Travel Trend
https://www.nbbs.nl/landinformatie/hawaii/
Export date: Fri Jan 18 10:28:06 2019 / +0000 GMT

Hawaii


Ligging

Hawaii ligt in de Grote Oceaan op ca. 3865 km van het vasteland van de Verenigde Staten en bestaat uit een reeks tropische eilanden. Als gevolg van vulkanische uitbarstingen zijn er naast vele kleine eilanden ook acht grote eilanden ontstaan; Oahu, The Big Island Hawaii, Maui, Kauai, Kahoolawe, Lanai, Molokai en Niihau. Ieder eiland heeft zijn eigen karakteristieken op het gebied van flora en fauna.

Bevolking

De totale bevolking telt 1,1 miljoen inwoners. Honolulu op het eiland Oahu is met 375.000 inwoners de grootste stad van Hawaii. Op alle eilanden wordt Engels gesproken, vaak omgebouwd tot een soort dialect, Pidgin genoemd. Maar Hawaii kent ook zijn eigen taal met een alfabet van maar 12 letters (7 medeklinkers en 5 klinkers).

Klimaat

In Hawaii schijnt over het algemeen het gehele jaar de zon, met een gemiddelde temperatuur van zo'n 26 graden Celcius in de maanden april t/m oktober. In deze maanden valt de minste regen. Indien u gaat wandelen in de prachtige, hoger gelegen gebieden kan de temperatuur flink dalen. Gemiddelde temperatuur in de winter is circa 24 graden Celcius.

Klimaattabel (Hawaii)   
MaandT GemZonRegenT W
Januari 23 24 
Februari 23 24 
Maart 23 24 
April 24 24 
Mei 25 25 
Juni 26 25 
Juli 26 26 
Augustus 27 26 
September 27 26 
Oktober 26 26 
November 25 25 
December 24 24 
 
Reisseizoen

Hawaii kan in elk jaargetijde worden bezocht.

Praktische tips

Natuurliefhebbers zullen Hawaii voor altijd in hun hart sluiten! De magnifieke berglandschappen, de felgekleurde bloemen, planten en vogels en de relaxte levensstijl waar de eilandbewoners zo bekend om staan zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Surfparadijzen met hoge golven vindt u in de winter aan de noordkant van de eilanden, en in de zomer juist aan de zuidkant. U kunt er ook surflessen volgen. U kunt de indrukwekkende, vriendelijke manta roggen zien "vliegen" door het water vanuit The Big Island Hawaii. De walvis, koning van de oceaan, is te bewonderen van december tot en met maart vanuit de eilanden Maui en Oahu: de walvissen uit Alaska komen hier om te overwinteren. Overnacht u op The Big Island Hawaii zowel in de omgeving van Kona als in de omgeving van Hilo, houdt u rekening met een drieënhalf uur durende rit om de andere kant van het eiland te bereiken.

Reisdocumenten

Het boekingskantoor zal voorafgaand aan of bij de boeking de benodigde algemene informatie verstrekken over de vereiste reisdocumenten. U moet er echter zelf voor zorgen bij vertrek en tijdens de reis in het bezit te zijn van alle benodigde documenten (zie ANVR Consumentenvoorwaarden, artikel 9). U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat machinaal gelezen kan worden en geldig is tot na uw vertrek uit de USA. In elk paspoort mag maximaal één persoon vermeld staan. Dit houdt in dat kinderen over een eigen paspoort dienen te beschikken. Reist u naar of via de USA en bent u niet in het bezit van een elektronisch paspoort (e-paspoort die van het e-symbool is voorzien), dan is visum-vrij reizen niet van toepassing en dient u een visum aan te vragen. Zonder de juiste en geldige reispapieren wordt u door de desbetreffende immigratiediensten absoluut geweigerd. Voor passagiers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, gelden mogelijk afwijkende voorwaarden. Uw reisbureau kan u hierover informeren. Indien de reis geen doorgang kan vinden omdat u bij vertrek niet over de noodzakelijke reisdocumenten beschikt, zijn de normale annuleringsvoorwaarden van toepassing. Reizigers uit EU-landen, waaronder Nederland, dienen zich bij aankomst te laten fotograferen en een digitale vingerafdruk te laten maken.

Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA

Het Amerikaanse Department of Homeland Security (DHS) hanteert het Electronic System for Travel Authorization (ESTA). ESTA is een geautomatiseerd systeem om vast te stellen of reizigers die staatsburger zijn van landen die deelnemen in het visumontheffingsprogramma (VWP), waaronder Nederland, zonder visum naar of via de USA mogen reizen. Alle reizigers naar of via de USA moeten van ESTA toestemming verkrijgen alvorens visum-vrij te mogen reizen. De aanvraag hiervoor dient online gedaan te worden via https://esta.cbp.dhs.gov. Eventueel kan uw reisagent u hierbij assisteren. Er wordt USD 14 in rekening gebracht per aanvraag van een ESTA registratie. De betaling dient online plaats te vinden per creditcard (uitsluitend MasterCard, VISA, American Express of Discover). De aanvraag dient uiterlijk 72 uur voor vertrek te zijn afgerond en geldt ook voor kinderen. Houdt u rekening met het volgende: in Nederlandse paspoortnummers komt de letter O niet voor. Staat er een 0 in uw paspoortnummer, dan is dit dus het cijfer nul. Indien u dit niet correct invoert, kunnen problemen ontstaan.

In de meeste gevallen zal ESTA onmiddellijk uitsluitsel geven omtrent het visum-vrij kunnen reizen. De toestemming is geldig voor meervoudige toegang tot de USA voor een periode van twee jaar, tenzij uw paspoort eerder verloopt. Gedurende deze geldigheidstermijn moeten gegevens m.b.t. verblijfadres in de USA, vluchtnummer etc. per reis worden geactualiseerd, maar dit leidt niet tot een nieuwe betalingsplicht. U dient naast de ESTA toestemming te beschikken over een geldig Nederlands paspoort. Indien u niet via ESTA van tevoren reistoestemming heeft aangevraagd en verkregen, loopt u het risico dat u vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in de USA. In het ergste geval kan u zelfs de toegang worden geweigerd en kan een bekeuring worden opgelegd. Voor meer informatie kunt u terecht op de Engelstalige website www.cbp.gov/esta. Op internet zijn er websites die tegen een hogere vergoeding uw ESTA aanvraag kunnen regelen, echter adviseren wij u altijd gebruik te maken van eerder genoemde officiële website. Reizigers met een Nederlandse nationaliteit die de VS inreizen over land hoeven geen ESTA aan te vragen. Men dient bij aankomst wel het I-94W formulier, oftewel het 'groene formulier' in te vullen. 

Heeft u, naast de Nederlandse nationaliteit, ook nog de tweede nationaliteit uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië of Syrië en/of heeft u in de afgelopen 5 jaar naar één van deze landen gereisd of verblijft u er nog? Raadpleeg dan voordat u naar de VS reist, de website van het Amerikaanse consulaat-generaal in Amsterdam, ook wanneer u reeds een ESTA toestemming heeft. Mogelijk moet u een visum aanvragen via de consulaire vertegenwoordiging van de USA.Bij reizigers die reeds een ESTA toestemming hebben en daarnaast een dubbele nationaliteit van één van de bovengenoemde landen, is de ESTA toestemming ingetrokken.

Gezondheid

Voor de Verenigde Staten gelden geen verplichtingen ten aanzien van vaccinaties. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl 1) te raadplegen. Houdt u er rekening mee dat de zon in Hawaii erg fel kan zijn. Wij adviseren u dan ook de eerste dagen gematigd te zonnen en een zonnebrandcrème met hoge beschermings-factor en een pet of hoed mee te nemen.

Veiligheid

Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw cheques, reisdocumenten en kostbaarheden. Bij de receptie van de hotels kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken. Voor het gebruik van een kluisje op de kamer wordt meestal een kleine vergoeding gevraagd. Sluit uw huurauto of camper altijd af en parkeer uw auto ‘s avonds op een verlichte parkeerplaats. Negeer pogingen van lifters/burgers om de auto te doen stoppen. Indien u door onbekende gebieden rijdt, houdt u dan de deuren van de auto op slot. In geval van nood kunt u het alarmnummer 911 bellen voor assistentie.

Geld

De valuta in de Verenigde Staten is de US-dollar. Koers in december 2017 was USD 1= € 0,88. Bedragen in contanten of cheques boven USD 10.000 (of tegenwaarde in buitenlands geld) moeten bij aankomst en vertrek worden aangegeven. Wij adviseren u uw pinpas en een creditcard met pincode mee te nemen. Voor het huren van een auto, camper of hotelkamer, waar men vaak om een deposito vraagt, is een creditcard gemakkelijk en soms vereist. Houdt u rekening met eventuele onverwachte fluctuaties in de wisselkoersen bij restitutie van uw deposito per credit card. In vele plaatsen kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bank- of giropas het Maestro/Cirrus logo te staan.

Maaltijden

De meeste door ons geselecteerde hotels beschikken over één of meer restaurants en een coffeeshop. Het is echter voordeliger maaltijden buiten de hotels te gebruiken. De voordelige coffeeshops zijn vaak al vanaf 6.00 uur ‘s morgens geopend. Verder kunt u voordelig terecht bij de steakhouses, de Italiaanse en Mexicaanse restaurants en natuurlijk bij de overal aanwezige fast-food restaurants. Continentaal ontbijt bestaat uit brood, beleg, jam en koffie of thee. Bij een Amerikaans ontbijt wordt veelal tevens een eiergerecht, fruit en/of jus d'orange geserveerd. Vele hotels bieden gratis ontbijt aan, hetgeen een extra service is. Het hotel kan te allen tijde deze service wijzigen dan wel staken.

Tijdsverschil en duur vliegreis

Het is in Hawaii vroeger dan in Nederland. Het tijdsverschil in de zomer is 12 uur.

Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar Hawaii, exclusief overstaptijd, duurt gemiddeld als volgt:

Honolulu (Oahu)ca. 16 1/2 uur
Hilo (The Big Island)ca. 16 1/2 uur
Kona (The Big Island)ca. 16 1/2 uur
Kahului (Maui)ca. 16 1/2 uur
Belasting en fooien

In de Verenigde Staten is het geven van fooien gebruikelijk. Fooien en bedieningsgeld worden in de Verenigde Staten gewoonlijk niet op de rekening geschreven. In het algemeen geeft men een fooi van 15% van het totale bedrag. Voor het dragen van bagage ontvangt de bellboy meestal USD 1 per koffer. Voor het kamermeisje is dit doorgaans USD 1 per dag. Uw gids/chauffeur tijdens een rondreis per bus ontvangt meestal USD 2-3 per persoon per dag. Het geven van fooien is uiteraard niet verplicht en geheel naar eigen inzicht. Bedenk echter wel dat een belangrijk deel van het salaris van de medewerker bestaat uit de ontvangen fooi. Over uw aankopen en maaltijden en bij auto-/camperhuur wordt in de Verenigde Staten salestax berekend. Het bedrag van de tax is meestal tussen de 3% en 10%, maar kan oplopen tot 18%. Alle artikelen zijn geprijsd zonder belasting. Houdt u hier rekening mee!

Uitgaan/leeftijden

Personen onder de 21 jaar moeten er in de Verenigde Staten rekening mee houden niet te worden toegelaten tot gelegenheden waar alcohol wordt geschonken. Bij de ingang van bars en discotheken wordt vaak om een legitimatiebewijs gevraagd.

Rookbeleid

De USA voert een actief anti-rookbeleid. In steeds meer hotels is het niet meer toegestaan om te roken. Dit geldt tevens voor openbare gebouwen en uitgaansgelegenheden. U dient hier naar buiten te gaan om te roken.

Parkeren

Veel hotels in de Verenigde Staten beschikken over een eigen parkeergelegenheid. Bij een aantal hotels, met name in de grote steden, is parkeren niet gratis. Afhankelijk van de ligging van het hotel en de hotelcategorie kunnen de parkeerkosten USD 5-50 per dag bedragen (wijzigingen voorbehouden). Naast het zelf parkeren biedt een aantal hotels een ‘valet-parking' service. Dit houdt in dat uw auto bij aankomst tegen betaling in ontvangst wordt genomen door een parkeermedewerker en naar een parkeerplaats wordt gebracht.

Resort-fee

In een aantal hotels en resorts wordt ter plaatse een verplichte resort fee gevraagd. Deze toeslag bedraagt circa USD 2-40 per kamer per dag en geeft u veelal recht op het gebruik van een aantal faciliteiten zoals bijvoorbeeld een kluisje, onbeperkte lokale telefoongesprekken en dagelijks een krant.

Nationale parken

Indien u een nationaal park wenst te bezoeken of uw accommodatie in een nationaal park is gelegen, dient u vaak entreegeld te betalen bij de ingang van het park. De gemiddelde prijs bedraagt ca. USD 20. Wanneer u gedurende uw reis meerdere nationale parken wilt bezoeken is de National Park Pass aan te raden. Deze pas kost ca. USD 80 en is een jaar geldig in alle Nationale Parken die worden beheerd door de National Park Service.

Voltage

Het voltage is 110 volt (wisselstroom). U heeft naast een adapter ook een universeelstekker nodig.

Vertegenwoording

Op alle eilanden wordt samengewerkt met een lokale vertegenwoordiging. Mocht er onverhoopt ter plaatse iets gebeuren waardoor u assistentie nodig heeft, dan kunt u altijd op hen terugvallen.

Vervoer

Het openbaar vervoer in Hawaii is niet zo ontwikkeld als in Nederland. Alleen Oahu kent een regelmatige busservice. Het gebruik van een huurauto wordt sterk aangeraden. Op de meeste eilanden zijn autoverhuurstations aanwezig. Via ons kunt u voordelig diverse auto-types vooraf in Nederland reserveren.

Feestdagen (2018-2019)
1 januari 2018Nieuwjaarsdag
15 januari 2018Martin Luther King Day
19 februari 2018President's Day
17 maart 2018St. Patrick's Day
30 maart 2018Goede vrijdag
1 april 2018Pasen
13 mei 2018Moederdag
28 mei 2018Memorial Day
17 juni 2018Vaderdag
4 juli 2018Independence Day
3 september 2018Labor Day
9 september 2018Rosh Hashanah
18 september 2018Yom Kippur
8 oktober 2018Columbus Day
11 november 2018Veteran's Day
22 november 2018Thanksgiving Day
25 december 2018Kerstmis
1 januari 2019Nieuwjaarsdag
21 januari 2019Martin Luther King Day
18 februari 2019President's Day
17 maart 2019St. Patrick's Day
19 april 2019Goede vrijdag
21 april 2019Pasen
Informatie

Er is geen officieel verkeersburo van Hawaii in Nederland. Visit USA verstrekt informatie over de uiteenlopende mogelijkheden die Amerika als vakantiebestemming biedt. Visit USA is bereikbaar via telefoonnummer 06-10247733 of e-mail: center@visitusa.nl 2. Website: www.visitusa.nl 3.

Meer info is ook verkrijgbaar op internetpagina www.gohawaii.com 4.

Excerpt: Hawaii, de vulkanische archipel in het midden van de Stille Oceaan, wordt ook wel ‘Paradise of the Pacific’ genoemd. De sfeer is er vriendelijk en de omgeving prachtig. Schitterende stranden, wuivende palmen, een rijke flora en fauna en vulkanische landschappen. Inderdaad, een vakantieparadijs om van te dromen! Rondreis Hawaii plannen Bij het plannen van uw reis naar Hawaii is het goed om vooraf te bepalen welke eilanden u wilt bezoeken. Een andere belangrijke beslissing is of Hawaii het hoofddoel van uw vakantie is, of dat u een bezoek aan de eilanden wilt combineren met een rondreis door het westen van de USA. Een goede manier om alle indrukken tijdens uw rondreis te verwerken op een tropisch strand. Diverse luchtvaartmaatschappijen bieden handige combinatietarieven. Wij geven u graag advies over de mogelijkheden. Maui Mooie zandstranden, gezellige dorpjes met knusse restaurantjes en winkels, slingerende kustwegen en dramatisch vulkaanlandschap...Maui heeft het allemaal! De belangrijkste toeristengebieden liggen aan de kust tussen Lahaina en Kapalua, en tussen Kihei en Wailea. Oahu Oahu, met bijnaam 'de vergaderplaats', is het meest bevolkte en ontwikkelde eiland van Hawaii. Bijna alle hotels liggen geconcentreerd rond Waikiki, een wijk van Honolulu. De USS Arizona National Memorial op Pearl Harbor is een zeer populaire toeristische bezienswaardigheid en een must-see. Big Island Een eiland van contrasten, van weelderige koffie- en Macadamian Nut plantages tot het ruige Hawaii Volcanoes National Park. Er liggen twee luchthavens op het eiland, bij Hilo in het oosten, en bij Kona in het westen zodat u beide gezichten van het eiland kunt ontdekken. Kauai Het eiland staat bekend als 'Garden Isle'. Dit is niet verwonderlijk gezien de weelderige tropische natuur. Kauai heeft prachtige flora en fauna en indrukwekkende watervallen. Uniek is Waimea Canyon, een kleine broer van de Grand Canyon, maar dan tropisch groen! Island Hopping Speciaal aanbevolen zijn onze Hawaii rondreizen. Zo kunt u in één vakantie verschillende eilanden combineren. Op onze website vindt u enkele voorbeelden. Wij kunnen voor uw Island Hopping vakantie uiteraard ook een offerte op maat maken, gebaseerd op uw eigen wensen.
Links:
  1. http://www.lcr.nl
  2. mailto:center@visitusa.nl
  3. http://www.visitusa.nl
  4. http://www.gohawaii.com
Post date: 2010-04-11 15:34:56
Post date GMT: 2010-04-11 13:34:56

Post modified date: 2018-06-22 10:23:57
Post modified date GMT: 2018-06-22 08:23:57

Export date: Fri Jan 18 10:28:06 2019 / +0000 GMT
This page was exported from Travel Trend [ https://www.traveltrend.nl/3.1 ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com