BESTEMMINGEN

Een review uit Namibië

Op avontuur in Namibië

Leonie Schuring en Martine Caarels [werkzaam bij NBBS] over een reis in Namibië op 1 mei 2018

In april 2018 reizen collega’s Martine Caarels en Leonie Schuring samen af voor een studiereis naar Namibië. Ze gaan het land per 4WD huurauto ontdekken, met de hoofdstad Windhoek als start- en eindpunt. Dit is hun reisverhaal.

Een goed begin…

Windhoek slaan we noodgedwongen over, vanwege een 24 uurs vertraging van KLM. In plaats van zondagavond rechtstreeks met KLM naar Windhoek te vliegen, vertrekken we de volgende ochtend naar Johannesburg, ’s Avonds overnachten we daar nabij de luchthaven en dInsdagochtend vliegen we heel vroeg door naar Windhoek met Air Namibia. Doordat we deze combinatie maken kunnen we dezelfde dag nog door naar de Namib Woestijn en zo het geplande programma oppakken.

Het ophalen van de huurauto van Britz verloopt zeer voorspoedig, we krijgen een mooie en zeer comfortabele Toyota Fortuner 4×4 auto mee. De uitleg is duidelijk en al snel kunnen we vertrekken voor de rit van 5,5 uur richting het zuidwesten. ’s Avonds dineren we buiten in de tuin van de lodge waar we verblijven, de warmte van de dag is verdwenen.

Tip: omdat veel hotels in Namibië geen adres hebben worden deze in de reisbescheiden aangeduid met GPS coördinaten. Een GPS is dus handig om te huren of zelf mee te nemen.

Sossusvlei

Om met zonsopkomst het Namib Naukluft Park (65 kilometer van Sossusvlei) te kunnen betreden, vertrekken we heel vroeg richting de Sossusvlei Lodge, waar we een excursie hebben geboekt. Het is nog donker als we wegrijden en onze eerste lekke band hebben. Het verwisselen van een band hoort bij een self-drive door Namibië, maar dit is wel een erg ongelukkig moment! De excursie redden we niet maar gelukkig is deze te verplaatsen naar de volgende ochtend. Deze dag gebruiken we om naar het nabijgelegen (1,5 uur) Solitaire te rijden voor een nieuwe band en het proeven van de bekende appeltaart!

De volgende ochtend krijgen we alsnog de kans om de prachtige rode zandduinen van de Namib Woestijn te bekijken en te beklimmen. Echt fantastisch, ook de daarachter gelegen Deadvlei is prachtig! Vele foto’s verder sluiten we deze ervaring af met een heerlijk verzorgd picknick ontbijt. Daarna moeten we snel door naar onze volgende bestemming, want het is 5 uur rijden naar Swakopmund en we willen voor het donker binnen zijn. Het eerste deel van de rit is heet en stoffig, achter onze auto zie je een lange sliert van witte stofwolken.

Over verschillende bergpassen bereiken we uiteindelijk Swakopmund dat is gelegen aan de Atlantische kust. Hier ligt de temperatuur zo’n 10 graden lager. Onderweg hebben we geluk en zien we bergzebra’s!

Swakopmund/Walvisbaai

In deze levendige plaats is het heerlijk vertoeven, wij hebben voor een bootexcursie gekozen vanuit Walvisbaai. In het juiste seizoen (juli t/m oktober) is de kans op het spotten van walvissen groot. De frisse tocht op het water is een verademing na het plakkerige woestijngebied. We zien heel veel zeehonden en walrussen en er zwemmen zelfs dolfijnen met de boot mee! Voor de echte avonturiers is kajakken tussen de zeehonden een optie. De middag gebruiken wij voor een wandeling langs de hoogtepunten van Swakopmund, we bezoeken enkele hotels en shoppen de nodige souvenirs.

Damaraland

De volgende avond verblijven we in Damaraland en omdat we via de eeuwenoude rotstekeningen van Twyfelfontein willen reizen, is dit een pittige reisdag (7,5 uur). De route via het ruige landschap van Damaraland is avontuurlijk vanwege de heuvelachtige gravelwegen en de doorkruising van enkele rivierbeddingen. Schakel de 4×4 maar in na het regenseizoen!

De lodge waar wij verblijven is hoger gelegen, het is een hele rit om daar te komen maar het uitzicht is werkelijk prachtig. Voor wie deze dag niet om wil rijden is een bezoek aan de rotstekeningen bij Vingerklip ook zeker een optie.

Tip: de wegen zijn in Namibië net na het natte zomerseizoen (november t/m maart) nog niet goed geprepareerd en daardoor zeer hobbelig en met kans op water. Een 4×4 is in deze periode ook zeker geen overbodige luxe! Vooral rondom Sossusvlei, Damaraland en Waterberg National Park vormen de wegen een uitdaging, passend bij dit hele avontuur.

Etosha National Park

We zijn al dichtbij Etosha National Park en kunnen een groot deel van de dag gebruiken om dieren te spotten! Via de Anderson Gate (zuid) rijden we het park in en al snel zien we olifanten, zebra’s, giraffen, wildebeesten, struisvogels en nog veel meer. Vanwege het regenseizoen is de begroeiing vrij dicht, het park is daardoor mooi groen en er is genoeg drinkwater voor de dieren.

We overnachten in een safaritent op een half uur rijden van de gate. Zo zijn we de volgende ochtend op tijd weer in het park voor de rit van Okaukuejo naar Namutoni (oost). Via vele loops kan zelf naar wild worden gespot. Uiteraard zijn er ook georganiseerde game drives mogelijk. We verblijven in een lodge nabij de entree van het park (oost) en op weg naar de lodge, gelegen in een eigen game reserve, fotograferen we nog vele mooie dieren.

Waterberg

Deze dag rijden we in 4,5 uur naar het zuiden. Nabij Otjiwaronga brengen we eerst een bezoek aan een opvangcentrum voor cheeta’s. Na een informatieve middag vervolgen we onze weg naar het Waterberg Plateau. Het heeft de dag ervoor behoorlijk geregend en aan de weg is te zien waar het water heen is gestroomd. Ook hier zijn we blij met onze 4×4 auto. In de avond hoor (en zie) je de dieren van deze wildernis, prachtig! Op deze locatie zijn mooie wandelingen te maken en kan er ook een neushoornsafari geboekt worden.

Windhoek

Na acht dagen staan we weer op de luchthaven van Windhoek, na 3000 kilometer afgelegd te hebben en met hele mooie herinneringen aan het reizen door het enorm uitgestrekte Namibië. Wat gaaf dat wij dit land met zoveel indrukwekkende vergezichten, met bergketens, zandduinen en open vlaktes samen hebben mogen verkennen! In vogelvlucht, dat wel. Maar we wilden tijdens studiereis zo veel mogelijk zien in korte tijd, zowel van het land als van de lodges die wij voor onze reizigers boeken. En dat is heel goed gelukt! De route die wij hebben afgelegd komt ten dele overeen met de 18-daagse Exploring Namibia autorondreis, waar we in ieder geval de hoogtepunten van hebben gezien en alle relevante lodges van hebben bezocht.

Tips

  • Zorg voor voldoende te drinken en versnaperingen in de auto, dat kan altijd van pas komen omdat je op de lange afstanden soms niets tegen komt.
  • In Namibië is het aanbod aan lodges en andere overnachtingsmogelijkheden beperkt. Het is daarom zeer raadzaam om een rondreis door dit land zo vroeg mogelijk te boeken. Zowel in 2017 en in 2018 zijn reisorganisaties genoodzaakt geweest om voor bepaalde vertrekmaanden geen boekingen meer aan te nemen. De verwachting voor 2019 is hetzelfde. Maakt u zich geen zorgen, u zult in dit land geen gevoel van toeristische drukte ervaren. Wij moeten echter wel tijdig de kans krijgen om de (veelal kleinschalige en daarom zo aantrekkelijke) lodges voor u te reserveren.
Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany