Landinformatie St. Lucia

Coronavirus

De overheid in St. Lucia heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verminderen. Sinds 17 maart 2020 worden buitenlandse reizigers niet meer toegelaten. Inmiddels zijn de grenzen weer open. Vanuit Nederland geldt echter nog een ‘code oranje’ reisadvies. Momenteel geldt ook het dringende advies om niet naar het buitenland te reizen. Als reisorganisatie voeren wij daarom t/m 15 mei 2021 geen reizen naar St. Lucia uit.

Ligging

St. Lucia maakt deel uit van de Kleine Antillen en ligt 260 km ten westen van Barbados. Het eiland is 43 km lang en op het breedste punt 23 km breed. Castries, de hoofdstad, ligt in het noordwesten. St. Lucia is groen, heeft vele bergen en mooie stranden. Kenmerkend zijn de twee Pitons; Gros Piton en Petit Piton aan de zuidwestkust.

Bevolking

St. Lucia heeft ongeveer 160.000 inwoners. Het aantal inwoners per km2 bedraagt 297.

Taal

De officiële taal op St. Lucia is Engels, maar veel inwoners spreken ook Frans en Spaans. Creools is de tweede taal van het eiland. Deze taal wordt in het dagelijks leven gebruikt door veel bewoners.

Klimaat

Veel zon en een verkoelende passaatwind zorgen op St. Lucia voor een gemiddelde jaartemperatuur van 28 graden Celsius. Van juni t/m november is het regentijd. De regenbuien zijn over het algemeen kort en hevig. Na een fikse regenbui schijnt vaak snel weer de zon!

Reisseizoen

St. Lucia kan in elk jaargetijde worden bezocht.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar St. Lucia is een retourticket en een geldig paspoort vereist, dat nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkomst in Nederland. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechausse, uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade.

Gezondheid

Voor St. Lucia zijn geen vaccinaties vereist. Een vaccinatie tegen gele koorts is wèl verplicht indien u voorafgaand aan uw bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Aanbevolen worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A. Wij raden u ten zeerste aan een muggenwerend middel met DEET te gebruiken. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw cheques, reisbescheiden en overige kostbaarheden. Bij de receptie van de hotels kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken. Voor het gebruik van een kluisje in de kamer wordt meestal een kleine vergoeding gevraagd. Neem zo weinig mogelijk waardevolle eigendommen mee op reis. Voor assistentie in geval van nood kunt u contact opnemen met onze plaatselijke vertegenwoordiging, waarvan u de gegevens in de reisinformatie bij uw reisbescheiden kunt vinden.

Geld

De munteenheid op St. Lucia is de Oost Caraïbische Dollar (XCD). De waarde van 1 Oost Caraïbische Dollar is ca. € 0,31 (november 2020). Wij adviseren u US-dollars of euro’s in contant geld en uw bankpas mee te nemen. Op St. Lucia zijn diverse geldautomaten waar u met uw bankpas, Master- en/of Visacard geld kunt opnemen.

Openingstijden

De gemiddelde openingstijden van banken en winkels zijn van ma. t/m vr. 08.30-16.30 uur. Op zaterdag zijn de winkels over het algemeen geopend van 08.30-12.30 uur. Grotere winkelcentra zijn vaak ook in de middag open. Sommige (kleinere) winkels sluiten tussen de middag hun deuren.

Maaltijden

Op St. Lucia zijn vele uitstekende restaurants met een internationale of Caribische keuken. Tevens zijn er enkele restaurants met een Franse, Italiaanse of Indische keuken en Steakhouses. U kunt het zo duur maken als u zelf wilt; in de lokale restaurants bent u veelal voordeliger uit dan in uw hotel. Voor het diner kunt u vanaf ca. USD 15 terecht in eenvoudige eetgelegenheden, tot ca. USD 75 in de sjeikere restaurants. Voor alcoholvrije drankjes wordt een bedrag van ca. USD 3 a 5 gerekend. Voor een biertje is dit USD 3 à 6 en voor een cocktail betaalt u ongeveer USD 6 à 10. De prijzen van drankjes in de hotels liggen aanzienlijk hoger.

Tijdsverschil

Op St. Lucia is het in de winter 5 uur en in de zomer 6 uur vroeger dan in Nederland.

Vervoer

In het noorden van St. Lucia, rondom Castries en Gros Islet, worden regelmatige busverbindingen onderhouden tot ca. 22.00 uur. Taxi’s zijn makkelijk verkrijgbaar op het eiland. Indien u een auto wilt huren, is een Nederlands rijbewijs nodig en een creditcard voor de borg van de huurauto veelal verplicht. Denkt u eraan dat er links gereden wordt.

Fooien

Sommige restaurants brengen 10% bedieningsgeld in rekening. Wordt dit niet op de rekening vermeld, dan is een fooi van 10-15% gebruikelijk en wordt zeer gewaardeerd. Kamermeisjes, bellboys en taxichauffeurs verwachten eveneens een fooi.

Voltage

De netspanning is 110 of 220 volt. U heeft een adaptor en een universeelstekker nodig.

Vertrekbelasting

Wanneer u vanuit St. Lucia vertrekt, is de vertrekbelasting reeds in uw intercontinentale vliegticket inbegrepen. Dit is onder voorbehoud van wijzigingen en sommige luchtvaartmaatschappijen kunnen afwijken van deze procedure. Derhalve raden wij u aan dit voor vertrek nogmaals te verifiëren bij de lokale agent.

Feestdagen
2021  
1 januari Nieuwjaarsdag
22 februari Onafhankelijkheidsdag (St. Lucia)
2 april Goede vrijdag
4-5 april Pasen
28 april National Heroes Day
1 mei Dag van de Arbeid
1 augustus Dag van de emancipatie
2 augustus Kadootment Day (Barbados)
30 november Independence Day (Barbados)
13 december Dag van St. Lucia (St. Lucia)
25-26 december Kerstmis
 
Informatie

St. Lucia op internet: www.stlucia.org

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany