BESTEMMINGEN

Een review uit Brazilië

Oog in oog met een jaguar in de Pantanal

Brenda Kant en Anouk van Wendel de Joode [werkzaam bij NBBS] over een reis in Brazilië op 25 november 2019

Brazilië is het grootste land in Zuid-Amerika en het kent ongerepte natuurgebieden, fascinerende steden en een rijke cultuur. Wij, Brenda & Anouk, hebben deze drie verschillende aspecten van Brazilië mogen ervaren tijdens een inspectiereis.

Rio de Janeiro: Cidade Maravilhosa

Na een rechtstreekse KLM vlucht van 11 uur komen we aan het begin van de avond aan op de luchthaven van Rio de Janeiro. Onze gids wacht ons op en heet ons hartelijk welkom. Het is rustig op de weg waardoor we binnen een half uurtje bij ons hotel zijn. Copa Sul ligt op een steenworp afstand van het Copacabana strand. Ondanks de lange reisdag besluiten we een korte wandeling over de boulevard te maken en drinken we onze eerste caipirinha. Proost op een geslaagde reis door Brazilië! De volgende dag staat er een stadstour op het programma. ’s Ochtends worden we door een touringcar opgehaald bij het hotel. Eenmaal in de bus krijgen we een koptelefoon en wordt er in diverse talen uitleg gegeven over de stad. Tevens is er een gids aanwezig. Zodra iedereen bij de diverse hotels is opgehaald bezoeken we Catedral Metropolitana. Opvallend aan deze kerk is dat het gebouwd is in de vorm van een Maya tempel. Daarna zetten we koers naar de voet van de Suikerbroodberg en worden we via twee kabelbanen naar de top gebracht. Eenmaal boven aangekomen worden we getrakteerd op een schitterend uitzicht over de stad, de stranden en bergen die Rio de Janeiro kenmerken. Ook zie je vanaf hier de Corcovado berg met daarop het Christusbeeld. We lunchen in een churrascaria, een Braziliaans steakhouse, waar een diversiteit aan vlees op grote spiesen voorbij komt; volop keuze! Vervolgens rijden we naar de Corcovado berg. De berg is bekend vanwege het 30 meter hoge Christusbeeld. Wij gaan met een treintje omhoog. Het gigantische standbeeld van Cristo Redentor kijkt uit over Rio de Janeiro en de baai. Ondanks het wolkendek is zowel het uitzicht als het standbeeld verbluffend. Via het Maracanã voetbalstadion en het nabijgelegen Sambódromo rijden we terug naar ons hotel.

Foz do Iguaçu: grootste verzameling watervallen middenin het regenwoud

We laten Rio de Janeiro achter ons en vliegen naar Foz do Iguaçu waar we de Iguaçu watervallen gaan bezoeken. Deze wereldberoemde watervallen moet je zien om te geloven. Op de grens van Argentinië, Paraguay en Brazilië storten maar liefst 275 (grote en kleine) watervallen zich in de Paraná rivier. Na aankomst op de luchthaven rijden we met onze gids naar het Argentijnse deel van het nationale park. We passeren zowel de Braziliaanse als de Argentijnse douane. Het Argentijnse deel van het park beschikt over drie wandelpaden. Wij starten met het lower circuit. We lopen door de jungle via diverse trappen en wandelpaden om uiteindelijk bij de Paraná rivier uit te komen. Na de lunch starten we met het upper circuit. Tijdens deze wandeling zien we dezelfde watervallen, maar vanuit een totaal andere invalshoek. Wat een machtig schouwspel. We kunnen de watervallen bijna aanraken! Vanaf de speciale loopbruggen hebben we een prachtig en onvergetelijk uitzicht op de watervallen en de kleine eilandjes die er tussen liggen. Met het treintje rijden we verder naar het eindstation: Garganta do Diablo (Duivelskeel). Deze bijna cirkelvormige waterval is 80 meter hoog en ontzettend spectaculair. Ondanks de regen die met bakken uit de hemel valt, is het een unieke belevenis. Moe, maar voldaan en doorweekt van de regen passeren we wederom de douane en brengt onze gids ons bij het hotel. De volgende ochtend bezoeken we het Braziliaanse deel van het park. Vanaf deze kant heb je een panorama beeld en goed overzicht van de immensheid van de watervallen. Er zijn diverse uitkijkpunten, waar je vast en zeker niet de enige bezoeker bent. We eindigen ons bezoek aan de Iguaçu watervallen met de Macuco bootsafari. Na een korte rit door de jungle arriveren we aan de over van de snelstromende Iguaçu rivier. Hier gaan we aan boord van een speciaal aangepaste rubberboot en varen langs kleine watervalletjes en stroomversnellingen tot vlakbij het watergeweld en zelfs onder een waterval door! De poncho houdt ons niet droog en doorweekt stappen we de boot uit. In het hotel hebben we de kans om ons nog even op te frissen voordat we naar de luchthaven worden gebracht voor onze vlucht naar Cuiaba.

Pantanal: op safari in Zuid-Amerika

Cuiaba is het startpunt van een bezoek aan het noorden van de Pantanal. De Pantanal is het grootste wetland ter wereld. Het is een relatief onbekend natuurgebied waar je in vergelijking met de veel bekendere Amazone een grotere kans hebt om wilde dieren te spotten. Van januari t/m juni overstroomt de Pantanal waardoor de graslanden en bossen tijdelijk veranderen in een groot moeras. In de tweede helft van het jaar droogt dit gebied weer langzaam op.

We komen ’s avonds laat aan in ons hotel in Cuiaba. We duiken gelijk ons bed in want er staat ons een groot avontuur te wachten. De volgende ochtend worden we opgehaald door onze gids Judy en rijden we in 1,5 uur naar Poconé waar we stoppen om te lunchen. Daarna gaat de rit verder over de onverharde oranje zandweg genaamd Transpantaneira. Deze ‘snelweg’ wordt aan beide kanten omringd door water. We zien de eerste kaaimannen al liggen. Na een klein uurtje hobbelen, komen we aan bij de Araras Eco Lodge. We worden niet alleen verwelkomd door een groep capibara’s maar ook het personeel staat ons op te wachten met een koud doekje en een vers geperste sinaasappelsap. Nadat we zijn ingecheckt, maken we een korte wandeling over een houten loopbrug naar een nabijgelegen uitkijktoren. We genieten van het uitzicht en kunnen goed zien hoe dit gebied onder water is gelopen.

De volgende ochtend maken we een wandeling. Bij de lodge kun je gratis rubberlaarzen lenen. Omdat de Pantanal in deze periode grotendeels onder water staat en het gisteravond geregend heeft, besluiten we om hier gebruik van te maken. We lopen van de lodge naar de Transpantaneira en komen de eerste dieren al gelijk tegen. Daar staan twee jabiru’s, een enorme ooievaar met een zwarte hals die wel 170 cm lang kan worden en waarvan de vleugels een spanwijdte hebben van twee meter. Langs de wandelroute liggen ook veel kaaimannen. We zien zelfs een kleine baby kaaiman, toch best schattig. In de boomtoppen zien en horen we tientallen monniksparkieten zitten. Een felgroene leguaan steekt de weg over. Even verderop komen we twee nandoe’s (kleinere versie van een struisvogel) tegen. We weten niet waar we moeten kijken. Na de lunch houden we een siësta in onze hangmat omdat het midden op de dag te warm is voor een excursie. Aan het eind van de middag maken we een kanotocht. We zien groene papegaaien, kaaimannen en rondslingerende aapjes. We zijn compleet alleen, middenin de natuur. Wat een fantastische ervaring! Na het diner staat er een avondsafari op het programma. De gids gaat voorin zitten en schijnt met een grote lamp van links naar rechts op zoek naar wilde dieren. We komen een savannevos tegen. Wanneer de gids iets ziet bewegen achter de bosjes laat hij de truck stil staan. We wachten en opeens zien we daar een reuzenmiereneter de weg oversteken. Een enorm beest van 2 meter met een lange, smalle snuit en lange staart. Heel indrukwekkend!

De volgende dag staan we rond 05.00 uur op. We lopen door het donker met onze zaklampen naar de hoogste uitkijktoren in de omgeving. Dit is één van de beste plekken om van de zonsopkomst te genieten. Langzaam komt de zon op en vanaf dit hoge punt kun je pas echt goed zien hoe uitgestrekt dit gebied is, welke delen onder water staan en hoe de weidse graslanden als van zelf over lopen in het bos. We lopen terug naar de lodge voor het ontbijt waar we worden verwelkomd door twee hyacintara’s die in de boom hangen. Dit is de grootste vliegende papagaaiensoort. Maar ook de blauwgele ara komt een bezoekje brengen. Dan staat er een excursie op het programma waar we heel erg naar uit hebben gekeken. We lopen naar de ranch waar de cowboy met zijn paarden ons staat op te wachten. Het eerste kwartier is het een beetje onwennig. Ik heb nog nooit echt op een paard gezeten en doordat ik vergeet ‘bij te sturen’ loopt het paard onder een boom door maar krijg ik de takken vol in mijn gezicht, wat een hilarische situatie oplevert. Gelukkig zijn de paarden erg kalm en kan je dus ook zonder ervaring een paardrijdtocht maken. De cowboy rijdt voorop en de overige paarden volgen gehoorzaam. Dan bereiken we een gebied dat grotendeels onder water is gelopen. De paarden lopen er dwars doorheen. Het water komt op een gegeven moment zelfs tot hun buik en dus zijn wij tot onze knieën nat. Gelukkig hadden we de rubberlaarzen vanochtend aangetrokken. Wat een unieke ervaring is dit!

’s Middags worden we naar een andere lodge gebracht waar we onze laatste nacht doorbrengen. Bij aankomst maken we een prachtige tocht met een gemotoriseerde boot over de Rio Claro rivier. Ook nu zijn we weer de enigen op deze rivier wat het extra speciaal maakt. Na het diner staat er een avondsafari gepland. Helaas valt deze safari best tegen, want na 2 uur rondrijden is een groepje koeien het enige dat we zien. Enigszins teleurgesteld keren we terug naar de lodge. Maar dan schijnt de gids, op 300 meter van de lodge, in de bosjes en ziet hij twee ogen oplichten. Een poema! Tenminste dat is wat hij denkt. Als we kijken naar de foto die Brenda heeft gemaakt, zien we dat het beest in kwestie een gevlekte vacht heeft. Het is helemaal geen poema, maar een jaguar! De gids omhelst ons van geluk. De kans was zeer klein dat we op deze plek en gedurende dit seizoen een jaguar zouden zien. De truck rijdt langzaam richting de bosjes waar de jaguar zich schuilt houdt. Dan heeft de jaguar een groepje capibara’s in zijn vizier. Hij sluipt de bosjes uit en sprint met een rotgang richting de capibara’s. Hij grijpt er eentje beet en neemt hem mee de bosjes in. Wij rijden snel naar de ingang van de lodge en rennen naar de steiger. We stappen de boot in en zien de jaguar met de capibara in zijn bek de rivier over zwemmen om daarna in alle rust van zijn avondmaal te genieten. Wat hebben wij geluk en wat was dit bijzonder om mee te maken.

De volgende ochtend sluiten wij ons bezoek aan de Pantanal af met één van meest bijzondere kanotochten die we ooit gemaakt hebben. Rond 05.00 uur stappen we in de kano en peddelt de gids ons langzaam vooruit. Het wordt langzaam licht, je hoort de vogels zingen. De Pantanal ontwaakt. De gids weet precies hoe laat en op welk plekje hij de kano moet stil leggen. Aan de overkant van de rivier, precies tussen twee bomen in zien we de zon op komen. Wat een magisch moment! Op de terugweg zijn we wakker genoeg om met de gids mee te peddelen en komen we in de bomen langs de rivier verschillende apen tegen.

Salvador da Bahia: koloniale architectuur en Afrikaanse roots

Vanuit Cuiaba vliegen we via Brasilía naar Salvador da Bahia. We verblijven twee nachten in het prachtige Villa Bahia in het historisch centrum Pelourinho. Tijdens de stadstour maken we kennis met Salvador da Bahia dat ook wel bekend staat als de stad van de 365 kerken. Het is dan ook niet gek dat onze tour begint met een bezoek aan de São Francisco kerk. In de schilderachtige wijk Pelourinho vindt je kasseienstraatjes, pastelkleurige gevels en vele overblijfselen uit het koloniale verleden. Dit levert een interessante mix op aan Portugese en Afrikaanse invloeden. Salvador da Bahia wordt door een steile heuvel verdeeld in een boven- en benedenstad. Beide delen staan met elkaar in verbinding door middel van een lift. Als je de lift naar beneden neemt, kan je de straat oversteken en een bezoek brengen aan Mercado Modelo. In dit gebouw kwamen vroeger de slaven binnen vanuit Afrika. Nu is het omgevormd tot een markt waar je leuke souvenirs kunt kopen, een kopje Braziliaanse koffie kunt drinken of kunt genieten van het uitzicht op de baai.

Tips

  • Brazilië is een enorm groot land en heeft veel te bieden. Bedenk van te voren goed wat je wilt zien en doen en kies een regio die het beste past bij je wensen.
  • Belmond Hotel das Cataratas ligt in het nationale park waardoor je voor en na sluitingstijd de Iguaçu watervallen helemaal voor jezelf hebt.
  • De Pantanal kent verschillende seizoenen. De regenval is het heftigst van januari t/m maart. Vanaf april zakt het water langzaam, kleuren de graslanden groen en kunt u genieten van een prachtige sterrenhemel. Juli t/m september is de droogste periode en langs de oevers van de rivier zijn veel wilde dieren te vinden. Dit is tevens het beste seizoen om de jaguar te zien. Van oktober t/m december valt de eerste regen, is er een explosie van bloemenpracht, prachtige blauwe luchten en een aanhoudend gezang van vogels.

 

 

 

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany