Landinformatie Cuba

Ligging

Cuba is het grootste eiland in het Caribisch gebied. Het heeft een totale oppervlakte van 110.860 km2. De lengte van het eiland is ca. 1250 km. De noordkust grenst aan de Atlantische Oceaan en de zuidkust aan de Caribische zee. Florida ligt ten noorden van Cuba op ca. 180 km en ten zuiden ligt Jamaica op ca. 140 km. Cuba wordt omringd door vele kleinere eilandjes, waarvan Isla de Juventud de grootste is. De hoofdstad Havana ligt aan de noordwestkust van het eiland. Het landschap is groen met uitgestrekte, vruchtbare vlakten en enkele bergachtige gebieden. Er zijn nationale parken met grotten, rivieren en tropische flora en fauna. De koningspalm is de nationale boom. Er zijn veel suikerriet-, citrus-, koffie- en tabaksplantages. Het eiland telt bijna 300 strandjes en zowel aan de noord- als aan de zuidkust treft men koraalriffen, wat het populair maakt onder duikers.

Bevolking

De bevolking van ruim 11 miljoen inwoners bestaat voornamelijk uit blanken en Afro-Cubaanse origine (zwarten, mestiezen en mulatten). De meeste Cubanen wonen in de steden, waarvan ca. 2,3 miljoen in Havana. Cubanen zijn zeer gastvrij en vriendelijk en vinden het leuk om een gesprek met toeristen aan te knopen. De taal kan soms een barrière vormen, aangezien de meeste Cubanen slecht Engels spreken.

Taal

De officiële taal is Spaans. In de grotere hotels spreekt men over het algemeen ook Engels of Duits; in tegenstelling tot de lokale bevolking.

Klimaat

Cuba heeft een subtropisch klimaat. De gemiddelde dagtemperatuur is 26 graden Celsius. De beste reistijd is van november tot april, dit is de droge periode. In de periode mei tot oktober valt de meeste regen en bestaat de kans dat tropische stormen of orkanen plaatsvinden. Doorgaans zijn de regenbuien kort en hevig. In de maanden december t/m februari kan het soms fris zijn, met name in Havana.

Klimaattabel (Havana)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  24  25 
Februari  24  25 
Maart  25  24 
April  26  26 
Mei  27  27 
Juni  28  10  27 
Juli  29  28 
Augustus  29  10  28 
September  29  11  29 
Oktober  27  11  28 
November  25  27 
December  24  26 
 
Reisdocumenten
 

Voor het reizen naar Cuba heeft u een geldig paspoort nodig dat na vertrek uit Cuba nog minimaal 6 maanden geldig is. Ook heeft u voor uw reis een toeristenkaart nodig. Deze kunt u bij ons bestellen voor € 17,- per persoon. De toeristenkaart wordt bij uw reisbescheiden meegestuurd en het is zeer belangrijk dat u deze groene kaart correct invult. Dit voorkomt bij aankomst in Cuba onnodige verwarring en extra tijd. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Let u er ook op dat het op Cuba niet mogelijk is om geld te pinnen, dus dat u voldoende euro’s in contanten mee neemt; meer informatie vind u verderop in deze info bij ‘Geldzaken’. Wij adviseren een kopie van uw paspoort en reisbescheiden mee te nemen op reis. Het bevat belangrijke informatie zoals uw ticketnummer, vlucht- en contactgegevens. De douane- en immigratiediensten kunnen hierom vragen bij aankomst en vertrek. Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee.

Nieuwe wet geldige ziektekostenverzekering

In Cuba geldt een wet die buitenlandse reizigers verplicht een volgens Cuba geldige ziektekostenverzekering of reisverzekering te hebben met dekking van medische kosten in Cuba. Bij aankomst in Cuba dient de reiziger een bewijs hiervan te tonen. Buitenlanders die bij aankomst in Cuba niet kunnen aantonen dat een verzekeraar de medische kosten vergoedt, dienen op de luchthaven in Cuba een vervangende verzekering af te sluiten en te betalen. Wij adviseren u ten zeerste contact op te nemen met uw eigen verzekeraar voor het verkrijgen van een Engelstalige verklaring. In deze verklaring dient te zijn opgenomen welke medische kosten tijdens de vakantie in Cuba zijn gedekt, het polisnummer, de naam van de reiziger(s) en de naam van de verzekeraar.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Aanbevolen worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A. Wij raden u tevens aan een muggenwerend middel met DEET te gebruiken. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen. Het leidingwater kan gedronken worden, toch raden wij u aan om flessen drinkwater te kopen.

Veiligheid

In de hotels zijn veelal kluisjes te huur. Wij adviseren u dringend om uw waardevolle eigendommen, cheques en reisbescheiden hierin op te bergen. Ook indien u een rondreis boekt, raden wij het gebruik van kluisjes aan. Laat geen waardevolle artikelen achter op uw kamer, balkon of terras. Voor assistentie in geval van nood kunt u contact opnemen met onze plaatselijke vertegenwoordiging, waarvan u de gegevens in de reisinformatie bij uw reisbescheiden kunt vinden.

Geld

De munteenheid is de Peso. Hier bestaan twee varianten op: de eerste is de Cubaanse peso die alleen door de lokale bevolking mag worden gebruikt. Cubaanse pesos mogen niet in- of uitgevoerd worden. De tweede valuta is de zgn. ‘convertible peso’ (CUC), die door toeristen gebruikt dient te worden. U dient uw euro’s te wisselen tegen deze lokale valuta, aangezien het niet mogelijk is geld te pinnen op Cuba. De waarde van 1 convertible peso heeft dezelfde waarde als de Amerikaanse Dollar (€ 0,90 mei 2019). Ziet u er bij het wisselen van geld op toe dat u convertible pesos ontvangt en geen Cubaanse pesos. Wanneer u het land verlaat, kunt u het restant convertible pesos terugwisselen tegen euro’s. Wij adviseren u euro travellercheques (geen American Express) in niet te grote coupures, of euro’s in contant geld mee te nemen. In diverse Cubaanse steden is de euro inmiddels als betaalmiddel geaccepteerd. Niet alle creditcards worden geaccepteerd (bv. met American Express en Diner’s Club kunt u in Cuba niet betalen). Voor het doen van betalingen kunt u uw creditcard alleen gebruiken bij sommige hotels en winkels. U kunt uw creditcard ook gebruiken voor geldopname, maar slechts op een klein aantal locaties in Havana en Varadero. Bovendien betaalt u een extra toeslag (ca. 11%) voor het gebruik van de creditcard. Houdt u er dus rekening mee dat het in Cuba niet mogelijk is geld op te nemen met een bankpas.

Openingstijden

Vrijwel alle artikelen zijn geïmporteerd voor de toeristen en daardoor relatief prijzig. De winkels hebben zeer variabele openingstijden. Houdt u er rekening mee dat Cuba een arm land is en dat er schaarste aan middelen is, met name voor de lokale bevolking. Openingstijden banken: ma. t/m vr. 08.30-12.00 uur en 13.30-15.00 uur. Op zaterdag zijn de meeste banken geopend van 08.30-10.30 uur.

Maaltijden

Voor uw maaltijden bent u buiten de toeristische gebieden veelal op de hotels aangewezen. Afgezien van Havana en de grotere steden, zijn er weinig lokale restaurants. In grote steden vindt u zgn. paladares, restaurants aan huis, waar u in authentieke sfeer van veelal eenvoudige maaltijden kunt genieten. De prijs voor een ontbijt is gemiddeld CUC 8. Voor de lunch of het diner betaalt u ca. CUC 10 à 20. Voor de drankjes wordt een bedrag van ongeveer CUC 2 à 4 gerekend.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In Cuba is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar Havana, exclusief eventuele overstaptijd, duurt gemiddeld 10 uur.

Vervoer

Cuba is een veilig en interessant land om zelf auto te rijden. Benzine kost ca. CUC 1.50 per liter en wordt contant in convertible pesos betaald; creditcards worden hiervoor vrijwel nergens geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat er onderweg weinig benzinestations zijn en dat de kwaliteit van de wegen en de bewegwijzering te wensen overlaat. Cubanen zijn echter zeer behulpzaam en zullen u graag de weg wijzen. Er zijn weinig andere auto’s op de weg, maar u komt wel andere weggebruikers tegen, zoals paard-en-wagens, motoren met zijspan, fietstaxi’s, tractoren en vrachtwagens. Het openbaar vervoer is beperkt en primitief en daarom niet geschikt voor toeristen. Daarentegen zijn er langeafstandsbussen die over comfortabele stoelen, airconditioning en een toilet beschikken. Bij de meeste hotels zijn taxistandplaatsen. De taxi’s zijn voorzien van een meter.  Soms wordt de ritprijs vooraf vastgesteld.

Fooien

Realiseert u zich dat de bevolking van Cuba arm is en zowel fooien als goederen zeer zal waarderen. Met name fooien in convertible pesos worden zeer op prijs gesteld, aangezien men bepaalde goederen alleen in CUC winkels kan kopen en Cubanen meestal slechts een karig loon verdienen.

Voltage

De officiële netspanning is 110 of 220 volt. In sommige hotels heeft u een adaptor en een universeelstekker nodig.

Vertrekbelasting

Op tickets die na 1 maart 2015 worden afgegeven voor reizen vanaf 1 mei 2015 wordt de belasting in het vliegticket verwerkt.

Feestdagen 2019-2020
1 mei Dag van de Arbeid
20 mei Onafhankelijkheidsdag
25-27 juli  Herdenking van de Revolutie van 1953
10 oktober  Dag van de Onafhankelijkheidsoorlog
25 december Kerst
31 december Oudjaarsdag
1 januari Nieuwjaarsdag
10 april Goede Vrijdag
12 april Pasen
 
Informatie

Cuban Tourist Office
Kaiserstrasse 8
D-60311 Frankfurt/Main, Duitsland
Tel: 0049 69 28 83 22
Fax: 0049 69 29 66 64
E-mail: info@cubainfo.de

Cuba op internet: www.cubainfo.de

info@cubainfo.de

Cuba op internet: www.cubainfo.de

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany