Landinformatie Bonaire

Coronavirus

(Update: 21 april 2022)
De grenzen van Bonaire zijn open voor gevaccineerde reizigers. Dit land heeft een groen reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, wat inhoudt dat het een corona-veilig gebied is.

TOEGANG TOT BONAIRE

  • Er zijn bijna geen inreisbeperkingen voor Bonaire. Een vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test is niet nodig om Bonaire in te reizen.

Meer informatie en andere voorwaarden voor reizen naar Bonaire kunt u nalezen op nederlandwereldwijd.nl en tourismbonaire.com. Wij geven u graag meer advies.

TERUGKEER NAAR NEDERLAND

  • Voor reizigers die naar Nederland terug reizen zijn geen inreismaatregelen van toepassing. 

Algemene informatie over reizen tijdens covid-19, zoals over reisverzekeringen en wat er gebeurt als het reisadvies van uw vakantieland wijzigt, vindt u op deze webpagina.

Bonaire toeristenbelasting

Vanaf 1 juli 2022 dient u USD 75 per persoon toeristenbelasting (Visitor Entry Taks) te betalen per bezoek aan Bonaire. Dit is geen nieuwe of aanvullende belasting; het vervangt wat voorheen bekend stond als de ‘room tax’ en de ‘car tax’ en werd voorheen rechtstreeks geïnd via accommodaties en aanbieders. De belasting is van toepassing op alle niet-ingezetenen van 13 jaar en ouder die Bonaire binnenkomen. Niet-ingezetenen van 12 jaar en jonger en inwoners van de voormalige Nederlandse Antillen die op het eiland aankomen, dienen USD 10 per bezoek te betalen. De verplichte belasting dient digitaal betaald te worden via https://bonaireisland.com/#entry-tax (beschikbaar vanaf eind juni 2022) of bij aankomst op de luchthaven. De fondsen van de toeristenbelasting worden geïnvesteerd ter ondersteuning van onderwijs, infrastructuur, toeristische ontwikkeling en duurzaamheidsinitiatieven op het eiland.

Ligging

Aruba, Bonaire & Curaçao behoren tot de Benedenwindse eilanden, terwijl St. Maarten samen met o.a. Saba en St. Eustatius (gelegen op zo’n 850 km afstand van de ABC-eilanden) tot de Bovenwindse eilanden behoort. Aruba is het meest westelijk gelegen eiland en ligt op ongeveer 30 km van het Venezolaanse schiereiland Paraguana. De lengte van het eiland is 31 km en de breedte ongeveer 8 km. De oppervlakte van Aruba is slechts 184 km² en kan vergeleken worden met de omvang van het eiland Texel. Curaçao is het grootste eiland van de ABC-eilanden, met een oppervlakte van 444 km². De totale lengte van het eiland is ongeveer 61 km. Bonaire is het meest oostelijk gelegen eiland, 80 km ten noorden van Venezuela en 96 km ten oosten van Curaçao. Het eiland is 40 km lang en 5 tot 12 km breed. De totale oppervlakte is 288 km². De ABC-eilanden zijn over het algemeen schaars begroeid met cactussen, aloë’s, struikgewas en lage boomsoorten zoals o.a. de karakteristieke divi-divi boom. De eilanden worden met name druk bezocht vanwege hun hagelwitte stranden, baaien en prachtige onderwaterwereld.

Bevolking

Het bevolkingsaantal op Aruba ligt rond de 103.000. Tachtig procent hiervan is Arubaan. Op het eiland wonen meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Bonaire heeft 14.000 inwoners. De oorspronkelijke bewoners van Bonaire waren de Arawak Indianen. De huidige bevolking stamt af van de Spanjaarden en Nederlanders die zich in de 15e en 16e eeuw op Bonaire vestigden. Curaçao werd in 1499 ontdekt door Alonso de Ojeda, een luitenant van Columbus. Ook op dit eiland woonden de Arawak Indianen. Tegenwoordig heeft Curaçao 224.000 eilandbewoners.

Taal

De voertaal op Aruba, Bonaire & Curaçao is Papiamento, een mengtaal van Portugees, Nederlands en talen uit westelijk Afrika. De officiële taal op de ABC-eilanden is echter Nederlands. Op deze eilanden kunt u meestal met Engels en Nederlands terecht.

Klimaat

Veel zon en een verkoelende passaatwind zorgen op Aruba, Bonaire & Curaçao voor een gemiddelde jaartemperatuur van 27 graden Celsius. Regenbuien zijn over het algemeen kort en hevig.

Klimaattabel (Bonaire)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  28 
Februari  28 
Maart  28 
April  29 
Mei  29 
Juni  29 
Juli  29  10 
Augustus  29  10 
September  29 
Oktober  30 
November  29 

December 

28 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Reisseizoen

Aruba, Bonaire & Curaçao kunnen in elk jaargetijde worden bezocht.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar Aruba, Bonaire & Curaçao heeft u een geldig paspoort en een retourticket nodig. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechausse, uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade.

Gezondheid

Voor Aruba, Bonaire & Curaçao zijn geen vaccinaties vereist. Een vaccinatie tegen gele koorts is wèl verplicht indien u voorafgaand aan uw bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Wij raden u ten zeerste aan een muggenwerend middel met DEET te gebruiken. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw reisbescheiden en overige kostbaarheden. Bij de receptie van de hotels kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken. Voor het gebruik van een kluisje in de kamer wordt meestal een kleine vergoeding gevraagd. Neem zo weinig mogelijk waardevolle eigendommen mee op reis. Voor assistentie in geval van nood kunt u contact opnemen met onze plaatselijke vertegenwoordiging, waarvan u de gegevens in de reisinformatie bij uw reisbescheiden kunt vinden.

Geld

Op Bonaire is de Amerikaanse dollar het betaalmiddel (ca. € 0,88 februari 2022). De officiële munteenheid op Aruba is de Arubaanse Florin. Op Curaçao heeft men de Antilliaanse gulden. De waarde van beide valuta is ca. € 0,48 (februari 2022). Ook op Aruba en Curaçao kunt u met de US-dollar vrijwel overal terecht. Wij adviseren u US-dollars of euro’s in contant geld en uw bankpas mee te nemen. Een creditcard met daarbij behorende pincode is ook een veelgebruikt betaalmiddel en is verplicht voor het huren van een auto op Aruba, Bonaire & Curaçao. Op de eilanden zijn diverse geldautomaten waar u met u bankpas, Master- en/of Visacard geld kunt opnemen.

Openingstijden

De banken op Aruba, Bonaire en Curaçao zijn doorgaans geopend van ma. t/m vr.08.00-17.00 uur. Sommige banken sluiten tussen 12.00 en 14.00 uur. De gemiddelde openingstijden van de winkels zijn ma. t/m za. 08.00-12.00 en 14.00-18.00 uur. Als er een cruiseschip in de haven ligt afgemeerd, zijn diverse winkels ook op zondag geopend.

Maaltijden

Op Aruba, Bonaire & Curaçao zijn vele uitstekende restaurants met een internationale of Antilliaanse keuken. Voor de lunch of avondmaaltijd betaalt u ca. USD 15 à 50 en in eenvoudige restaurants ca. USD 10 à 15. Voor alcoholvrije drankjes wordt een bedrag van ongeveer USD 2 à 3 gerekend, voor een biertje is dit USD 3 à 5 en voor een cocktail betaalt u ongeveer USD 5 à 10.

Tijdsverschil

Op Aruba, Bonaire & Curaçao is het in de winter 5 uur en in de zomer 6 uur vroeger dan in Nederland.

Vervoer

Op Aruba en Curaçao worden regelmatige busverbindingen onderhouden. Taxi’s hebben geen meter en rijden volgens vastgestelde prijzen. Voor het huren van een auto heeft u een geldig Nederlands rijbewijs nodig en een creditcard voor de borg van de huurauto is verplicht. Wij zijn u graag van dienst bij het boeken van uw huurauto.

Fooien

In de restaurants wordt over het algemeen 10-15% bedieningsgeld berekend op het eindbedrag. Kamermeisjes en bellboys verwachten eveneens een fooi.

Voltage

De netspanning is 110 of 220 volt. Het kan zijn dat u een adaptor en een universeelstekker nodig heeft.

Vertrekbelasting

Wanneer u vanuit Aruba, Bonaire en Curaçao naar Nederland vliegt, is de vertrekbelasting reeds inbegrepen in uw intercontinentale vliegticket. Wanneer u tussen de eilanden vliegt, varieert de vertrekbelasting van USD 5 tot USD 39. Dit is onder voorbehoud van wijzigingen en sommige luchtvaartmaatschappijen kunnen afwijken van deze procedure. Derhalve raden wij u aan dit voor vertrek nogmaals te verifiëren bij de lokale agent.

Feestdagen
2022  
1 januari Nieuwjaarsdag
28 februari Carnaval
18 maart Dag van de vlag (Aruba)
15 april Goede vrijdag
17-18 april Pasen
27 april Koningsdag
1 mei Dag van de Arbeid
26 mei Hemelvaartsdag
2 juli Dag van de vlag (Curaçao)
6 september Dag van de vlag (Bonaire)
10 oktober Dag van het land (Curaçao)
25-26 december Kerstmis
Informatie

Tourism Corporation Bonaire European Office
P.O. Box 472
2000 AL Haarlem, Nederland
Tel: 023 543 07 04
Fax: 023 543 07 30
E-mail: europe@tourismbonaire.com

Bonaire op internet:
Bonaire: www.tourismbonaire.com

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Bonaire

Vanaf 128,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany