BESTEMMINGEN

Een review uit Mauritius

Mooi Mauritius!

Erwin Groeneveld over een reis in Mauritius op 16 januari 2019
Mauritius is naast een strandbestemming ook geschikt om mooie wandelingen te maken in de natuur

Begin 2018 viel een uitgave van Columbus Travel Magazine bij ons op de mat. Even snel bladeren wanneer je net uit je werk komt, viel mijn oog ineens op een foto van een aantal Sri Lankaanse paalvissers tegen zonsondergang; “dat lijkt mijn eigen gemaakte foto wel!” dacht ik nog. En inderdaad, het was mijn foto met erboven de zin; “en de 2 KLM tickets gaan naar…” Het laatste drong pas na een half uur echt door, ik had dus met mijn foto 2 vliegtickets gewonnen met keuze uit 4 KLM-bestemmingen: Costa Rica, Chili, Sri Lanka of Mauritius! Mijn eigen foto terugzien in een reisblad is al noemenswaardig, maar er 2 vliegtickets mee winnen natuurlijk helemaal.

Costa Rica of Mauritus?

Nu de keuze, Sri Lanka kwamen we net vandaan, Chili zijn we al eens geweest, dus Costa Rica of Mauritius? Het werd uiteindelijk Mauritius om de simpele reden dat deze bestemming op het eerste gezicht buiten onze comfortzone leek, wij houden van avontuur, opgaan in lokale cultuur, natuur en gewoonten. Mauritius leek ons meer opgaan in strand, resorts en cocktails dus met deze 2 tickets op zak toch ook eens leuk om mee te maken? Niets bleek minder waar, Mauritius is veel meer dan dat. Wat een veelzijdig, cultureel-rijk land!

Dag opa en oma

Begin november was het zover: tijdelijk afscheid genomen van onze 2 kids (bedankt opa’s en oma’s!) en op naar Schiphol met backpacks want rolkoffertjes hebben we niet. Na een comfortabele vlucht per Dreamliner nog 10 dagen Mauritius voor de boeg. De douaneformaliteiten gaven al een indicatie van wat ons de komende tijd te wachten stond: relax, neem de tijd. Huurautootje – met stuur aan de verkeerde kant – in ontvangst genomen en eerst maar eens weg van het vliegveld, direct door naar Blue Bay om het beloofde turqoise water in te duiken. Beetje onwennig dit soort omstandigheden in november, maar wij klagen niet. Wat een gezelligheid onder de palmbomen langs het relatief kleine strandje, muziek, wat foodtrucks (de echte, niet onze ’hippe’ dingen), dansende locals, complete families met barbecues en al. Dit gaat wel wat worden…

Het zuiden van het eiland

Na het middaguur weer vertrokken om zo via de zuidkust naar ons verblijf in La Gaulette af te reizen, 4 nachten in een studiootje, perfect. Het zuidelijke deel is voorzien van veel mooie natuur, ook wel het minder toeristisch ontwikkelde gebied van het eiland. Dit gebied zouden we vanaf La Gaulette gaan ontdekken, waarvan we onderweg al een geslaagd voorproefje hebben gekregen. Mooie slingerende wegen met overhangende bomen waarvan de hangende wortels als een soort lianen tunnels vormen. Vanuit La Gaulette – mooi centraal gelegen tussen Chamarel en Le Morne – eerst Chamarel bezocht met z’n mooie uitzichten op de Chamarel waterval en het bekende gebied met de 7 kleuren aarde. Op de weg terug even geluncht langs de weg in een klein restaurantje zoals wij het graag hebben, lekker basic, 30 jaar terug in de tijd, gammel meubilair maar mét ongedwongen sfeertje, wat locals aan een andere tafel en heerlijke samosa’s!

Stranden

We hebben ons voorgenomen alle dagen in ieder geval te eindigen aan een strand, Mauritius is omzoomd door heerlijke stranden, het één nog mooier dan het andere. Hoofdbestanddelen: wit zand, turquoise water en wuivende palmbomen (dit deel van onze Mauritius verwachting was dus waar). Even lekker in de zon liggen gaat mij prima af, maar ik ga al snel graag weer op onderzoek uit. Hier kan dat prima onder water! Met een snorkelset! Het is net of je in een aquarium zwemt, wat een kleurrijk koraal en dito vissen, schildpadden enzovoorts. Geen zorgen over haaien, deze blijven buiten het rif wat een eindje uit de kust ligt. De keuze voor het avondeten maakten we aan het strand, zo haalden we graag iets lokaals + wat biertjes uit één van de eerder genoemde foodtrucks onder de palmbomen.

Black River Gorges Nationaal Park

Zo zijn er in Black River Gorges Nationaal Park in de ochtend vele mooie wandelingen te maken om ergens in de middag weer op een strand neer te ploffen voor uiteindelijk een zonsondergang die wellicht weer mooier is dan die van gisteren. In dit park hebben we bijvoorbeeld mooie hikes gemaakt naar Macchabee viewpoint en naar Alexandra falls. Deze laatste zijn zeker een beloning als je niet zoals de meesten alleen degene bezoekt zo vlak aan de parkeerplaats, er loopt een trail door het vochtige regenwoud door tot aan de oorsprong van een andere prachtige waterval. Echt een schitterende plek waar je tot ver het groene binnenland in kunt kijken. Het eenvoudige stroompje naast je duikt over de rand en vormt zich tot een hoge slanke waterval. Het lijkt sterk op de waterval bij Chamarel, maar nu sta je bovenaan de rand, alleen. Schitterend!

Dewali vieren met de locals

Het einde van deze dag volgens inmiddels vast recept afgesloten in het kustplaatsje Tamarin waar we Dewali hebben gevierd met de lokale inwoners. Hierbij wordt de terugkeer van een Hindu god gevierd met uitbundig kitscherig verlichte huizen en het aan elkaar schenken van zelfgemaakte zoete baksels. Ingehaakt op vele uitnodigingen van trotse bewoners in hun versierde huizen, verlieten we Tamarin met een overdaad aan ‘dewali giften’ en een mooie reiservaring rijker.

Zwemmen met wilde dolfijnen

Vooraf lang getwijfeld om met dolfijnen te willen gaan zwemmen, ik wilde er van verzekerd zijn dat we niet met getrainde dieren in een afgezette baai zouden worden gezet zoals dat elders in de wereld ook wel aangeboden word. Gelukkig is dat hier niet zo en leven deze dieren vrij in de oceaan ver buiten het rif. We hebben dus ja gezegd en man wat een onvergetelijke ervaring, met je snorkel op in de blauwe onderwaterwereld met recht voor- of naast je groepjes spelende bottlenose dolfijnen.

Le Morne Brabant beklimmen

Op een vroege ochtend Le Morne Brabant beklommen, waarbij het 2e traject tot aan de top toch echt wel serieus klimmen is in plaats van wandelen. Met het magnifieke uitzicht vanaf daar nog in ons hoofd weer op pad gegaan richting onze volgende overnachtingsplaats Pointe aux Cannoniers, bewust net om de hoek van Grand Baie want plaatsen met dergelijk massatoerisme proberen we te vermijden. Met een tussenstop in Curepipe voor een bezoek aan de vulkaankrater Trou aux Cerfs merk je al dat de bebouwing wat intensiever wordt naarmate je noordelijker gaat, maar ook hier: ga je van de hoofdwegen af dan kom je al snel weer door kleine kleurrijke dorpjes met fotogeniek lokaal leven, oude Bedford vrachtwagentjes volgepakt met suikerriet vanaf een plaatselijke plantage en mooie uitzichten op de grillige tropische bergketens zoals bijvoorbeeld de Trois Mamelles.

Cap Malheureux

In het noorden Cap Malheureux bezocht vanwege het bekende Katholieke kerkje met het rode dak wat echt schitterend afsteekt tegen de turquoise oceaan erachter, niet binnen geweest maar genoten van het fotogenieke onderwerp en lokatie. De kustlijn vanaf Flic en Flac tot aan Grand Baie is toch wel meer ingericht voor de echte strandbezoeker. Wij hebben er naast korte rondritjes in het noordelijke binnenland ook aan toegegeven op de publieke stranden van Mont Choisy en Trou aux Biches, alle dagen zoals inmiddels gewend met hapje, drankje en zonsondergang afgesloten.

Na 3 overnachtingen in het noorden onze reis vervolgd richting de zuidoost kust, vanaf Cap Malheureux zuidwaarts merkten we dat het rap minder wordt met het strandtoerisme en komen we weer door authentieke dorpjes met vriendelijke locals, en weinig tot geen toeristen. Het binnenland strekt zich weer meer uit, groener met veel bananenbomen, suikerriet plantages, lange tunnels van overhangende bomen en zo af en toe een slapende vleerhond aan een bovengrondse elektraleiding.

Ile aux Cerfs

Tegen het middaguur in Trou d’aux Douce nog besloten de ‘public’ ferry te nemen naar Ile aux Cerfs, een eilandje voor de oostkust. Er is weinig ‘public’ aan, aangezien de overtochtjes door lokalen word geregeld voor veel geld als je direct wilt vertrekken, en iets minder veel geld als je 20 minuten kunt wachten, maar goed. Aangekomen op het eiland met een speedboot (=heerlijk uitwaaien) toch wel mooi maar erg druk dus besloten een stukje door het water te waden voor een ander gedeelte om zo aan de massa te ontsnappen, gelukt! Een langgerekt zandstrand met uitzicht op de Indische Oceaan nagenoeg voor onszelf, helaas wel mijn zwembroek vergeten dus dan maar in een boxershort het water in.

Onverwachte ontmoeting

Dezelfde avond onze kamer betrokken voor de laatste 2 nachten van onze reis, in een plaatsje zo’n 25km boven Mahebourg, het guesthouse stond een beetje in ‘the middle of nowhere’ maar werd bestuurd door erg vriendelijke mensen zoals we inmiddels gewend waren. Vriendelijkheid uitte zich later in een klein drinkfeest bij wat mensen thuis iets verderop, we waren onderweg naar een shop voor wat kleine boodschappen en mijn oog viel op een kleurrijke woning met een oude Toyota pick up in de tuin. Terwijl ik mijn camera voor de dag haalde probeerde een vrouw in diezelfde tuin onze aandacht te trekken in het Creools waarvan we natuurlijk helemaal niets konden verstaan. Nog geen minuut later zaten we met een gekregen glas bier en haar Engels sprekende schoonzus in de woonkamer. De bijeenkomst raakte compleet toen de man des huizes thuiskwam en zonder aarzeling wat glazen rum-cola voor iedereen voorbereidde. Mijn foto is gemaakt, de boodschappen nooit gehaald maar het was wel erg gezellig! Dit zijn het soort gebeurtenissen wat een reis compleet maakt.

De volgende ochtend is besteed in Mahebourg en genoten we van het Mauritiaanse ‘stads’leven, een drankje plus heerlijke Farata’s met kip, het beleven van de ‘Monday Market’ en een lokale koekjesfabriek om later in de middag een laatste keer te gaan snorkelen in het glasheldere water bij Blue Bay.

Positief verrast!

Niet alle belevenissen kunnen benoemd worden in tekst maar mijn mee naar huis genomen foto’s vertellen per stuk een verhaal. Dit is waarom fotograferen zo leuk en zinvol is… Mauritius heeft mij positief verrast en is zeker meer dan alleen zon, zee en strand. Bedankt Columbus Travel Magazine, NBBS Reizen en KLM!

Erwin & Olga

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany