geen serene rust. Rond de watervallen is een breed scala aan toeristische voorzieningen.

De Niagara Falls hebben een Canadese en Amerikaanse zijde. De Bridal Veil waterval aan de Amerikaanse kant is minder groot dan de Canadese Horseshoe Falls, een gigantische hoefijzervormige waterval die enorme wolken nevel veroorzaakt. De hoeveelheid water die aan beide zijden naar beneden valt wordt aangeduid als ‘een miljoen badkuipen per minuut’.

Achter de schermen

Het beste overzicht heb je bij het uitzichtpunt bij Table Rock, waar je boven op de Horseshoe Falls kijkt. Er is een wandelpromenade, zodat je beide watervallen goed kunt bekijken. Een bijzondere ervaring is de Journey behind the Falls, waarbij je lopend door tunnels achter de watervallen terecht komt. Onderweg maakt het bulderende geluid van het water de meeste indruk, achter de waterval ervaar je de immense kracht van het water.

Een ander perspectief biedt de White Water Walk. Dit wandelpad bevindt zich een eindje stroomafwaarts. Via houten steigers loop je langs het kolkende water van de Niagara rivier. Op diverse plekken kun je afdalen naar platforms vlak boven het wateroppervlak.

Poncho aan, boot op

De hele dag door vertrekt aan de Canadese zijde het schip Hornblower, dat heel dicht langs de watervallen vaart. De Bridal Veil is van dichtbij heel mooi, vooral de rotspartij aan de onderkant. De Horseshoe Falls zijn vooral overweldigend in grootte, geluid en hoeveelheid nevel die zij veroorzaken. Een poncho beschermt je tegen een nat pak. Een extra bijzondere ervaring is de Illumination Cruise, waarbij je ’s avonds laat langs de verlichte watervallen vaart, die van kleur veranderen in rood, blauw, groen en wit.

Laat je budget het toe, dan is een helikoptervlucht een aanrader. Tijdens de korte vlucht heb je een prachtig uitzicht op de watervallen en dringt ook pas goed door hoe ontzettend breed de Niagara rivier is.

Niagara-on-the-Lake

Een groot contrast met de bedrijvigheid van Niagara Falls vormt het negentiende eeuwse stadje Niagara-on-the-Lake. Als je de rivier stroomafwaarts volgt ben je er in een half uurtje. De rit leidt langs wijngaarden en prachtige houten landhuizen. Niagara-on-the-Lake is een lieflijk historisch stadje met vrijstaande huizen omringd door goed onderhouden tuinen.

Bekend product van deze regio is de ijswijn, een kostbare dessertwijn waarvoor de druiven in de vrieskou worden geplukt. De ijswijn wordt ook verwerkt in chocoladerepen.

Paard en wagens

Kitchener werd in 1797 gesticht door mennonieten uit Pennsylvania. In de nabijgelegen dorpjes St. James en Elmira volgen mennonieten nog hun traditionele leefwijze. Hun paard en wagens zijn een kenmerkend verschijnsel langs de provinciale wegen. Op zaterdag kun je op de boerenmarkt in St. James gebak en zuivelproducten van de mennonieten kopen. Ook in Kitchener is op zaterdagochtend een markt met streekproducten, waaronder de bekende ahornstroop (maple syrup).

Overdekte brug

In West Monrose staat de enige van de oorspronkelijk zeven overdekte bruggen in Ontario. Deze Kissing Bridge ligt vlak bij Elmira en bereik je na een rit langs mooie boerderijen in een glooiend landschap. 

Kano’s en elanden

Met een oppervlakte van ruim 7600 vierkante kilometer is Algonquin Provincial Park een van de grootste provinciale parken van Canada. Highway 60 loopt door het zuidelijk deel van dit natuurgebied. In dit deel van het park zijn goed gemarkeerde wandelroutes van één tot elf kilometer, waarvan de beginpunten worden aangegeven langs Highway 60. Kano’s kun je huren bij Canoe Lake en Lake Opeongo. Wie weet kom je langs de oevers een eland tegen, hoewel de kans groter is dat je die tijdens zonsopkomst of -ondergang zult spotten langs Highway 60. Vooral mei en juni zijn hiervoor goede maanden.

Op de fiets van Engels- naar Franstalig

Ottawa wordt voornamelijk beschreven als een stad met statige regeringsgebouwen en musea. En natuurlijk wordt het Rideau kanaal genoemd, met de sluizen. De vele kilometers aan fietspaden zijn daarom een aangename verrassing. In de Canadese hoofdstad kun je heerlijke fietstochten maken. Langs het kanaal, door mooi aangelegde stadsparken en over de brug naar het Franstalige deel van de stad. De beste kwaliteit fietsen huur je bij Escape Tours & Rentals. Doen!

Tulpen uit Amsterdam

Ieder jaar eind mei vindt in Ottawa het Tulip Festival plaats. In de stad bloeien dan meer dan een miljoen tulpen. Veel komen uit Nederland, ons koningshuis doneert jaarlijks tienduizend tulpenbollen als dank voor de rol die de Canadezen hebben gespeeld bij de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tevens bood Ottawa koningin Juliana en de jonge prinsjes Beatrix en Irene in die periode een veilig onderkomen. In 1943 werd prinses Margriet hier geboren.

Yoga op Parliament Hill

Van mei tot en met augustus wordt elke woensdag gratis yogales gegeven op het grasveld bij Parliament Hill. Honderden yogi’s komen hier in hun lunchpauze naartoe. Op dezelfde plek kun je hier in juli en augustus dagelijks om 10 uur de kleurrijke ceremonie van de wisseling van de wacht bekijken.

Byward Market

Op loopafstand van Parliament Hill ligt de gezellige ByWard Market. Overdag kun je er verse streekproducten kopen en snuffelen bij de kraampjes en gespecialiseerde winkels. Proef hier ‘Obama’s Cookie’, een koekje dat de voormalige Amerikaanse president hier ooit kocht. De bakkerij verkoopt ook koekjes met de afbeelding van de aantrekkelijke Canadese premier Justin Trudeau.

1000 eilanden

Het gebied aan de St. Lawrence rivier tussen Kingston en Brockville wordt de Thousand Islands regio genoemd. Meer dan 1800 eilanden liggen hier in de rivier. Een aantal daarvan vormt het gelijknamige nationaal park. Om te kwalificeren als eiland gelden twee criteria: het stukje land moet 365 dagen per jaar boven water blijven en er dient minimaal één boom op te groeien. Sommige eilanden die onderdeel zijn van het nationaal park zijn in de zomermaanden een populaire bestemming voor picknicks en barbecues en bieden hiervoor de nodige voorzieningen. Het recept voor de bekende Thousand Islands sladressing komt ook uit deze regio, al zijn er verschillende verhalen over de exacte origine.

Rockport en Gananoque zijn beginpunten van boottochten door dit gebied. Je vaart tussen de eilanden met hun houten vakantievilla’s, boothuizen en aanlegsteigers. De schepen uit Rockport varen ook langs het bekende gotische Boldt Castle.

In Half Moon Bay ter hoogte van Gananoque vindt van juli tot medio augustus elke zondagmiddag een drijvende kerkdienst plaats. Kerkgangers gaan met hun boot voor anker om de dienst bij te wonen. Bezoekers zonder eigen boot kunnen de ferry uit Gananoque nemen. Iedereen is welkom, van elk geloof.

Du pain, du vin

In de provincie Québec zijn de Franse invloeden duidelijk herkenbaar in de bouwstijl en de gezellige terrassen in de binnensteden. Er wordt hier meer tijd genomen om van het leven te genieten en gemiddeld meer wijn gedronken dan in de rest van het land. Behalve klassieke Franse gerechten staan hier ook regionale specialiteiten op de menukaart. Vanwege de lange, koude winters zijn maaltijdsoepen en voedzame stoofschotels populair in de zogenaamde cuisine québécoise.

Werelderfgoed

Het oude centrum van de prachtige stad Québec wordt omringd door een stadsmuur, uniek in Noord-Amerika. De historische gebouwen en monumenten behoren tot het UNESCO Werelderfgoed, waaronder de citadel, het grootste fort in dit deel van de wereld.

Québec stad is gemakkelijk te voet te verkennen. Trek er voldoende tijd voor uit, want er is veel te zien en de terrassen zijn zeer uitnodigend. Het oude centrum bereik je via een wirwar van steile straatjes of een aantal houten trappen. Een andere optie is het historische kabelbaantje dat vertrekt van de wandelpromenade bij het imposante Chȃteau Frontenac, volgens zeggen het meest gefotografeerde hotel ter wereld. Ben je in een romantische bui, maak dan een ritje in een van de klassieke paardenkoetsen.

Uitgaan in Quartier Latin

Montréal heeft een veel moderner uiterlijk dan het historische Québec. Toch vind je in Old Montréal ook mooie oude gebouwen en kathedralen, waar je de Basiliek van Notre Dame kunt bezichtigen. Als je de gratis app op je telefoon downloadt, kun je op eigen gelegenheid een stadswandeling door Old Montréal maken.

Tips Algonquin Provincial Park

 • Op weg naar Algonquin Provincial Park is Huntsville een gezellige plek voor een kop koffie of lunch, bijvoorbeeld in de On the Docks Pub. In het lieflijke stadje vind je muurschilderingen van bekende kunstenaars uit deze regio.
 • Omdat Algonquin een provinciaal park en geen nationaal park is, heb je geen gratis toegang met je National Parks Pass. Koop een dagpas (CAD 17).
 • In juli en augustus is het raadzaam om vooraf kano’s te reserveren, vooral in de weekends.

Eat & drink Ottawa

 • Probeer een ‘Beavertail’. Ziet er uit als een Wiener Schnitzel, maar is vergelijkbaar met een appelbeignet… zonder appel. Lekker met een paar druppels verse citroensap.
 • Een goed adres voor ambachtelijk Italiaans ijs is Montovani 1946. 87 Murray Street.
 • De Teastore verkoopt meer dan 300 soorten thee. 53 York Street.
 • Casual fine dining: Play Food & Wine. Een aanrader! 1 York Street.
 • Iets chiquer? Beckta Dining & Wine Bar. 150 Elgin Street.
 • Darcy McGee is een Ierse pub met een goede keuken. Vlak bij de regeringsgebouwen, op de hoek van Sparks en Elgin Street.
 • Bij Canada in a Basket verkopen ze typische producten uit alle Canadese provincies. Hun bestlopende product? Maple syrup voor astronauten!
 • C’estbon Cooking organiseert leuke culinaire tours door Ottawa.
Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany