BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Aruba (1)
Australië (5)
Bali (1)
Bonaire (2)
Botswana (1)
Canada (4)
China (1)
Costa Rica (2)
Cuba (2)
Dubai (1)
Florida (1)
Hawaii (1)
India (1)
Indonesië (1)
Japan (1)
Maleisië (1)
Namibië (1)
Nieuw-Zeeland (1)
Peru (1)
Sri Lanka (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
USA (5)
Vietnam (1)
Zuid-Afrika (1)
Een review uit Bonaire

Bon Bini na Boneiru. Een heerlijke vakantie op Bonaire!

Corrie de Winter over een reis in Bonaire op 27 maart 2014

NBBS herinner ik me uit mijn studententijd, van het kantoor aan de Meent in Rotterdam, waar ik een van mijn eerste bescheiden buitenlandreisjes boekte. Zoveel jaar later is de studentenreisorganisatie groot geworden. Het reisaanbod van NBBS Reizen/Travel Trend is indrukwekkend, dus ik heb keus genoeg om de reischeques die ik bij een fotowedstrijd van Columbus Magazine heb gewonnen, te verzilveren.

Bonaire

Het wordt een reis naar Bonaire, een van de mooiste duiklocaties ter wereld. Maar, we gaan niet alleen naar Bonaire voor zon en zee, we willen vooral deze tropische gemeente van Nederland en zijn inwoners beter leren kennen.

Captain Don’s Habitat

Onze standplaats is Captain Don’s Habitat, een gezellig hotel met bijzonder vriendelijk personeel. Het hotel heeft een huisrif voor de deur, waar je zo naartoe kunt zwemmen. Vanaf het terras aan zee kijk je uit op het onbewoonde eiland Klein Bonaire, een snorkelparadijs. Onze kamer ‘de luxe oceanview’ heeft een groot terras; ook hier kijk je uit op zee. De kamers worden momenteel opgeknapt; het beddengoed en de handdoeken zijn al vervangen en nu zijn de badkamers aan de beurt.

Na een eerste relaxdag met wat snorkelen voor de deur gaan we de huurauto ophalen in Kralendijk, een half uurtje lopen langs de Kaya J.N.E. Craane, waar de restaurants gevestigd zijn. Bij Karel’s Beach Bar maken we een stop en we lunchen er tegenover bij Restaurant Zeezicht, een aanrader. We hebben een kleine personenauto besteld en dit is achteraf een minder goede keus. De wegen zijn namelijk niet overal goed en je moet vaak off road rijden, zoals in NP Washington Slagbaai. Huur dus vooral een jeep of pick-up truck, ook handig voor je duikspullen.

Rincón

Onze eerste tocht gaat naar het noorden, naar Rincón, de oudste nederzetting van het eiland, gesticht door de Spanjaarden. Hier woonden ook de slaven die in de zoutpannen in het zuiden werkten. We maken een dorpswandeling, bekijken de kerk en de likeurstokerij, waar cactuslikeur wordt gemaakt. ‘Rose bar en restaurant’ ziet er aantrekkelijk uit. Het lijkt nog het meest op een snackbar in de open lucht. Luxe hoef je hier dus niet te verwachten, wel veel vriendelijkheid. We kiezen een tafeltje onder de bomen en maken een praatje met Melfina, de eigenaresse. Ze ontvangt veel gasten uit Nederland; het restaurant is populair voor werklunches met delegaties uit andere Nederlandse gemeenten. Ik zie inderdaad een groep heren en dames, strak in het pak, met laptops in de weer. Melfina nodigt ons uit om de volgende dag terug te komen voor het kindercarnaval. Er zal een optocht zijn en onderweg zijn er diverse optredens.

Carnaval

Carnaval is een groot feest op Bonaire; zowel volwassenen als kinderen kijken ernaar uit. Er wordt een heel jaar gespaard om de kostuums te bekostigen en er wordt druk gerepeteerd. Het is fantastisch om juist het kindercarnaval mee te maken omdat het zo kleinschalig is. Wij worden als vanzelf bij de voorbereidingen betrokken: In het clubhuis van de voetbalclub, geschonken door de Postcodeloterij, maken we foto’s van de prinsen en prinsessen (de foto bij dit artikel heb ik hier gemaakt), die als echte sterren poseren. De muziek is oorverdovend, gelukkig zijn er voor iedereen gratis oordopjes beschikbaar.

Zoutpannen

Een tweede route rijden we langs de westkust naar het zuiden om te snorkelen en de zoutpannen te bekijken. Ongeveer zeven kilometer na Kralendijk begint de zoutpan. De hoge bergen zout zie je al in de verte liggen. Het zout wordt als volgt gewonnen: grote bassins worden gevuld met een laagje zeewater. Door de zon wordt er telkens een hoeveelheid zeewater verdampt, er wordt een nieuwe hoeveelheid in gelaten, dit verdampt ook en zo ontstaat er een laag zout op de bodem van het bassin. Ongeveer een keer per jaar laat men het bassin helemaal drogen en wordt het zout opgeschept. Vroeger werd dit werk door slaven gedaan die bij de zoutpannen in kleine huisjes moesten overnachten en alleen in het weekend naar huis mochten, ongeveer zeven uur lopen! De piepkleine oranje en witte huisjes zijn niet te missen, ze vormen een indrukwekkend monument uit de tijd van de slavernij.

Snorkelen en duiken

Er zijn niet veel grote zandstranden op Bonaire, maar overal zie je bordjes langs de kant van de weg die duikplekken aangeven. Duiken kun je overal, voor ons als snorkelaars is er minder keus. Neem in ieder geval een (gratis) duikgids mee om te zien of een strandje geschikt is. Saltpier, waar het zout in schepen wordt geladen, is een dergelijk plek; op de pilaren van de pier groeien koralen en sponzen en er zijn octopussen en vele andere vissen op een paar meter van de kant te bewonderen. Ga wel in het weekend, als de pier niet in bedrijf is. Bonaire is een van de weinige broedplaatsen van roze flamingo’s ter wereld. Ik ben dan ook benieuwd of ik ze zal zien, want door vervuiling en jacht was hun aantal drastisch verminderd. Gelukkig zie ik in het Pekelmeer bij de zoutpannen een aantal flamingo’s scharrelen.

Lac Bay

Lac Bay, langs de oostkust noordwaarts, is ons volgende doel. Aan de noordkant van deze baai vind je mangroves, waar je onder leiding van een ranger een kanotocht kunt maken. Wij doen dit niet, maar kiezen voor het prachtige zandstrand van Sorobon. Het is een ideale plaats voor surfers en voor gezinnen met kleine kinderen. Als papa of mama verderop gaat surfen, vermaakt de rest van de familie zich in het warme ondiepe water. Wij genieten mee, maken foto’s en wisselen e-mailadressen uit. Hier komen we zeker nog eens terug.

Vanuit ons hotel rijden we langs de westkust naar het noorden, naar mijn idee de meest groene route van het eiland. De weg wordt steeds smaller, maar gaat gelukkig over in eenrichtingsverkeer. Aan de verkeersborden met een overstekende duiker erop zie je dat er een strandje is. Wij gaan snorkelen bij Tolo, waar je zo het water in kunt lopen. De onderwaterwereld is schitterend. Ik zie tussen het waaierkoraal duizenden jonge vissen wegschieten. We sluiten de dag af op het terras van Rose bar, waar we als stamgasten worden begroet.

Nationaal Park Washington Slagbaai

De noordkant van Bonaire wordt voor een groot gedeelte ingenomen door het Nationaal Park Washington Slagbaai. Het gebied is in 1920 aangekocht door de broers Herrera, die er een plantage vestigden waar aloë-vera, zout en kolen werden gewonnen. Er werden geiten gehouden, die geslacht en wel naar Europa en Curaçao werden verscheept. De broers noemden de plantage Amerika; hun residentie werd Washington. Alle hoogtepunten van het Washington Slagbaai Nationaal Park zijn met de mountainbike of met een terreinwagen te zien, maar wij kiezen voor een van de twee wandelingen, de Lagadushi trail, een tocht van ongeveer twee uur, die begint in het bezoekerscentrum. 

We lopen tussen manshoge cactussen over enkele kalkstenen vlakte richting kust en komen overblijfselen van de plantagemuren, waterputten en werktuigen tegen. Leguanen en hagedissen rennen weg, er lopen ezels en geiten en in de natuurlijke zoutpannen zie ik flamingo’s rozerood oplichten. De kust is erg ruig, de uitzichten zijn spectaculaire en de klapper is wel de Suplado blowhole, waar het oceaanwater met grote kracht omhoog spuit. Na al dit natuurgeweld rijden we naar Kralendijk waar we op het terras bij ijssalon Gio’s in de Kaya Grande, met de lekkerste koffie en het lekkerste ijs van Bonaire, onze ervaringen doornemen met Nederlanders die al jaren op het eiland wonen. Zij raden ons enkele restaurants aan en drukken ons op het hart om vooral naar Klein Bonaire te gaan.

Watertaxi

Tot onze verrassing komt de watertaxi naar Klein Bonaire ons de volgende dag gewoon bij Habitat ophalen. We hoeven dus niet naar de reguliere opstapplaatsen te lopen. We gaan naar de noordkant van het eiland, waar de beste snorkel- en duikplekken zijn. Hier, op dit paradijselijke eiland kom ik helemaal tot rust. Ik laat het warme zand door mijn vingers glijden, snorkel tussen de vissen en het koraal in alle kleuren van de regenboog en observeer de heremietkreeften die over het strand scharrelen. Don’t worry, be happy.

Mensen van Bonaire, we voelden ons meer dan welkom. Danki voor jullie warmte. We komen terug.

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany