Review Mexico

Met de huurauto door Mexico

Natasja Eshuis over een rondreis Mexico op 16 december 2014
photoclip image

Toen ik nog Product Manager was, reisde ik tweemaal per jaar naar Mexico. Met een tas vol hotelcontracten aan mijn stuur fietste ik in de badplaatsen van hotel naar hotel. ’s Avonds dronk ik Margarita’s op een terrasje en genoot ik van de Mexicaanse keuken. Het goede leven! Mexico is ook (mede daardoor) een van mijn favoriete vakantielanden. Dit is het verslag van mijn meest recente vakantie naar het Yucatan schiereiland.

Playa del Carmen

In de beginjaren slenterden hippies op hun blote voeten door de ongeplaveide straten. Inmiddels is Playa del Carmen uitgegroeid tot een volwassen badplaats, met hotels in alle prijsklassen, vele horecagelegenheden en winkels. Playa del Carmen ligt op ongeveer een uur rij-afstand van de luchthaven van Cancun. Het is makkelijk te vinden; vanaf de luchthaven rijdt u er over Highway 307 vrijwel in een rechte lijn naartoe. Als uw vlucht overdag aankomt, kunt u ook met jetlag dit uurtje wel rijden. En anders biedt een aankomsttransfer uitkomst.

‘Playa’, zoals de badplaats door de Mexicanen zelf wordt genoemd, is qua hotels opgedeeld in twee zones. In het stadje zelf vindt u stadshotels en sfeervolle hotels in boutique stijl. Deze liggen op loopafstand van het strand, waar de hotels veelal een eigen beach club hebben of plaatsen hebben gereserveerd bij een lokale beach club. De andere zone heet Playacar. Hier liggen schitterende all inclusive hotels. Een groot aantal ligt direct aan het strand en voor de andere hotels hoeft u slechts een rustige weg over te steken om uw badlaken uit te rollen.

De gezellige 5th Avenue in het centrum is het centrum van bedrijvigheid, vooral ’s avonds. De kilometerslange voetgangersstraat heeft aan weerszijden winkels en sfeervolle terrassen. De vele zijstraatjes in westelijke richting leiden naar het witte zandstrand en in oostelijke richting naar nog meer horecagelegenheden.

Playa del Carmen is een leuk beginpunt van uw reis door Mexico. Het kan er druk zijn, maar als u vervolgens met een huurauto landinwaarts trekt, ervaart u vanzelf meer rust. Als de bedrijvigheid van een badplaats u juist aanspreekt, is Playa een goede plek voor een strandvakantie en kunt u vanuit uw hotel excursies maken naar de Maya-ruïnes van Chichèn Itzá en Tulum, snorkelen en duiken bij het op één na grootste rif ter wereld, of een dagje overvaren naar het eiland Cozumel.

Autorijden in Mexico

Mexico is een veilig land en interessant land om met een huurauto te ontdekken. Autorijden is er makkelijk en de bewegwijzering is goed. De rijstijl van de Mexicanen lijkt op die van de Amerikanen, dus het verkeer verloopt redelijk ordelijk. Wel even wennen zijn de vele drempels op de provinciale wegen en in de bebouwde kom. Deze ‘topes’ worden netjes vooraf aangekondigd op verkeersborden en dan is het zaak dat u op tijd afremt om te voorkomen dat u een flinke stuiter maakt met de auto.

Helaas heeft Mexico momenteel een slechte reputatie vanwege de gewelddadigheden tussen de drugskartels. Houdt u er rekening mee dat dit geweld plaatsvindt op diverse uren vliegen van het Yucatan-schiereiland en dat ook veel andere delen van dit grote land (47 maal groter dan Nederland!) veilig per huurauto te bereizen zijn.

Chichèn Itzá

Onze eerste stop met de huurauto is Valladolid, op ruim 200 km van Playa del Carmen. Het is een charmant koloniaal stadje. We kiezen deze plaats omdat deze op een half uurtje rijden ligt van het belangrijke tempelcomplex van Chichèn Itzá. Daar staan we de volgende ochtend al vroeg bij de ingang, voordat de zon hoog staat en de excursiebussen uit Cancun en Playa del Carmen arriveren. Met een privé-gids maken we een uitgebreide tour over het complex. Het is heel indrukwekkend om te leren over de kennis die deze oude beschaving bezat en hoe zij in symbiose leefde met de zon, maan en planeten. De Maya’s waren ook wreed en brachten vele mensenoffers aan hun goden. Onze gids vertelt honderduit en neemt onderweg ook foto’s van ons, op de meest fotogenieke locaties.

Mérida

De hoofdstad van de deelstaat Yucatan ligt op ca. 115 km afstand van Chichèn Itzá. De koloniale stad heeft de bijnaam Witte Stad (La Ciudad Blanca), vanwege de huizen die vroeger overwegend wit gepleisterd waren. Inmiddels overheersen in het centrum de pastelkleuren, wat de stad een vrolijk uiterlijk geeft. Op zaterdagavond worden in Mérida de toegangswegen naar het centrale plein afgesloten. Het Plaza Grande verandert dan in een gezellig voetgangersgebied waar de bewoners flaneren langs marktkraampjes en eetstalletjes, suikerspinnen voor hun kinderen kopen en een praatje met elkaar maken. De sfeer is heel gemoedelijk, leuk om getuige van te zijn. Wij vonden nog ergens een terrasje waar live salsamuziek gespeeld werd en begaven ons tussen de lokale bevolking op de dansvloer. Toeristen kwamen we in deze stad niet veel tegen.

Celestún

In het noordwesten van de deelstaat Yucatan ligt Celestún. Het nabijgelegen Celestún Biosphere Reserve is verblijfplaats van pelikanen, flamingo’s, reigers, fregatvogels en andere vogelsoorten. Het zeewater van de Golf van Mexico mengt zich hier met het zoete water uit de rivier en vormt hierdoor een uniek ecosysteem. We maken een mooie boottocht over de rivier en langs de mangroven. Om de grote hoeveelheden flamingo’s te zien, is december tot en met april de beste periode. Wij waren er in september, dus flamingo’s hebben we niet gezien. De boottocht was evengoed de moeite waard. Aansluitend hebben we heerlijk verse zeevruchten gegeten in een tentje aan het strand van de Golf van Mexico.

Uxmal

De opgravingen van Uxmal (spreek uit: Usjmaal) vind ik zelf heel bijzonder. Veel details zijn goed bewaard gebleven, het complex ligt in een mooie natuurlijke omgeving en er komen niet veel toeristen omdat het net te ver van Cancun en Playa del Carmen ligt. Een prima plek dus om je in de Maya-cultuur te verdiepen, op ongeveer 80 km van Mérida. U kunt er een stukje een heuvel op lopen, waar u een prachtig uitzicht heeft over het complex en de omliggende jungle.

Tulum

Een leuke tussenstop op de terugweg van Uxmal naar Playa del Carmen is Tulum. Op het schitterend witte strand zijn veel leuke beach clubs en kleinschalige hotels. De hotels zijn prijzig en vaak vol, maar u kunt Tulum bijvoorbeeld ook bezoeken tijdens een dagtochtje vanuit Playa del Carmen. Op het kilometerslange strand is ruimte genoeg voor iedereen, u kunt makkelijk een plekje opzoeken waar u veel privacy heeft. Blijft u dichter bij de beach clubs, dan kunt u de spectaculaire sprongen van de kite-surfers bekijken. Tulum is hun favoriete plek in deze regio. U vindt hier ook veel kite-surfscholen. De zee van Tulum kent vele kleuren blauw. Van heel lichtblauw vlak aan het strand naar donkerblauw achter het rif, waar de zee heel diep wordt. Ik heb op niet veel plekken aan de Caraïbische kust zulke prachtige stranden en zee gezien. Alleen Aruba kan op dit gebied met de stranden van Yucatan concurreren.

Walvishaaien

Van juni tot september kunt u bij Isla Holbox en Isla Mujeres snorkelen met walvishaaien. Beide eilanden liggen in de wateren ten noorden van het Yucatan schiereiland en zijn gemakkelijk te bereiken per ferry. Een unieke ervaring, die bij veel reizigers op de bucket list staat. Zo ook op de mijne. Ik keer graag nog een keer terug naar dit deel van Mexico voor een ontmoeting met deze reusachtige haaien.

Tips

  • Een deel van bovenstaande route vindt u terug in onze Yucatan & Chiapas autorondreis. Wilt u ook zelf de route van uw autorondreis door Mexico bepalen? Dan is de Flexi Fly & Drive Mexico de ideale reis voor u. Onze Mexico-specialisten geven u graag advies op basis van hun eigen reiservaring.
  • Wees voorzichtig met zonnebaden. De zon is enorm krachtig in dit deel van de wereld. Gaat u de Maya-opgravingen bekijken, bescherm dan uw hoofd en neem water mee voor tijdens de wandeling.
  • Gebruik een goed insectenwerend middel, vooral als u landinwaarts gaat om bijvoorbeeld de Maya-opgravingen te bezoeken. Dan scheelt hinderlijke muggenbulten.
  • Laat u niet afschrikken door een regenbui. In de periode mei tot oktober kunt u af en toe een flinke tropische bui verwachten. U ziet van ver de donkere lucht aankomen, dus u heeft voldoende tijd om een plekje te zoeken om te schuilen. Na een flinke plensbui is het lekker afgekoeld.
  • In Yucatan zijn veel cenotes, grotten die water bevatten. Het water sijpelt hier door de poreuze grond en vloeit via ondergrondse rivieren naar de zee. Door de Maya’s werden deze gebruikt om offers in te brengen. U kunt zwemmen in het koele water en op sommige plekken ook spectaculair duiken in deze cenotes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.