BESTEMMINGEN

Een review uit Cuba

Logeren in casas particulares

Danielle Sluimers over een reis in Cuba op 30 juni 2017

Cuba is uniek. Je leert het land het beste kennen wanneer je overnacht in particuliere pensions, de zogenaamde casas particulares. Danielle Sluimers trok het eiland rond, logeerde bij de Cubanen thuis en werd door dit bijzondere land in haar hart geraakt.

Havana

Wat als eerste opvalt tijdens de rit van de luchthaven naar Havana zijn de vele oldtimers (het is dus echt waar) en prachtige gebouwen. Onze verkenning van Havana begint met een stadstour per oldtimer, daarna gaan we lopend verder. Maar niet voordat de eerste mojito gedronken is! Dat het 11.00 uur in de ochtend is lijkt niemand op te merken. ’s Avonds maak ik kennis met de Cubaanse muziek, in het restaurant komt een live-band langs. De sfeer is geweldig!

Viñales

In Viñales logeren wij in Villa Haydee Chiroles, een casa met drie gastenkamers. De inrichting is simpel, maar verzorgd en schoon. Het is er een zoete inval, dus er is altijd wel iemand die als vertaler kan fungeren. De eigenares spreekt alleen Spaans.

Cienfuegos

Cienfuegos is een provinciehoofdstad aan Bahía de Jagua. Het historische centrum en de wijk Punta Gorda zijn goed te voet te verkennen. In Punta Gorda woonden vroeger de rijkste mensen van de stad, tegenwoordig is deze wijk vooral een bezoek waard vanwege het Palacio del Valle, een paleis in verschillende bouwstijlen. Op het dakterras heb je een prachtig uitzicht, hier is het heerlijk toeven met een drankje. Onze casa ligt om de hoek van Palacio del Valle en heeft een tuin aan het water.  

Trinidad

In Trinidad verblijven wij in Casa MiCuba, midden in het centrum en met een mooi daktarras. Onder het genot van het lokale drankje Canchanchara wijst de eigenaar op een plattegrond de leukste plekken van de stad aan. Naast Havana vind ik Trinidad één van de leukste steden van Cuba. Overdag kun je heerlijk rondstruinen door de gezellige historische straatjes en ’s avonds komt de stad tot leven met live-muziek en dans op de trappen van Casa de la Musica. In het nabijgelegen nationaal park Topes de Collantes zijn mooie wandelroutes.

Santa Clara

Wat mij van Hostal Amalia in Santa Clara is bijgebleven, is de gastvrijheid van de Cubanen. Wij kwamen in het donker aan en wilden nog wat eten. Dat kon helaas op dat tijdstip niet meer in de casa. Er werd ons een heel leuk restaurantje aangeraden, met handen en voeten vanwege de taalbarrière. Ze hebben zelfs nog gebeld om onze komst aan te kondigen. Ook in Casa Lancara in Camaguey krijgen wij een warm onthaal. Deze casa is een goed voorbeeld van bij de Cubanen ‘thuis’ verblijven. Terwijl ik naar mijn kamer gebracht word, loop ik langs de keuken waar de familie aan tafel zit en de kinderen spelen.

Geen stroom

In Santiago de Cuba worden we voor het eerst geattendeerd op de mogelijkheid van het uitvallen van stroom. Of ik tot op heden geluk heb gehad weet ik niet, maar inderdaad is er de volgende ochtend geen stroom en warm water.

Privacy

Over het algemeen is er in de casa’s een scheiding tussen het woonhuis en de ruimtes voor bezoekers. De eigenaren zie je bij aankomst en daarna alleen nog bij het ontbijt, soms ook tijdens het diner. Wanneer het huis geen aparte ingang heeft voor bezoekers krijg je een sleutel. Ook badkamer en toilet hoeven niet gedeeld te worden. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een gebrek aan privacy.

Ontbijt en diner

Het is gebruikelijk dat het ontbijt in de casa genuttigd wordt. De avond ervoor wordt gevraagd hoe laat je wilt ontbijten en of je speciale wensen hebt. Eigenlijk is er altijd brood met ei dat bereid wordt zoals jij dat wenst, jam, vers fruit en koffie, thee of guavesap. Af en toe ook vleeswaren of kaas. Voor het diner wordt de keuze gegeven om wel of niet in de casa te eten. Afhankelijk van de casa kun je uit diverse gerechten kiezen, of eet je ‘wat de pot schaft’. Ook hiervoor geldt dat dit een dag van tevoren doorgegeven moet worden, vanwege de boodschappen. Zowel het ontbijt als het diner gebruik je meestal gezamenlijk met de andere gasten.

All-Inclusive in Playa Pesquero

Voor een relaxte afsluiting van onze reis gaan wij naar Playa Pesquero, ten westen van Guardalavaca. In het All-Inclusive hotel hebben we een nette kamer, goed eten en drinken, een fijn strand en kunnen we deelnemen aan activiteiten. We genieten van deze luxe, maar het echte Cubaanse leven lijkt hier ver weg te zijn en ik begin het al te missen.

Het leven nemen zoals het komt

In Cuba moet je je instellen op enig gebrek aan comfort. Het land kent nu eenmaal uitdagingen vanwege de politieke geschiedenis en het gebrek aan economische ontwikkeling. Laat het maar gewoon over je heen komen. Cuba is één van de geweldigste bestemmingen die ik heb bezocht, maar het is moeilijk te beschrijven waarom. Misschien is het gewoon omdat Cubanen het leven nemen zoals het komt, in combinatie met de muziek en het mooie weer. Naast de onbeschrijfelijke indruk die Cuba op ons heeft achtergelaten, zal het persoonlijke contact met de eigenaren en andere gasten van de casas ons nog lang bijblijven.

Tips

  • Als je niet op zoek bent naar veel luxe, is verblijf in casas particulares een goede optie. De kwaliteit van de hotels in Cuba is een stuk lager dan wat wij gewend zijn in Nederland. Als ik opnieuw de afweging moet maken tussen een middenklasse hotel of een casa particular, kies ik weer een casa vanwege de authentieke ervaring.
  • Omdat Cuba geen huisadressen kent, vergt het soms enige creativiteit bij het vinden van de casa. Zelfs taxichauffeurs moeten het soms ter plaatse vragen. Als je een papiertje hebt waar de naam en de locatie van de casa op staan, zul je er je met hulp van de lokale bevolking zeker komen. De meeste casa’s hebben naast de voordeur als herkenning een teken dat lijkt op een omgekeerd anker.
  • Het is handig als je wat Spaans kunt spreken, maar het is niet nodig. Als de eigenaar alleen Spaans spreekt, zorgt hij er voor dat er iemand helpt die de taal wel beheerst. Ik was positief verrast over het niveau van de Engelse taal bij de meeste eigenaren.
Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany