Landinformatie Argentinië

Ligging

Argentinië ligt in het zuidelijk deel van Zuid-Amerika en heeft een oppervlakte van bijna 3,8 miljoen km2, waarvan ca. 2,8 miljoen op het continent en de rest in Antarctica. Argentinië met een lengte van 3.800 km, bevindt zich tussen de 22° en 55° breedtegraad en grenst aan Chili in het westen, Bolivia en Paraguay in het noorden, Brazilië en Uruguay in het noordoosten en de Atlantische Oceaan in het oosten.

Bevolking

De huidige bevolking van Argentinië telt ongeveer 41,7 miljoen inwoners, waarvan bijna de helft in de federale hoofdstad en in de provincie Buenos Aires woont. Ongeveer 95% van de Argentijnse bevolking is blank en stamt oorspronkelijk af van Italianen en Spanjaarden. Een groep van 4,5% is een mengeling van blanken en mestiezen (van gemengd blank-indiaans ras), terwijl de puur inheemse bevolking, bestaande uit Mapuches, Collas, Tobas, Matacos en Chiriguanos slechts 0,5% telt. De meerderheid van de Argentijnse bevolking hangt het rooms-katholieke geloof aan. Andere voorkomende religies zijn het protestantse, joodse, moslim en het Grieks- en Russisch orthodoxe geloof.

Taal

De officiele taal is Spaans. In sommige gebieden wordt het Guaraní, Quechua, Aymará en de moedertaal van inheemse minderheden gesproken. In de restaurants en grotere hotels in Buenos Aires wordt Engels gesproken. In het binnenland spreekt men geen of nauwelijks Engels.

Klimaat

Hoewel het grootste deel van Argentinië in de gematigde zone ligt, zorgen omvang en hoogte voor buitengewoon extreme verschillen. Het noordoosten heeft een warm en semi-tropisch klimaat met een droog en nat seizoen. Het regenseizoen valt tijdens de hete, benauwde maanden van oktober tot maart. Het droge seizoen heeft een mild klimaat en valt van april tot september. Het klimaat in de laaglanden van het noordwesten is droog en heet, ofschoon het in de valleien ’s nachts koud kan zijn. In de bergen kan het overdag zeer heet zijn en ’s nachts extreem koud. ’s Winters kunnen er sneeuwstormen voorkomen. Het zuidelijke gedeelte met de provincies San Juan, San Luis en Mendoza is heet en droog. Op de hoogvlakten valt erg weinig regen en het meeste water hier stroomt vanaf het met sneeuw bedekte Andesgebergte naar beneden. In de winter is het in de bergen bitterkoud en zijn de passen bedekt met een dikke laag sneeuw. Het klimaat op de pampa’s is droog. Hoe dichter men echter bij de Andes komt, des te meer de regenval toeneemt. De gemiddelde zomertemperatuur aan de kust is 24°C. ’s Avonds kan het echter flink afkoelen. In Buenos Aires kan het ’s zomers zeer heet en drukkend zijn, met temperaturen die tot boven de 30°C kunnen oplopen. De winters zijn mild en de temperatuur daalt zelden onder de 7°C. Hoewel het op de pampa’s bijna nooit sneeuwt kunnen er lichte sneeuwbuien voorkomen in de provincie La Pampa en in het zuiden van de provincie Buenos Aires. Het merengebied in het noorden van Patagonië heeft een plezierig mediterraan klimaat in de zomer, ofschoon er vanuit de bergen een felle, koude wind kan waaien. De gemiddelde temperatuur is 20°C. In de winter is dit gebied bedekt met sneeuw en kan er geskied worden. Patagonië en Vuurland kunnen het best in de zomermaanden bezocht worden. De winter valt van juni t/m augustus. In Patagonië varieert de gemiddelde temperatuur van 11°C in de zomer tot 4°C in de winter. In de wintermaanden kunnen door hevige sneeuwval in de bergen de wegen naar belangrijke bezienswaardigheden, zoals de Perito Moreno gletsjer en El Calafate gesloten zijn. Vuurland is in de winter zeer koud, maar ook in de zomer kan dit gebied geplaagd worden door koude, stormachtige winden. Zowel in de zomer als winter moet men in Patagonië rekening houden met regen.

Klimaattabel (Buenos Aires)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  25  22 
Februari  25  23 
Maart  23  20 
April  19  19 
Mei  15  15 
Juni  11  13 
Juli  11  11 
Augustus  12  12 
September  14  12 
Oktober  17  14 
November  21  17 
December  24  20
Klimaattabel (Ushuaia)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  11 
Februari  11 
Maart  10 
April 
Mei 
Juni 
Juli 
Augustus 
September 
Oktober 
November 
December  10 
Kleding

Afhankelijk van het seizoen en de bestemming varieert de benodigde kleding van lichte, luchtige zomerkleding, aangevuld met een wollen vest of trui voor de koele avonden, tot warme, winddichte kleding. Wij raden u tevens aan gemakkelijke wandelschoenen, een zonnehoed en zonnebril mee te nemen. In Buenos Aires is het gebruikelijk dat men zich voor het diner ‘kleedt’. Formelere kleding kan dan van pas komen, zoals een kostuum of colbert met das.

Reisseizoen

In Argentinië valt de lente van september tot december, de zomer van december tot maart, de herfst van maart tot juni en de winter van juni tot september. Het noordoosten en noordwesten kunnen het gehele jaar bezocht worden, maar de beste reistijd is van april tot september. De Patagonische Andes kan het best van december t/m april bezocht worden. De meest geschikte tijd voor een bezoek aan de Patagonische kust is van oktober t/m maart. De pampa’s en Buenos Aires kunnen het gehele jaar bezocht worden. De beste tijd is echter de herfst en het voorjaar.

Reisdocumenten

Voor een verblijf van max. 90 dagen heeft u een geldig paspoort nodig dat na uw verblijf in Argentinië nog minimaal 3 maanden geldig moet zijn. Tevens dient u in het bezit te zijn van een geldig retour- of doorreisticket. Kinderen tot 14 jaar dienen de relatie met hun meereizende ouders te kunnen aantonen met behulp van bijvoorbeeld het geboortebewijs. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

Gezondheid

Voor Argentinië zijn geen vaccinaties vereist. Vaccinaties tegen gele koorts, hepatitis A en DTP (difterie, tetanus en polio) worden aanbevolen. Er bestaat een kleine kans op gele koorts besmetting in de provincies Corrientes, Chaco, Formosa, Jujuy, Misiones en Salta. Voor bestemmingen in het noordoosten, noordwesten en het grensgebied met Bolivia en Paraguay wordt het gebruik van malariatabeletten aangeraden. Op de hoogvlakten in het Andesgebied kan men last krijgen van soroche, een hoogteziekte, waarbij verschijnselen als duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, hartkloppingen en lusteloosheid kunnen optreden. Aanbevolen wordt om u de eerste twee dagen rustig te houden, weinig te eten en grote hoeveelheden thee en mineraalwater te drinken. In Argentinië komt in sommige gebieden dengue koorts (knokkelkoorts) voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw waardevolle spullen zoals geld en reisbescheiden. In de hotels kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken. Let te allen tijde op uw bagage en neem alleen de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee. Pas op voor zakkenrollers!

Geld

De munteenheid in Argentinië is de Argentijnse Peso. De officiële waarde van 10 Peso (ARS) was in december 2018 € 0,23. Invoer van lokale en vreemde valuta is toegestaan tot een bedrag van USD 10.000. Hogere bedragen dienen te worden aangegeven. Uitvoer van lokale en vreemde valuta is zonder restricties toegestaan. In de grotere steden kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website: www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden. Wij adviseren u ook US-dollars in contanten mee te nemen. Euro’s worden steeds meer geaccepteerd of gewisseld, echter vaak tegen een ongunstiger koers. De bekende creditcards worden in de grotere hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. In winkels wordt voor het gebruik van creditcards soms een toeslag in rekening gebracht.

Openingstijden

De winkels zijn geopend van ma. t/m vrij. van 09.00 tot 19.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 13.00 uur. Op zondag zijn de winkels gesloten, behalve in de shoppingmalls. Openingstijden van banken en wisselkantoren zijn van ma. t/m vrij. van 10.00 tot 15.00 uur.

Maaltijden

Uit eten gaan in Argentinië is een verrukkelijke ervaring. Maaltijden, wijn en service zijn over het algemeen uitstekend. Argentinië staat bekend om zijn rundvlees. Typische voorgerechten zijn empanadas: vleespasteitjes, waarbij de vulling per regio verschilt, chorizos of morcillas: varkens- of bloedworstjes en achuras: zwezerik. Populaire hoofdgerechten zijn bife de chorizo, tira de asado of lomo: gegrild rundvlees vergezeld van verschillende soorten salades. In Buenos Aires vindt u Franse, Italiaanse, Duitse, Spaanse, Griekse, Braziliaanse en Mexicaanse restaurants. De prijs voor een ontbijt is gemiddeld USD 5 tot USD 14. Voor de lunch of avondmaaltijd betaalt u ca. USD 10 tot USD 30. Voor alcoholvrije drankjes en bier wordt ongeveer USD 2 tot USD 5 gerekend.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In de zomermaanden is het 5 uur vroeger dan in Nederland. Gedurende de wintermaanden is het 4 uur vroeger. Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Buenos Aires duurt gemiddeld 14 uur.

Taxi’s

Taxi’s zijn gemakkelijk te herkennen door hun zwarte kleur en hun gele dak. Ze zijn overal volop beschikbaar, 24 uur per dag. De meter geeft een getal aan, dat correspondeert met een bedrag op de tarievenlijst. Men is door de wet verplicht deze tarievenlijst aan de passagier te tonen.

Fooien

Het is gebruikelijk 10% van het eindbedrag als fooi achter te laten in café’s en restaurants. Een fooi voor kamermeisjes, kruiers en taxichauffeurs wordt op prijs gesteld. Een chauffeur, resp. gids ontvangt gemiddeld USD 3 tot USD 5 per persoon per dag. Het geven van fooien, alsmede de hoogte daarvan, wordt uiteindelijk door uzelf bepaald en is volledig vrijwillig.

Voltage

De netspanning in Argentinië is 220 volt/50 hertz.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit Argentinië ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden). Voor nationale vluchten varieert de  vertrekbelasting tussen ca. ARS 20 en ARS 40. Deze bedragen dienen bij vertrek op de luchthaven te worden voldaan.

Feestdagen

1 november        Allerheiligen
2 november        Allerzielen
19 november      Soevereiniteitsdag
8 december        Onbevlekte Ontvangenis
25 december      Kerstmis
31 december      Oudejaarsavond
1 januari             Nieuwjaarsdag
3-4 maart           Carnaval
24 maart            Dag ter Herinnering van de Waarheid en Rechtvaardigheid
2 april                 Malvinas dag/ Dag der gevallenen 
18-20 april          Pasen
1 mei                 Dag van de Arbeid
25 mei               Dag van de Revolutie
20 juni               Dag van de Vlag
9 juli                  Onafhankelijkheidsdag
15 augustus      Herdenking van de dood van Generaal José de San Martín
12 oktober         Dag van Columbus

Verder zijn er nog vele religieuze feestdagen en historische evenementen.

Informatie

Argentinië op internet: www.turismo.gov.ar.

         

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.