Landinformatie Saba & St. Eustatius

Ligging

St. Maarten, Saba & St. Eustatius maken deel uit van de Bovenwindse eilanden. St. Maarten ligt 240 km ten oosten van Puerto Rico. De totale oppervlakte van het eiland is 87 km², waarvan het Nederlandse deel 34 km² in beslag neemt. Saba is het kleinste bewoonde eiland en ligt 30 kilometer ten zuidwesten van St. Maarten en heeft een oppervlakte van 13 km². St. Eustatius is met 21 km² iets groter dan Saba. De SSS-eilanden zijn glooiend en groen met als hoogste punt de vulkaan Mount Scenery op Saba.

Bevolking

St. Maarten heeft ca. 71.000 inwoners met vele verschillende nationaliteiten. Het inwonersaantal op Saba is ca. 1.500 en het eiland heeft een bevolkingsdichtheid van ruim 123 inwoners per km². De eerste inwoners van St. Eustatius waren de Saladoids, afkomstig uit Zuid-Amerika. Tijdens de slavernij zijn er veel Afrikanen naar St. Eustatius gekomen. Nu wonen er ongeveer 3.300 mensen met 20 verschillende nationaliteiten.

Taal

De voertaal op de Bovenwindse eilanden is Engels. De officiële talen zijn echter Nederlands en Frans. U kunt op St. Maarten, Saba & St. Eustatius meestal met Engels en Nederlands terecht.

Klimaat

Veel zon en een verkoelende passaatwind zorgen op St. Maarten, Saba & St. Eustatius voor een gemiddelde jaartemperatuur van 27 graden Celsius. Regenbuien zijn over het algemeen kort en hevig.

Reisseizoen

St. Maarten, Saba & St. Eustatius kunnen in elk jaargetijde worden bezocht.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar de Bovenwindse eilanden heeft u een retourticket en een paspoort nodig. Reist u naar St. Eustatius, dan heeft u een paspoort nodig dat bij terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis. Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer  informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee.

Gezondheid

Voor St. Maarten, Saba & St. Eustatius zijn geen vaccinaties vereist. Een vaccinatie tegen gele koorts is wèl verplicht indien u voorafgaand aan uw bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Wij raden u aan een muggenwerend middel met DEET te gebruiken. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw cheques, reisbescheiden en overige kostbaarheden. Bij de receptie van de hotels kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken. Voor het gebruik van een kluisje in de kamer wordt meestal een kleine vergoeding gevraagd. Neem zo weinig mogelijk waardevolle eigendommen mee op reis. Voor assistentie in geval van nood kunt u contact opnemen met onze plaatselijke vertegenwoordiging, waarvan u de gegevens in de reisinformatie bij uw reisbescheiden kunt vinden.

Geld

De munteenheid op het Franse gedeelte van St. Maarten is de Antilliaanse gulden. De waarde van deze valuta is ca. € 0,51 (december 2015). Op het Nederlands gedeelte van St. Maarten betaalt men met de euro. U kunt op veel plaatsen ook terecht met Amerikaanse dollars. De Amerikaanse dollar is ook betaalmiddel op Saba en St. Eustatius. De waarde van 1 Amerikaanse Dollar is ca. € 0,91 (december 2015). Wij adviseren u Amerikaanse dollars in contant geld en uw bankpas mee te nemen. Een creditcard met daarbij behorende pincode is ook een veelgebruikt betaalmiddel en is verplicht voor het huren van een auto. Op de eilanden zijn diverse geldautomaten waar u met u bankpas, Master- en/of Visacard geld kunt opnemen.

Openingstijden

De banken op St. Maarten, Saba & St. Eustatius zijn doorgaans geopend van ma. t/m vr. 08.30-15.30 uur. De gemiddelde openingstijden van de winkels zijn van ma. t/m za. 08.00-18.00 uur. Sommige banken en winkels sluiten tussen 12.00-14.00 uur. In de toeristencentra van St. Maarten zijn de winkels vaak langer en ook op zondag geopend.

Maaltijden

Op St. Maarten, Saba & St. Eustatius zijn vele uitstekende restaurants met een internationale of Caraïbische keuken. Voor de lunch of avondmaaltijd betaalt u ca. USD 15 à 50 en in eenvoudige restaurants ca. USD 10 à 15. Voor alcoholvrije drankjes wordt een bedrag van ongeveer USD 1.50 à 2 gerekend, voor een biertje is dit USD 2 à 3 en voor een cocktail betaalt u ongeveer USD 3 à 6.

Tijdsverschil

Op St. Maarten, Saba & St. Eustatius is het in de winter 5 uur en in de zomer 6 uur vroeger dan in Nederland.

Fooien

In de restaurants wordt over het algemeen 10-15% bedieningsgeld berekend op het eindbedrag. Kamermeisjes en bellboys verwachten eveneens een fooi.

Voltage

De netspanning is 110 of 220 volt. Het kan zijn dat u een adaptor en een universeelstekker nodig heeft.

Vertrekbelasting

Wanneer u vanuit St. Maarten, Saba & St. Eustatius vertrekt dient u soms ter plaatse luchthavenbelasting te betalen. Deze bedraagt voor reizen tussen de Windward Islands ca. USD 10. De luchthavenbelasting bij vertrek uit St. Maarten, Saba & St. Eustatius naar een internationale bestemming is meestal inbegrepen in uw vliegticket. Dit is onder voorbehoud van wijzigingen en sommige luchtvaartmaatschappijen kunnen afwijken van deze procedure. Derhalve raden wij u aan dit voor vertrek nogmaals te verifiëren bij de lokale agent.

Feestdagen

25 maart                      Goede Vrijdag
27-28 maart                  Pasen
27 april                         Koningsdag
1 mei                            Dag van de Arbeid
21 juli                           Schoelcher Dag (St. Maarten)
16 november                 Dag van de vlag (St. Maarten)
16 november                 Dag van de vlag (St. Eustatius)
2 december                  Dag van de vlag (Saba)

Informatie

Saba Tourist Office
PO Box 527
Windwardside, Saba
Tel: 00599 416 22 31
Fax: 00599 416 23 50

St. Eustatius Tourism Development Foundation
Fort Oranje
Oranjestad, St. Eustatius
Tel: 00599 318 24 33
Fax: 00599 318 24 33

Saba & St. Eustatius op internet:
Saba: www.sabatourism.com
St. Eustatius: www.statiatourism.com

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.