BESTEMMINGEN

Een review uit Canada

Rondreis Oost-Canada (inclusief traject per trein)

Roxana Gouweleeuw [werkzaam bij NBBS] over een reis in Canada op 11 februari 2015

Canada wordt geroemd om de Rocky Mountains en het prachtige westen. Tijdens de afwisselende Canada Experience studiereis heb ik per trein een aantal highlights in een mooi maar minder bekend gebied ontdekt, op de route van Québec tot Nova Scotia. Wat een beleving! 

Vliegen vanuit Brussel

Met Air Canada vliegen wij vanuit Brussel direct naar Montréal. Wij hebben ervoor gekozen de nacht voor vertrek in een hotel nabij de luchthaven van Brussel door te brengen. Vele hotels hebben een gratis airport shuttle en bieden de mogelijkheid van een Park & Fly arrangement, waarbij de auto tijdens de reis op een veilige parkeerplaats blijft. Vele hotels nabij de nationale luchthaven van België zijn goed bereikbaar met de trein vanuit Nederland, daar heb ik zelf ook gebruik van gemaakt. Vliegen vanuit Schiphol met Air Canada behoort vanaf juni 2015 ook tot de mogelijkheden. Vanuit Schiphol vliegt Air Canada direct naar Toronto en vervolgens zijn er goede doorverbindingen naar alle Canadese bestemmingen. Na een comfortabele vliegreis in een toestel voorzien van verlichting die helpt om de tijdsverschillen te overbruggen, zijn we klaar voor Oost-Canada!

Montréal

Montréal, de op één na grootste stad van Canada (na Toronto) is op zijn mooist te ontdekken lopend, met de fiets of met de metro. Lopend zien wij dat Montréal een boeiende mix van heden en verleden herbergt: in het gebied rond Dorchester Square zijn er diverse bezienswaardigheden in Art Deco stijl, terwijl de havenpromenade uitzicht biedt tot de verrassende kubuswoningen van Habitat 67. Engelse en Franse invloeden lopen als een rode draad door de stad en zijn bijvoorbeeld terug te vinden op de mooie Place d’Armes. De Frans-Engelse geschiedenis maakt dat elk Frans bouwwerk er zijn Engelse tegenpool vindt en deze dualiteit geeft de stad een speciaal karakter. Place Jacques Cartier, een nostalgisch en levendig plein, is een bezoek waard: cultuur en ontspanning komen hier samen. Het plein is genoemd naar de Franse ontdekkingsreiziger die Canada in naam van Frankrijk claimde in 1534.

Het stadshuis van Montréal kijkt uit op de groene bomen, mooie bloemarrangementen en gezellige restaurants. Vele muziekevenementen staan op de agenda van Montréal en de meeste daarvan (waaronder het beroemde internationale Jazz Festival) vinden plaats op Place Jacques Cartier. In Brisket proeven wij de gelijknamige lokale lekkernij, een soort heerlijk malse pastrami. In de winter en bij minder goed weer is de uitgebreide ondergrondse stad een uitkomst: hiermee blijven alle bezienswaardigheden op een comfortabele manier binnen handbereik. U kunt ervoor kiezen de stad per fiets te verkennen, dat is een prima alternatief. In de Olympic Tower, de snelle lift brengt ons naar boven voor een indrukwekkend uitzicht over de stad. Ons hotel, het moderne Novotel, voorzien van een aangenaam restaurant met terras, is goed gelegen nabij de shopping walhalla Rue Sainte-Catherine: een uitstekende uitvalsbasis voor zowel het bekijken van de oude stad als voor een bezoek aan de groene Mont Royal.

Québec City

Vanuit Montréal is Québec City per trein bereikbaar in ca. 3 uur. De mooie Gare du Palais is dan de toegangspoort tot de sprookjesachtige sfeer van de hoofdstad van de provincie Québec. De stad straalt veel joie de vivre uit en de smalle straten, de promenade, de citadel, het gebied rondom de oude haven zijn allemaal een bezoek waard. De bewogen, ruim 400 jaar oude geschiedenis van de stad vinden wij terug op de vele uitlegborden, en een wandeling door het Vieux Québec toont ons het verleden dat schuil ligt achter de dromerige sfeer. Historische figuren komen tot leven: we ontdekken hoe Samuel Champlain, de vader van Canada, in 1608 de stad Québec heeft gesticht, aan de oever van de St. Laurent rivier. Op de vlakten van Abraham vond in 1759 de beslissende strijd plaats waardoor Canada onder Britse heerschappij kwam te staan. De Québecois hebben in de loop van de eeuwen hun Franse identiteit (verrijkt met een vleugje Noord-Amerikaanse flair) weten te behouden, en dat herkennen wij in de culinaire en ambachtelijke charme van de stad. Midden in de oude stad maken wij een foto voor de speelse fresco op de hoek van de Rue Notre Dame, La Fresque des Québecois.

Overnachten in een kasteel

Wij overnachten in het prachtige kasteelhotel Fairmont Le Chateau Frontenac Hotel, wat een belevenis! Ons hotel is het symbool van de stad en zijn silhouet is zichtbaar vanuit elke hoek van de oude stad. Het uitstekende restaurant, de sfeervolle bar en spa met zwembad en terras weerspiegelen de sfeer van de negentiende eeuw. Dit fraaie hotel met allure huisvest een rijk verleden waar veel beroemdheden in voorkomen: de vroegere Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt heeft hier samen met de Britse toenmalige premier Winston Churchill de plannen voor de invasie in Normandië tijdens de Tweede Wereldoorlog besproken. Het is tevens een geliefde huwelijkslokatie. Voor de bewoners van Québec City blijft het een bijzondere locatie voor een sfeervolle lunch of diner. ’s Avonds nemen we de ferry naar Lévis, om de verlichte skyline van de oude stad vanuit een ander oogpunt te kunnen bewonderen. Een prachtig uitzicht! Per kabelbaan keren wij terug naar de “hoge” stad en heffen wij het glas op de joie de vivre die Québec City uitstraalt.

We bekijken de vlakten van Abraham, daarna de “lage” stad met de straatjes rond het havengebied. Daarna ontdekken we de betoverende wirwar van straten en pleinen van de “hoge” oude stad (dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat). We lopen buiten de stadsmuren naar het Parlementsgebouw met haar mooie fontein, de citadel en vervolgens naar de Grande Allée met de gezellige terrasjes en restaurants. De elektrische Ecolobus brengt ons voor ca. CAD 2 terug in de oude stad.

Voor wie op zoek is naar grote merken voor kleine prijzen zijn er diverse shopping malls. Een rit van 10 minuten brengt ons naar de Winners store in Sainte-Foy: deze outlet store met diverse vestigingen in Canada is een aanrader!

Een uitstapje naar Montmorency Falls herinnert ons dat de natuur in Canada nooit ver weg is, in dit geval op 20-30 minuten rij-afstand. We zijn onder de indruk van de kracht van deze hoge watervallen. De pittoreske Ile d’Orléans omringt ons met haar landelijke decor, haar wijngaarden en dromerige dorpjes.

Verrassende uitstapjes vanuit Québec City

Vanuit de sierlijke Québec City gaan wij de natuur in: een tocht per Canadese kano (rabaska) door Parc National de la Jacques Cartier, onder begeleiding van een bioloog, bevindt zich op 30-45 minuten rij-afstand van de stad. Het park is rijk aan kleuren en wildlife bewoners, waarvan de moose de bekendste is. De hoge maar lieflijke oevers van de rivier La Jacques Cartier zijn bedekt met bossen die vanaf half september prachtige herfstkleuren aannemen. Overnachten in een yourthe geeft een nieuwe dimensie aan het begrip “kamperen”, verder kunt er per camper altijd terecht op de ruime campgrounds.

Wie kennis wil maken met de eerste inwoners van Canada kan, net als wij, een bezoek brengen aan de First Nations nederzetting Wendake, die wij in 45 minuten bereiken. Het museum en de typische long house geven een goede indruk van de levenswijze en de identiteit van de Huron-Wendat indianen. Overnachten in het mooie Hotel Musee Premieres Nations is mogelijk: geniet van de authentieke accenten in de inrichting. De Huron-Wendat keuken verrast ons: er wordt veel gebruik gemaakt van vergeten groenten, verrijkt met vele specerijen.

Treinreis Québec Sainte-Foy – Halifax: The Ocean

Vanuit Sainte-Foy stappen wij op de trein met eindbestemming Halifax, benieuwd naar het gevoel die een treinreis door het immense Canada met zich meebrengt. Wij leggen het grootste deel van het treintraject The Ocean af (het traject start in Montréal). Naast The Canadian (Toronto-Vancouver), The Skeena (Jasper-Prince Rupert) en The Corridor (Québec City-Windsor) maakt The Ocean deel uit de grote spoortrajecten die het voor de vroegere reizigers mogelijk hebben gemaakt van oost naar west te reizen en zo van groot belang zijn geweest in de ontwikkeling van Canada. Wij leggen ruim 1000 kilometer af in ca. 20 uur, en de reis lijkt steeds meer een doel op zich te worden: de sfeer is ontspannen en veel van onze (veelal Amerikaanse en Canadese) medereizigers blijken deze treinreis al langer op hun bucketlist te hebben. Herinneringen aan vroeger worden opgehaald, er wordt veel gelachen.

Gratis snacks en frisdrank staan klaar in elke wagon, alcoholische drankjes zijn verkrijgbaar tegen betaling. Het treinpersoneel is vriendelijk en het is duidelijk dat zij van deze lange reizen houden. Het landschap verandert langzaam voor onze ogen: de bosrijke provincie Québec maakt plaats voor de Victoriaanse dorpjes en de door eb en vloed gemodelleerde landschappen van maritiem Canada. De Cabin for One met eigen douche en toilet bevalt uitstekend, en in het restauratierijtuig smaken de vers bereide maaltijden prima. Een slaapaccommodatie is zeker aan te raden: behalve de Cabins for One, is er keuze tussen een Cabin for Two, een Bovenbed of een Benedenbed. In de trein nemen we deel aan verschillende wijnproverijen (de wijnen van Nova Scotia, wat een smakelijke ontdekking!) en bekijken we de veranderende landschappen. Voor de liefhebbers is er wifi in de lounge wagon. Eindpunt: treinstation Halifax met haar sfeer van weleer. De houten bankjes en nostalgische lampen herinneren ons aan de vele nieuwkomers die vanuit Halifax hun geluk in Canada tot ver in de twintigste eeuw kwamen zoeken.

Halifax

Halifax is een stad waar het verleden ons tegemoet komt met een lach en een traan. In het fort van Halifax, Halifax Citadel National Historic Site of Canada, gaan wij terug in de tijd en zien wij hoe de mensen leefden, die de stad vroeger hebben beschermd. Vanuit ons hotel, de Delta Barrington, lopen wij naar Pier 21, nu het interessante Canadian Museum of Immigration: deze kade in de vroegere haven van Halifax vormde voor vele emigranten het eindpunt van een lange overtocht per boot én de spannende overstap naar een beter bestaan. We zijn onder de indruk van de vele verhalen en voorwerpen, waaronder één van de treinwagons waarmee deze dromers en doeners hun toekomst tegemoet gingen. Halifax is helaas ook het onbedoelde eindpunt van een andere beroemde overtocht: de fatale reis van de Titanic. De verschillende begraafplaatsen en het Maritime Museum of the Atlantic herinneren ons aan een van de grootste scheepsrampen ooit, hier worden we stil van.

We genieten van de maritieme gastvrijheid van de stad: vanuit Pier 21 wandelen wij langs de Waterfront promenade, die ons voert langs o.a. een markt met verse producten en diverse standbeelden die ons aan de dromen van de Nieuwe Wereld herinneren. Na een drankje in een van de Lower Deck cafés maken we dé culinaire ontdekking van deze reis. Het restaurant The Five Fishermen bevindt zich in een sfeervol gebouw uit 1817 en uit de keuken komen ware meesterwerken van pure smaak, gemaakt uit verse lokale ingrediënten en begeleid door met zorg gekozen lokale wijnen. Beslist een bezoek waard!

Nova Scotia

Nova Scotia is trots op haar geschiedenis, op de smaken van het land en uit de zee, en op de gastvrijheid en oprechtheid van haar bewoners. We brengen een bezoek aan Domaine du Grand Pré, net buiten Wolfville, waar de wijnbouwer de Canadese omstandigheden in het voordeel van zijn druivenrassen weet te gebruiken. Voor een bezoek aan Peggy’s Cove, de meest gefotografeerde vuurtoren van Canada, volgen wij een route waarbij elke bocht een nieuw, verrassend, pittoresk en kleurrijk maritiem uitzicht met zich meebrengt. We betrappen ons weer op de gedachte die tijdens de treinreis telkens opkwam: soms is de reis net zo waardevol en verrijkend als de eindbestemming. Nova Scotia is hier een voorbeeld van.

Voor wie van sfeer, geschiedenis, ambachten en culinaire verrassingen houdt, kan een treinreis door Oost-Canada een verfrissende ontdekking worden. Wij hebben ervan genoten!

Tips

  • Wilt u ook het oosten van Canada ontdekken, dan kan ik de autorondreis Spirit of the East van harte aanbevelen
  • Montréal en Québec City zijn leuke city trips, ook geschikt voor een korte reis met of zonder huurauto.
  • Haal de huurauto op pas aan het einde van uw verblijf in Montréal en verken de stad lopend of met de fiets.
  • Overnachten in het Fairmont Chateau Frontenac maakt uw verblijf in Québec City zeer bijzonder. Verblijft u liever in een andere, kleinschaligere accommodatie, neem dan een drankje in het Fairmont Chateau Frontenac en kijk om u heen…
  • Op zoek naar een unieke citytrip in de winter? Québec City is dan sprookjesachtig!
  • Boek de treinreis vroeg, dan maakt u kans op de voordeligste treintarieven. Neem een slaapaccommodatie: maaltijden en drankjes zijn inbegrepen én u reist comfortabel! Wij kunnen ook losse treintrajecten voor u reserveren.
  • Nova Scotia ontdekt u het beste per auto, bijvoorbeeld tijdens de Maritime Wonders autorondreis.
  • Om het ware maritieme Canada te ervaren, vermijd de snelwegen en neem de tijd.

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany