BESTEMMINGEN

Een review uit Ecuador

Ecuador & Galápagos

Peter van Veenendaal [werkzaam bij NBBS] over een reis in Ecuador op 24 april 2017

Deze reis wordt de eerste keer dat we naar Zuid-Amerika afreizen. De keus valt op een tot de verbeelding sprekende bestemming: Ecuador & Galápagos! We stellen een route samen die aan onze wensen, reisduur en budget voldoet.

Quito

KLM brengt ons via een rechtstreekse vlucht naar de op één na hoogstgelegen hoofdstad ter wereld, Quito. Onze privé-gids Edison staat keurig op ons te wachten om ons naar het leuke Hotel La Rábida te brengen. Edison spreekt prima Engels en de SUV is ruim en comfortabel. Al snel maakt hij ons wegwijs in de belangrijkste gebruiken en gewoontes in dit Zuid-Amerikaanse land. We genieten van onze nachtrust en de volgende dag bezoeken we vanuit Quito de evenaar die dwars door Ecuador loopt. Door middel van een aantal eenvoudige experimenten ervaren we de magie van deze plek. Het blijkt echter nog geen eitje om het ei rechtop te laten staan… Aansluitend wandelen we door het koloniale centrum van Quito en genieten van het uitzicht over de stad bij de Virgin of Quito. Prachtig!

Amazone

Vanuit Quito vliegen we in een uur naar het plaatsje Lago Agrio, om vervolgens via een twee uur durende busrit naar Cuyabeno te worden gebracht. We stappen aan boord van de gemotoriseerde kano die ons vervolgens wederom in twee uur diep de Amazone in brengt. Het is alles bij elkaar een flinke reis maar dan ben je ook echt ‘weg van de snelweg’. Helaas hebben we de pech dat we onderweg aan den lijve ondervinden waarom de Amazone een regenwoud wordt genoemd….

We verblijven drie nachten in de Jamu Lodge, een ecolodge gerund door de inheemse bevolking. De accommodaties zijn eenvoudig maar de maaltijden zeer goed, zeker gezien de afgelegen ligging van de lodge. In een groep van 10 mensen maken we elke dag excursies. De volgende dag schijnt de zon gelukkig uitbundig. Per kano gaan we op pad en we zien vele unieke diersoorten zoals slangen, apen, tropische vogels en otters. Ook de zeldzame roze zoetwater dolfijn laat zich diverse keren zien! In een dorpje spreken we een sjamaan en maken we samen brood van de Yucca wortel. Na zonsondergang maken we een gave wandeling door de jungle. Bent u bang voor reusachtige insecten en spinnen? Misschien kunt u dan beter in de lodge ontspannen met een goed boek!

We verlaten de lodge en leggen dezelfde route af als op de heenreis, helaas wederom inclusief wolkbreuk. Een bezoek aan de Amazone is een zeer bijzondere ervaring maar vanwege het zeer avontuurlijke karakter zeker niet voor iedereen weggelegd.

Cotopaxi National Park

Een ervaring rijker vertrekken we met onze gids Edison in zuidelijke richting over de Avenue of Volcanoes. Het hoogtepunt van onze reis, in ieder geval letterlijk, is Cotopaxi National Park. Onze gids rijdt ons naar een hoogte van meer dan 4200 meter. Te voet klimmen we langzaam maar zeker naar een hoogte van bijna 5000 meter. Er raast een gure wind maar al snel trekt het wolkendek open en worden we getrakteerd op een majestueus uitzicht! ’s Avonds slapen we in de knusse Hacienda el Porvenir midden in het park. Bij het knisperend haardvuur staat de thee met empanada’s (pasteitjes van deeg met een zoete of hartige vulling) al klaar, dat is pas een gastvrije ontvangst!

Guamote

Onderweg naar Guamote struikelen we over de lama’s, alpaca’s en vicuña’s. De laatste twee behoren ook tot de familie van de lama’s. Op een lokale markt proeven we vele soorten fruit waar we nooit eerder van hebben gehoord. Later hebben we een fraai uitzicht op Chimborazo, de grootste vulkaan van Ecuador. In Guamote slapen we in het Inti Sisa Guest House dat veel lokale projecten steunt om de leefsituatie van de lokale bevolking te verbeteren. Tijdens een korte kookworkshop leren we hoe empanadas te maken.

El Nariz del Diablo

All aboard! Een leuke afwisseling is een excursie per trein vanuit Alausí over de beruchte Nariz del Diablo (‘Neus van de Duivel). De helling is zo steil dat er geen bochten mogelijk zijn en er moet worden gezigzagd. De trein rijdt voor- en achteruiten daalt in korte tijd maar liefst 535 meter. We hebben medelijden met de vele arbeiders die in 1901 deze spectaculaire spoorlijn hebben aangelegd. Later op de dag bezoeken we Ingapirca, een Inca ruïne-complex.

Cuenca

Wat een leuke stad is dit! Ons Hotel Santa Lucia is een topper, prima gelegen in het koloniale centrum en in prachtige koloniale stijl. We verblijven hier drie nachten zodat we rustig de tijd hebben om de kerken, restaurantjes en hippe koffietentjes te bezoeken. Cajas National Park ligt niet ver van de stad en is een bezoek meer dan waard. Wederom treffen we het met heerlijk weer en samen met een kundige gids maken we een mooie hike. In Cuenca is het leuk om een kijkje te nemen in het fabriekje van de beroemde Panama hoeden, die in deze stad hun oorsprong vinden.

We laten het imposante Andes gebergte achter ons en rijden naar onze laatste overnachtingplaats op het vasteland van Ecuador, de havenstad Guayaquil. Bezoek hier in ieder geval de Malecón 2000 en het Parque de las Iguanas. Grappig om al die leguanen midden in deze grote stad te zien.

Galápagos eilanden

Ecuador is perfect te combineren met een van de meest bijzondere bestemmingen ter wereld, de Galápagos Eilanden. Vanuit Guayaquil vliegen we in een uur tijd naar Baltra. We staan te popelen om kennis te maken met dit unieke stukje aarde waar de dieren nog de baas zijn over de mens. Ondanks dat de bezoekersaantallen gereguleerd worden zijn de mogelijkheden om de Galápagos te bezoeken eindeloos. Wij kiezen voor een Island Hopping in plaats van een cruise. Zo slapen we op de eilanden en niet aan boord van een schip, een slimmere keuze met het oog op eventuele zeeziekte. Op elk eiland bepalen de lokale autoriteiten aan welke excursies je elke dag deelneemt.

Op het eiland Santa Cruz zien we in de omgeving van de El Chato Ranch talloze reuzenschildpadden. Deze unieke landschildpadden komen alleen op de Galápagos en de Seychellen voor. Ons hotel ligt in het leuke dorpje Puerto Ayora waar het elke avond een vermakelijk schouwspel is als de vers gevangen vis aan land wordt gebracht. Reigers, pelikanen, fregatvogels en zeeleeuwen proberen allemaal een graadje mee te pikken. In totaal slapen we drie nachten op dit eiland. Vanuit Santa Cruz bezoeken we het eilandje Plaza Sur en snorkelen we bij Punta Carrion met zeeleeuwen en haaien… Wauw! Ons hart klopt in onze keel en we maken geweldige foto’s. In de verte springt een bultrugwalvis in de lucht terwijl we omringd worden door schreeuwende zeeleeuwen en imposante gele leguanen. We komen ogen en oren te kort!

Met de speedboot varen we in ongeveer twee uur naar Isabela, ons thuis voor twee nachten. Dit eiland is nog rustiger dan Santa Cruz en we verblijven in het leuke Hotel Albemarle. De Sierra Negra krater is de op één na grootste ter wereld en we maken een wandeling langs de rand. Tijdens een leuke excursie naar Tintoreras blijken we de enige gasten, een privé-trip dus! We zien zeeleguanen, haaien, zeeleeuwen, roggen, de Galápagos pinguïn en snorkelen met schildpadden.

Op het laatste eiland van onze reis, San Cristobal, verblijven we wederom twee nachten. Hotel Blue Marlin ligt vlakbij de restaurantjes en het haventje. We struikelen over de zeeleeuwen en zien eindelijk ook vele Blauwvoet Jan van Genten. Bij Los Lobos mogen we nogmaals snorkelen met onze nieuwe vrienden, de zeeleeuwen. Ze scheren rakelings langs ons en genieten net zoveel van onze aanwezigheid als andersom. We zullen ze missen!

Met weemoed nemen afscheid van dit bijzondere stukje aarde maar staan te popelen om thuis onze geweldige ervaringen te delen. Hier kunnen we weer even op teren terwijl we nadenken over de bestemming van onze volgende wereldreis…

Tips

  • Ecuador ligt pal onder de evenaar en u reist bovendien veel op grote hoogte. Elke dag zonnebrand smeren is een must, ook al is het bewolkt
  • Een bezoek aan de Amazone is een unieke ervaring. Zorg wel voor de juiste uitrusting en kleding zoals stevige wandelschoenen, jungle kleding, muggenspray en waterdichte tassen
  • Een reis naar de Galápagos Eilanden is kostbaar maar absoluut de moeite waard: probeer er koste wat kost zo lang mogelijk te verblijven!
  • Breng een onderwatercamera mee en maak de mooiste filmpjes terwijl u speelt met de zeeleeuwen
  • Heeft u last van zeeziekte? Boek een Galápagos Island Hopping in plaats van een cruise en neem voldoende pillen mee voor de transfers per speedboot tussen de verschillende eilanden
Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany