BESTEMMINGEN

Een review uit Namibië

Per huurauto door Namibië

Mark en Monique van Alphen over een reis in Namibië op 2 februari 2018

Mark en Monique van Alphen hoorden enthousiaste verhalen over Namibië. Verlaten landschappen, wilde dieren en een vriendelijke bevolking die oprechte interesse in je toont. Die combinatie spreekt hen aan. Ze laten een rondreis op maat samenstellen en trekken per huurauto door het land.

Windhoek

Onze reis begint in Windhoek, waar zich in het verleden immigranten uit Duitsland en Zuid-Afrika hebben gevestigd. Duitse invloeden herken je in de namen van restaurants en op de menukaarten. Ook gebouwen hebben een Duitse stijl, zoals de Christuskirche.

Fotogenieke zandduinen

We rijden naar het zuiden. Sossusvlei ligt in het Namib-Naukluft National Park en is bekend vanwege de enorme zandduinen, die wel driehonderd meter hoog kunnen worden. Met hun grillige vormen en mooie schaduwen zijn de duinen bijzonder fotogeniek. Ook in de nabijgelegen Deadvlei maken we prachtige foto’s van de uitgedroogde kleipan met dode bomen en op de achtergrond rode zandduinen.

Prachtige sterrenhemel

In het dunbevolkte Namibië wordt het zicht ’s nachts niet belemmerd door stadslichten of luchtvervuiling. Bij de Sossusvlei zien we dan ook een prachtige sterrenhemel. De nachten in de woestijn kunnen overigens koud zijn en tijdens de vroege ochtendexcursies is het fris. Het valt ons op dat niet iedereen warmte en kou op dezelfde manier ervaart. Tijdens wegwerkzaamheden passeren we werklui met een dikke winterjas aan. Het is 28 graden!

Swakopmund en Walvis Bay

De sfeervolle badplaats Swakopmund heeft een zichtbaar Duits-koloniaal verleden. Een aanrader is hier een boottocht op zee. Onderweg komen pelikanen aan boord, soms ook brutale zeeleeuwen. Aan de kust bij Walvis Bay zien we prachtig roze flamingo’s.

Wild spotten in Etosha National Park

Etosha is het grootste wildpark van Namibië. Het is onze eerste gelegenheid om wilde dieren te spotten. Van de ‘Big Five’ zien we olifanten en een leeuwin die in de schaduw van een boom ligt. Daarnaast komen we giraffen, zebra’s, gnoes, jakhalzen, wrattenzwijnen, vele soorten bokken, struisvogels en andere vogelsoorten tegen.

Neushoorns

Tijdens ons verblijf in het Ghaub Private Nature Reserve voegen we een extra diersoort toe aan ons ‘Big Five’ lijstje: van heel dichtbij zien we vier neushoorns drinken bij een waterreservoir. Dit reservaat ligt in de omgeving van Grootfontein. Het is hier groener dan op veel andere plekken in het land.

Rijden op gravel roads

Het eerste deel van onze route bestaat voornamelijk uit gravel roads. Vanuit Windhoek in zuidwestelijke richting naar Sossusvlei en daarna noordwaarts naar Swakopmund, Damaraland en Etosha. Sommige gravel roads zijn zo slecht dat je een 4-wheel drive nodig hebt. Op deze wegen kun je minder goed doorrijden, dus daar moeten we met de planning rekening mee houden. Een tip voor reizigers die door Namibië willen rijden: neem de tijd. Je doet langer over sommige wegen dan je denkt.

Verlaten landschappen

Reizigers hadden ons verteld dat er delen van Namibië zijn waar je niemand tegenkomt, dus we waren voorbereid op de verlatenheid van het land. De diversiteit van het landschap maakte grote indruk op ons. Wij wisten niet dat er zoveel droge, onbewoonbare plekken waren. Namibië is natuurlijk een van de droogste landen ter wereld, zestig procent van het landoppervlak is woestijn. Op onze laatste dag zijn we onderweg naar de luchthaven als het zachtjes begint te regenen. We zien bavianenfamilies de weg op komen om water te drinken. Een bijzonder afscheid.

Tips

  • Naast Etosha, moet je zeker Sossusvlei en Swakopmund bezoeken. In de Sossusvlei zie je naast de prachtige zandduinen en de Deadvlei ook veel dieren.
  • In Namibië kun je overal met Zuid-Afrikaanse rand betalen. Deze munteenheid kun je in Nederland (in)wisselen, de Namibische dollar is hier niet verkrijgbaar.
  • Huur een 4-wheel drive! Voor de gravel roads heb je deze nodig.
Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany