BESTEMMINGEN

Een review uit Botswana

Kennismaking met Botswana

Joyce van den Heuvel over een reis in Botswana op 1 maart 2017

Na een lange vlucht via Frankfurt en Johannesburg stap ik uit in de warme buitenlucht van Botswana. Het eerste wat mij opvalt is dat Kasane airport zeer klein is. Onze bagage wordt per bagagekarretje (waar je op Schiphol zelf mee loopt) vervoerd. De komende dagen verblijf ik in de Chobe Bush lodge in Kasane, volg ik workshops en heb ik afspraken met lokale agenten.

Sundowner cruise op de Caprivi rivier

Op de tweede dag maak ik aan het einde van de middag een sundowner boat cruise over de Caprivi rivier, die grenst tussen Namibië en Botswana. Opvallend is de enorme hoeveelheid boten op de rivier. Dit deel van Chobe National Park wordt druk bezocht, maar als we vervolgens een enorme hoeveelheid hippo’s van dichtbij zien, lijkt het toch of ik hier in mijn eentje geniet van deze enorme dieren. Tijdens de game drive de volgende dag zien we de olifanten, leeuwen en giraffen van dichtbij, die wij de vorige dag van een afstandje vanaf het water zagen.

Met een propellervliegtuigje naar Chobe National Park

Vanaf Kasane Airport vliegen we in een klein propellervliegtuig naar Savuti. Het uitzicht vanuit de lucht is werkelijk grandioos. Je hebt wel een sterke maag of een goede reispil nodig, want hoe warmer de lucht, hoe meer het vliegtuigje schommelt. In Savuti worden we opgewacht door de vriendelijke eigenaren van Ghoha Hills en al zingend reikt het personeel ons verfrissingsdoekjes aan. Deze prachtige lodge ligt op een heuvel, waardoor je een schitterend uitzicht hebt over het mooie landschap van Savute, dat deel uitmaakt van Chobe National Park. Chobe is een van de grotere natuurparken van Botswana en is bekend vanwege de grote concentratie wilde dieren. Het moerasgebied van Savuti ligt in het westelijk deel van het nationale park en bestrijkt een gebied van bijna 11.000 km².

Het verblijf hier is volledig inclusief dus je wordt op en top verwend! Helaas blijken de dieren zojuist vertrokken omdat het droge seizoen ten einde is. Na een prachtige zonsondergang, heerlijke hapjes en vele gin tonics komen we oog in oog te staan met een grote mannetjesolifant die onze weg naar de lodge blokkeert. De olifant maakt geen aanstalten om opzij te gaan, waardoor onze guide de safaritruck flink lawaai laat maken. De olifant doet vervolgens hetzelfde en doet nog enkele passen onze kant op. Gelukkig heeft onze guide veel lef en geeft hij nog wat gas waardoor de olifant toch uiteindelijk besluit om ons doorgang te geven.

Tented camp in Kwai

Met pijn in het hart verlaten we Savute om door te vliegen naar Kwai. Tijdens de rit vanaf de landingsstrip naar de mobile tented camp valt al op hoe ontzettend groen Kwai is. Hier liggen de krokodillen lekker te bakken in de zon. We verblijven in een tent van circa negen meter lang met een smaakvolle inrichting, prachtige bedden en een badkamer ensuite. Er is geen stromend water, maar voor warme douche wordt de bucket shower met warm water gevuld door de vriendelijke staf.

Het 3-gangen diner dat volgt ’s avonds lijkt zo uit de keuken van een exclusief restaurant te komen in plaats van het open vuur. Je vergeet volledig dat je in feite aan het kamperen bent. Na het eten volgt nog een night drive, want het voordeel van een mobile tented camp is dat je geen rekening hoeft te houden met de ‘openingstijden’ van het nationale park. Onze briljante gids weet naast stekelvarkens ook een kameleon te spotten in de boom. ’s Nachts lijken de geluiden van de dieren dwars door het tentdoek te komen. Maar als ik ’s ochtends de tent openrits en de hippo’s op een paar meter afstand zie zwemmen, had ik deze ervaring voor geen goud willen missen.

Olifanten op een paar meter afstand

Onze bestemming voor vandaag blijft Kwai waardoor we niet hoeven te vliegen, maar overland naar de volgende lodge worden gebracht. Hier worden we opgewacht door een groepje olifanten die gulzig van de water hole bij de lodge drinken. De rest van de middag zit ik op een paar meter afstand een live voorstelling van een prachtige familie olifanten te bekijken. Het eten in de Hyena Pan Tented Safari Camp overtreft elke verwachting en hier maken we een walking safari waarbij het de sport is van de ranger om zo dichtbij de olifanten te komen als mogelijk is. De dag wordt afgesloten met een op en top romantisch bush dinner in de buitenlucht.

Okavango Delta

We verlaten het prachtig groene Kwai en vliegen door naar de Okavango Delta. Dit grootste binnenlandse delta netwerk ter wereld is een labyrint van lagunes, kanalen en eilanden en omvat 15.000 km². De delta staat helaas grotendeels droog in december. Wij verblijven in het kleinschalige Sanctuary Stanley’s Camp waar we ’s avonds genieten van een privé optreden van zingend en dansend personeel. De bush ervaring is compleet als eenmedereiziger onderweg naar het toilet oog in oog komt te staan met een python. Gelukkig worden we door het vriendelijke personeel ’s avonds één voor één voor de deur van onze safari ’tent’ afgezet.

Weesolifantjes

Op onze laatste ochtend ontmoeten we het bijzondere echtpaar Doug en Sandi Groves, die drie weesolifantjes onder hun hoede hebben genomen. Elke ochtend lopen ze met deze inmiddels volwassen olifanten in de bush. Het is zeer bijzonder om deze immens grote dieren van zo dichtbij te kunnen zien en aanraken. Op de airstrip nemen we letterlijk afscheid van een groepje van circa tien leeuwen die de vliegtuigjes graag zien stijgen en landen. Na een vluchtige blik op het kleine stadje Maun vlieg ik terug via Johannesburg en Frankfurt na een onvergetelijke reis die een diepe indruk heeft gemaakt. 

Tips

  • De beste reistijd voor Botswana is van mei t/m september. Het weer is droog en koeler en je hebt de beste omstandigheden om wilde dieren te zien.
  • Boek je reis naar Botswana vroeg! Botswana is momenteel een zeer populaire bestemming en de beschikbaarheid is schaars, mede vanwege de kleinschalige accommodaties.
  • Kies voor een fly-in safari, vanwege de grote afstanden. Het vliegen van lodge naar lodge is veilig, tijdbesparend én een unieke belevenis.
  • Bezoek Botswana voor het ultieme safari gevoel nu het nog niet ontdekt is door het grote publiek.
Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany