BESTEMMINGEN

Een review uit Argentinië

Buenos Aires, Patagonië en onbekend Salta

Natasja Eshuis [werkzaam bij NBBS] over een reis in Argentinië op 1 maart 2010

Buenos Aires

Buenos Aires! We overnachten in Palermo, een trendy wijk met winkeltjes, restaurants, bars, coffeeshops en terrassen. Er zijn hier veel leuke en kleinschalige boutique hotels. Palermo is ‘the place to be’. Het wemelt er van de hippe, leuke mensen. En die zijn ook nog eens ontzettend vriendelijk. Zelfs de taxichauffeurs in Buenos Aires maken een vriendelijk praatje en geven nuttige tips over de stad.

De volgende dag ontdekken we de stad. De beroemde begraafplaats La Recoleta bijvoorbeeld, waar zich het graf van Eva Peron bevindt. De wijk San Telmo, met z’n vele antiekmarkten en tangoshows in de openlucht. En de havenwijk La Boca, bekend vanwege de pastelkleurige huisjes. De sfeer is overal gemoedelijk. Pas als je in de taxi over de Avenida 9 de Julio rijdt, waar op 12 banen het verkeer langs je raast, word je eraan herinnerd dat Buenos Aires een miljoenenstad is.

Na twee dagen nemen we afscheid van Buenos Aires en maken een vier uur durende binnenlandse vlucht naar El Calafate, in het zuiden. Onderweg vliegen we over Península Valdés. Van juli tot december kun je hier walvissen spotten. Wij zijn hier echter in februari en laten de zeeleeuwen en -olifanten die hier in deze periode zijn, aan ons voorbijgaan. Onze missie is Patagonië.

El Calafate en Perito Moreno

El Calafate is de uitvalsbasis voor een tocht naar de wereldberoemde gletsjer Perito Moreno (zie foto). Het stadje ademt de sfeer van een ski resort, maar dan zonder sneeuw. Allemaal sportievelingen in fleecetruien en bergschoenen. Veel hotels zijn hier in chaletstijl. De duurdere hotels bieden een prachtig uitzicht op Lago Argentino. De Perito Moreno gletsjer is adembenemend! Een ijswand van 60 meter hoog , 5 km breed en 30 km lang, gelegen aan een knalblauw meer in een groen berglandschap. Het ijs werkt, kraakt en knalt. En als je geluk hebt, breekt er vlak voor je neus een ijsschots af. Geboeid door de schoonheid, brengen wij uren door op de constructie van houten terrassen die uitzicht bieden op de gletsjer. De volgende dag maken we een trekking op de gletsjer. Het is even wennen aan de stijgijzers, maar deze wandeling is een geweldig avontuur. Perito Moreno betovert vanuit elke invalshoek.

Torres del Paine

Er staat ons nog meer avontuur te wachten. Per minibus reizen we naar Torres del Paine National Park, net over de grens met Chili. Daar verblijven we in het Eco Camp. Onze iglotent is voorzien van een houtkachel en een badkamer met douche en toilet. Vanuit je comfortabele bed kun je ’s nachts door de dakramen de sterrenhemel zien. We maken een acht uur durende trekking naar de voet van de ‘Torres’, de bergspitsen die je op veel foto’s afgebeeld ziet. ’s Nachts slapen we als rozen en de volgende ochtend wordt de houtkachel voor ons aangestoken voordat we uit bed stappen. We bevinden ons al op enige hoogte, ’s nachts en ’s morgens vroeg kan het flink koud zijn.

De volgende dag maken we een tweede trekking door het schitterende Torres del Paine National Park. De natuur is overweldigend. Overigens is dit park ook prima te bezoeken door minder sportief ingestelde reizigers. Ook per minibus zijn pachtige tochten te maken, die gecombineerd worden met lichte wandelingen.

Salta

Door het schrale, uitgestrekte Patagonische landschap keren we terug naar El Calafate en vliegen we via Buenos Aires naar Salta, voor het tweede deel van onze reis. Salta ligt in het noorden van Argentinië, op ca. twee uur vliegtijd vanuit Buenos Aires. In Salta staat onze huurauto klaar. Na een eerste overnachting in deze charmante provinciehoofdstad stappen we in de auto. De wegen en bewegwijzering zijn hier prima. De tip van de autoverhuurder om alleen op verharde wegen te rijden, nemen we ter harte. Het is net regentijd geweest. Een deel van de route langs de Tren de las Nubes spoorweg is tijdens de laatste hevige regenval weggespoeld. We kiezen de alternatieve route naar het lieflijke Purmamarca, waar we een kleinschalig hotel vinden dat uitzicht biedt op de zogenaamde Cerro de Siete Colores. In de rotsen vind je zeven verschillende kleuren gesteente in varianten van rood, bruin, geel  en grijs. Schitterend! Ook de vallei en het gesteente van de Quebrada de Humahuaca ten noorden Purmamarca zijn betoverend van kleur.

Salinas Grande

In dit deel van Argentinië merk je dat je dichter bij de Andes bent. De inwoners zijn ingetogen, kleiner van stuk en hebben de gelaatstrekken van de Andesbewoners. Hier hoor je ’s avonds panfluitmuziek en andere klanken die typerend zijn voor de volkeren van de Andes. Ook de hoogte loopt hier snel op; de volgende dag steken we een bergpas over van 4150 meter hoog. Onze huurauto houdt zich prima en brengt ons zonder sputteren naar de Salinas Grandes, een enorme zoutvlakte. Een deel van de vlakte is open voor verkeer. Terwijl het zout onder je wielen kraakt, is het net alsof je een enorme ijsvlakte oprijdt.

We rijden terug langs Salta. Mijn reisgenote keert terug naar Nederland en ik stap op de bus naar Cafayate. Dit is na Mendoza de grootste wijnproducerende regio van Argentinië. Door het adembenemende landschap van de Quebrada de Cafayate, vol rood gesteente en grillige rotsformaties, bereik ik het stadje. Ook hier leuke terrassen, een ontspannen sfeer en heerlijke wijnen. Een bezoek aan een wijnhuis is dan ook erg leuk om te doen. Verder kun je hier mooie trekkings maken, of de omgeving per mountainbike verkennen.

Buenos Aires

Ik vlieg terug naar Buenos Aires, waar ik in Palermo probeer het record shop-till-you-drop te breken. Het is allemaal goedkoop en de kleding en tassen zijn van goede kwaliteit en origineel qua ontwerp. De creditcard maakt overuren. Verder geniet ik van heerlijke lunches en diners met Argentijnse wijn. ’s Avonds ga ik op in de wereld van de tango tijdens een show in het beroemde Carlos Gardel theater.

Het was altijd een wens om naar Argentinië te reizen. Dat Buenos Aires en Patagonië veel indruk zouden maken, had ik verwacht. Maar dat ook het noorden in de omgeving van Salta zo schitterend is, bleek een verrassing. Overweegt u om zelf naar Argentinië te reizen? Aarzel dan niet. Stap in het vliegtuig en geniet!

Tips

  • Maak vooraf een duidelijke keuze wat u van dit grote land wilt zien en pas de timing van uw reis daarop aan. November t/m maart is perfect voor Patagonië.
  • Houd er met uw budget rekening mee dat u een aantal binnenlandse vluchten moet maken. Per bus reizen is alleen een optie als u erg veel tijd heeft. De binnenlandse vluchten zijn goed betaalbaar.
  • Argentinië is een modern en relatief welvarend land. Daarom is het een goede eerste kennismaking met Zuid-Amerika.
  • Overnacht in Buenos Aires in de trendy wijk Palermo.
  • Neem kleding mee voor alle temperaturen. In Buenos Aires loopt u in zomerkleding, in Patagonië met thermo-ondergoed, wanten aan en een muts op.

 

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany