BESTEMMINGEN

Een review uit Hawaii

Island Hopping Hawaii

Peter van Veenendaal [werkzaam bij NBBS] over een reis in Hawaii op 24 januari 2014

Peter van Veenendaal is Product Manager bij Travel Trend/NBBS Reizen. Hij bracht zijn vakantie door op Hawaii. Een mooie manier om productkennis aan te vullen en tegelijkertijd te genieten van een vakantie in het paradijs. Dit is zijn reisverhaal.

Hawaii

Hawaii bestaat uit acht eilanden middenin de Grote Oceaan. Vier van deze eilanden worden veelvuldig bezocht door toeristen, te weten Oahu, Maui, the Big Island en in mindere mate Kauai. Molokai en Lanai kunnen ook worden bezocht en zijn toeristisch minder ontwikkeld.

Oahu

Veel mensen kiezen voor Hawaii als strandverlenging op een rondreis in west USA, of maken onderweg naar Hawaii een stop in het bruisende New York, maar wij vliegen direct door om zodoende zoveel mogelijk tijd op Hawaii te kunnen doorbrengen. Onze eerste indruk na aankomst op Oahu na een lange maar ontspannen vliegreis geeft direct bevestiging van onze keuze…. dit is het paradijs! Oahu betekent ‘the Gathering Place’ en dat is merkbaar op het dichtbevolkte eiland. Ondanks de drukte en indrukwekkende hoogbouw van hoofdstad Honolulu is de sfeer in het aangrenzende Waikiki  – en met name Waikiki Beach  – gemoedelijk en relaxed. Ook merken we duidelijk de Polynesische invloeden, wat we tot nu toe nergens anders hebben meegemaakt.

We halen onze huurauto op en verblijven vier nachten in het New Otani Kaimana Beach hotel. Dit blijkt een perfecte keuze aangezien de omgeving van het hotel rustig en groen is, en we ons in 10 minuten lopen door Kapiolani Park bevinden in het levendige Waikiki. Onze eerste dag op Oahu pakken we het gelijk goed aan, want wat is er nu mooier dan een twee uur durende surfles op de bakermat van het golfsurfen, Waikiki Beach? Hier is de sport uitgevonden (en tot religie verheven) en tijdens de uitleg op het strand maakt de instructeur ons nog enthousiaster….als je wilt leren surfen, dan is dit ‘the place to be’! Ondanks dat we geen topsporters zijn gaat het ons gemakkelijker af dan verwacht en al snel pakken we zelfstandig (en staand!) onze eerste waves, een geweldig gevoel.

De volgende dag staat een must-see tijdens een verblijf in Honolulu op het programma. We bezoeken het beroemde Pearl Harbour, het meest bekend vanwege de USS Arizona Memorial, het zeemansgraf van meer dan 1100 Amerikaanse militairen. We leren dat Pearl Harbour echter veel meer te bieden heeft en bezoeken ook het oorlogsschip USS Missouri, de onderzeeër USS Bowfin en diverse musea. Je kunt hier gemakkelijk een volle dag besteden en doet er goed aan toegangskaarten vooraf te reserveren om de wachtrijen te omzeilen. Op onze laatste dag op Oahu maken we tijdens een tour kennis met het noorden van het eiland en haar beroemde surfstranden. Het is vandaag rustig aan the North Shore. Het verschilt namelijk per tijd van het jaar waar op Hawaii de beste golfen zijn. Voldaan verlaten we Oahu voor onze eerste inter-island vlucht en voelen ons ondertussen op Hawaii al echt Ohana: familie.

Kauai

Het tweede eiland van onze reis is ‘the Garden Isle’, of beter gezegd Kauai. Dit is het minst bezochte van de vier grotere eilanden. De sfeer is hier anders dan op Honolulu, het is er rustiger en groener. Ook hier hebben we weer een auto gehuurd en verblijven we vier nachten. De eerste blik op het Kauai Beach Resort wekt direct een goed gevoel bij ons op, wat een geluk dat we dit stukje paradijs voor vier dagen ons huis mogen noemen. Het resort heeft een heerlijk restaurant en meerdere fraaie zwembaden, waarvan één met opvallend snelle waterglijbaan. Het resort ligt op korte rij-afstand van de luchthaven en is ideaal gelegen voor uitstapjes naar zowel de noord- als zuidkant van het eiland. De stranden op Kauai zijn wat minder mooi dan op Oahu en op sommige plaatsen is de zee te ruig om ontspannen in te zwemmen.

We hebben ons voorgenomen op Kauai lekker van het tropische klimaat en het zwembad te genieten. Wat een luxe om aan de andere kant van de wereld de batterij zo op te kunnen laden. Maar compleet stil liggen kunnen we ook niet dus bezoeken we tijdens een dagexcursie onder andere Waimea Canyon en de Fern Grotto. Met name Waimea Canyon laat een onuitwisbare indruk op ons achter. Wie had er kunnen denken dat er een kleine en groene broer van de Grand Canyon op Kauai zou liggen? Mocht u een spectaculaire helikoptervlucht willen maken dan is dit uw kans! Een groot gedeelte van het eiland is namelijk alleen vanuit de lucht of vanaf het water te bewonderen. Helaas hebben we geen tijd om ook een boottocht te maken langs de dramatische Na’apali Coast, wie weet tijdens een volgend bezoek…

Big Island

Van Kauai vliegen we verder naar het grootste eiland van de Hawaiiaanse archipel, the Big Island. Meer en meer blijkt dat alle eilanden heel duidelijk een uniek en eigen karakter hebben. Voordat we landen op de westelijke luchthaven Kona schrikken we van het dramatische en grillige landschap. Na de landing en het ophalen van onze huurauto rijden we echter door een subtropisch en vruchtbare omgeving. We hebben besloten om ons verblijf in tweeën te splitsen om zo beide kanten (en beide gezichten) van het eiland te ontdekken. De eerste twee nachten zijn in Kona, in het Royal Kona Resort. Mooi hotel en ideaal voor een wandeling langs de vele leuke souvenirwinkeltjes en restaurants van het dorpje.

The Big Island heeft een ruige kustlijn vanwege het vulkanische landschap en dus weinig echte stranden. We bezoeken een tweetal kleinschalige koffieplantages en proeven alle smaken en varianten van de lokaal verbouwde Kona-coffee. Ook proeven we de bijzondere Macadamia-coffee, een blend van Kona koffie en Macadamia noten. Dat smaakt naar meer en dus maken we een stop bij ‘Joe’s Nuts’, een Macadamian Nut plantage en een van de vele enthousiaste lokale ondernemers. We leren over de noot die op Hawaii in vele gerechten wordt gebruikt en besluiten een voorraad in te slaan voor de rest van onze reis.

Volcanoes National Park

We rijden via het meest zuidelijke puntje van de USA naar de oostzijde van het eiland. We hebben tijdens onze reis al meerdere schildpadden gezien en ook vandaag hebben we geluk. Op het zwarte zandstrand van Punalu’u Beach treffen we meerdere grote exemplaren aan. De laatste twee nachten op the Big Island slapen we in het Chalet Kilauea, nabij Volcanoes National Park. We verwachten bij een nationaal park een eenvoudig verblijf en zijn blij verrast, wat een leuk klein hotel! Nadat we ons gesettled hebben in onze eigen suite genieten we van een voordelige en heerlijke maaltijd in een van de weinige restaurantjes die het dorpje rijk is. Wandelschoenen, zonnebrand, zonnebril en heel veel flessen water… check!

De volgende dag staat geheel in het teken van Volcanoes National Park. We stoppen eerst bij het Visitor Center en maken diverse hikes waaronder de Crater Rim Trail die ons eerst langs de rand, en vervolgens over de bodem van een nog niet geheel afgekoelde krater voert. Een korte regenbui zorgt voor de welkome verkoeling. Ook de rest van het park maakt indruk, ondanks dat we geen lava van dichtbij kunnen zien. De lavastromen veranderen continue en op dit moment kunnen we niet dichtbij komen. Dus besluiten we ’s avonds terug te komen om in het donker te genieten van de enorme gloed die uit een van de katers komt. Via de andere luchthaven van het eiland, die van Hilo, stijgen we op voor een bezoek aan Maui.

Maui

We pakken het goed aan op het laatste eiland van onze droomreis. Een machtige Ford Mustang Cabriolet staat voor ons klaar. Nu begrijpen we wat ze op Hawaii bedoelen met Hang Loose! Omdat we maar liefst zes nachten op het eiland verblijven hebben we ervoor gekozen om drie nachten in Lahaina/Kaimana Beach aan de noord-west kant te verblijven en drie nachten in Kihei aan de zuidkant. Het strand van het Royal Lahaina Resort is echt een plaatje, en ook de zwembaden proberen we stuk voor stuk uit. ’s Avonds bezoeken we een Luau, een avond vol traditionele dans en muziek onder het genot van typische lokale gerechten.

Shoppen is in de USA en gelukkig ook op Hawaii een stuk voordeliger dan thuis dus doen we onze laatste kleding en souvenirinkopen in Kaimana en het dorpje Lahaina. Eindelijk proeven we ook de in Hawaii wereldberoemde Shave Ice, dat hadden we eerder moeten doen…

Road to Hana

De laatste drie nachten verblijven we in het Maui Coast Hotel, met ook hier weer een heerlijk zwembad. Het strand is vlakbij en we zijn blij verrast als we in de zee van dichtbij worden begroet door diverse grote schildpadden. Vanuit Kihei rijden we met onze flitsende cabrio over de Road to Hana, een bijzondere weg met ontelbare bochten en eenrichtingsbruggetjes langs tropisch regenwoud en populaire surfstranden. Niet alleen aan land wacht het avontuur. Een mooie catamaran met heerlijk eten en drinken aan boord brengt ons bij de Molokini Crater en vervolgens Turtle Town om te snorkelen tussen talloze tropische vissen, schildpadden en zelfs een aal. Nooit geweten dat koraal zelfs blauw van kleur kon zijn.

Helaas zit onze vakantie er al weer op. Hawaii mag dan wel ver weg liggen en alleen via een lange reis te bereiken zijn, het is die reis méér dan waard. Er zo veel te zien en doen dat we ons voornemen zeker weer eens terug te gaan. Bedankt voor deze unieke ervaring, of zoals ze op Hawaii zeggen… Mahalo!

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany