BESTEMMINGEN

Een review uit Botswana

Botswana: olifanten en stokstaartjes

Monique van Oosten [werkzaam bij NBBS] over een reis in Botswana op 4 januari 2018

In december heb ik een korte trip naar Botswana gemaakt. In een klein internationaal gezelschap bezocht ik Khwai Private Reserve en Makgadikgadi Pans National Park. De reis eindigde met een boottochtje op de Chobe rivier.

Khwai Private Reserve

Na aankomst op de luchthaven van Maun worden we ontvangen door een vertegenwoordiger van Jenman Safaris. Zodra de groep compleet is rijden we in een open 4WD naar onze eerste bestemming: Hyena Pan Tented Camp in Khwai Private Reserve. De eerste 45 minuten over asfalt; daarna begint de overharde weg. De 4WD is geen overbodige luxe want we rijden grotendeels door mul zand! Na zo’n 3,5 uur rijden bereiken we het camp, onderweg spotten we al olifanten in de bush en af en toe steken ze voor ons de weg over.

Khwai grenst aan Moremi Game Reserve en Chobe National Park. Het biedt een prachtig divers landschap: mopane bossen, savannen, rivieren en lagunes. En natuurlijk een grote hoeveelheid wild zoals olifanten, leeuwen, wilde honden en cheetahs.

Hyena Pan Tented Camp is gebouwd bij een permanente waterhole. Hier komen dagelijks vele kuddes olifanten langs om hun dorst te lessen, want de drinkplaats ligt op de olifantenroute tussen Chobe National Park en de Okavango Delta. De ruime comfortabele tenten beschikken over bedden, een badkamer met douche en toilet, een fan, elektriciteit en een terras met zitje. Tevens is er een klein zwembad, lounge en restaurant.Tijdens je verblijf hier maak je in de ochtend en middag game-drives. Ook is het mogelijk een hele dag op safari te gaan in Moremi Game Reserve. Indien je meerdere nachten in het camp verblijft is het mogelijk om een nacht in de Skybeds te slapen. Hier kun je slapen onder de sterren op een 5 meter hoog gelegen deck; tevens is er douche en toilet. Het deck biedt een schitterend uitzicht op het wild bij de drinkplaats.

Ook kun je het wild vanuit een ondergrondse hide (soort container) bekijken. De hide ligt op 10 meter afstand van een drinkplaats en biedt plaats aan zo’n 6 personen. Het is een hele bijzondere ervaring om het wild zo dichtbij bij de waterhole te zien drinken en ‘douchen’.

Makgadikgadi National Park

Onze volgende stop is Meno a Kwena Tented Camp, gelegen aan de westkant van Makgadikgadi Pans National Park. Dit park bestaat onder andere uit diverse zoutpannen met daartussen woestijn. De grootste zijn de Sowa, Nwetwe en Nxai Pan. De Sowa en Nwetwe zijn het grootste deel van het jaar droge vlaktes die doen denken aan een maanlandschap en alleen bij veel regen staan de pannen deels onder water. De rest van het park bestaat uit uitgestrekte savannen en bush. Nxai Pan is bekend om de baobab bomen.

Meno a Kwena is een intiem tented camp met een mooi uitzicht op de Boteti rivier. Tevens is er een klein zwembad, bar, restaurant en lounge. De luxe tenten zijn sfeervol ingericht en hebben een douche en toilet zowel buiten als binnen. Vanuit het camp kun je een hele dag naar het nationale park gaan om wild te spotten. Op de rivier kun je een boottocht maken en vanaf een drijvend vlot de zonsondergang aanschouwen. In het droge seizoen (juni-november) heb je hier grote kans de zebra migratie te zien. Over het algemeen is de game-viewing in het nationale park echter het beste in het natte seizoen (december-april).

Wij hebben een bijzondere wandeling met een bushmen familie gemaakt. Tijdens de wandeling lieten ze ons zien hoe zij vuur maken, schorpioenen vangen, de bush gebruiken als medicijn en hun vrije tijd doorbrengen met spelletjes, zang en dans.

Nwetwe Pan

Onze laatste overnachting is in Planet Baobab, gelegen aan de noordkant van de Makgadikgadi Pans. Planet Baobab biedt verschillende vormen van accommodatie. Er is een campsite waar je met je 4WD voertuig inclusief kampeeruitrusting kunt staan. Er zijn ook traditioneel ingerichte en in vrolijke kleuren geschilderde stenen hutten met badkamer. Er is een groot zwembad, gezellige bar en een restaurant.

Hier hebben we een bezoekje gebracht aan de stokstaartjes en de zoutpan. Na een vroege start (5 uur vertrek) rijden we 1,5 uur in een open 4WD voertuig naar het gebied waar de stokstaartjes met zonsopgang uit hun holen verschijnen. Vervolgens zijn ze een aantal uren bezig met voedsel te vangen waaronder kikkertjes en schorpioenen. Ze gaan van plek naar plek, ruiken waar hun prooi zich in de grond bevindt en gaan dan als een gek graven. Ze hebben altijd beet! Vervolgens eten ze het zelf op of brengen de vangst naar een van de jonkies. En ondertussen staan er altijd een stokstaartje op de uitkijk of er geen gevaar heerst. Een heel leuk schouwspel! Ze zijn trouwens gewend aan het bezoek van mensen, dus je kunt ze van heel dichtbij zien en fotograferen.

Onze gids heeft inmiddels het ontbijt bij ons voertuig klaargezet en we genieten hier van yoghurt, cereals, muffins en koffie of thee. Vervolgens is het nog 15 minuten rijden naar de Ntwetwe Pan. Voorheen stond hier regelmatig water in vanuit de Boteti river. Echter na de bouw van een dam is het grotendeels een droog maanlandschap, waar alleen bij vele regens water blijft staan. Het is een enorme indrukwekkende lege vlakte.

Indien gewenst kun je deze pan ook per quad bike ontdekken. In de droge tijd kun je hier in een canvas slaapzak overnachten: een bijzondere ervaring.

Chobe National Park

De trip eindigt in Kasane, een plaats nabij Chobe National Park. Chobe is vooral bekend om de enorme kuddes olifanten, leeuwen en wilde honden. In totaal leven er 60 diersoorten en ca. 450 vogesoorten.

We maken hier in de middag een boottocht van zo’n 3 uur op de Chobe rivier. Je vaart in een rustig tempo op de rivier en je ziet vele vogelsoorten, impala’s, nijlpaarden en kuddes olifanten die langs de oever komen drinken. Natuurlijk is het ook mogelijk om een avontuurlijke game-drive in het nationale park te maken.  

Tips & wetenswaardigheden

  • Je kunt Botswana op vele manieren ontdekken: zelf rijden in een 4WD voertuig indien u over onverharde wegen gaat rijden. Een GPS is hierbij een aanrader! Zie de 4WD Adventure in Botswana. Maar je kunt het land ook per 2WD huurauto ontdekken tijdens de Exploring Southern Africa rondreis. Maak je liever een begeleide rondreis dan zijn de African Wildlife Breakaway of de Botswana Safari in Style een idee.
  • Vele camps in Botswana zijn alleen per vliegtuigje te bereiken. Er zijn combinaties mogelijk tussen Okavango, Moremi en Chobe.
  • Beste reistijd: de droge periode is de beste tijd om het merendeel van Botswana te zien. De dieren zijn dan het makkelijkst te spotten en in de Okavango Delta staat het meeste water. In de maanden november-maart is het regenseizoen; dan is het Makgadikgadi Pans NP en Kalahari gebied interessant om te bezoeken met de migratie van zebra’s en wildebeesten.  
Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany