Landinformatie Indonesië

Ligging

Indonesië beslaat een zeer omvangrijk gebied, en is met ruim 14.000 eilanden de grootste eilandengroep ter wereld. De vijf grootste eilanden zijn Java, Sumatra, Sulawesi, Kalimantan en Irian Jaya. Van oost naar west is de afstand 5.150 km en van noord naar zuid 1.770 km. Aangezien Indonesië op een punt ligt waar twee bergplateaus aan elkaar grenzen, is er een grote vulkanische activiteit. Hierdoor kent Indonesië zeer vruchtbare gebieden. De hoofdstad van Indonesië is Jakarta.

Bevolking

Indonesië heeft circa 278 miljoen inwoners (2022), 62% hiervan woont op Java. Grofweg kunnen er vier groepen onderscheiden worden: de Melanesiërs (o.a. Minangkabauers en Bataks), de Austronesiërs (o.a. bewoners Irian Jaya), de Polynesiërs (o.a. Molukken) en de Micronesiërs (o.a. bewoners van kleine eilanden in Oost-Indonesië). Deze groepen zijn weer onderverdeeld in honderden verschillende minderheden. Bijna 88% van de bevolking is moslim.

Taal

Binnen de archipel worden zo’n 300 talen gesproken. De officiële taal is het Bahasa Indonesia, een moderne versie van het Maleis. In de steden en toeristische gebieden wordt redelijk Engels gesproken; sommige ouderen spreken Nederlands.

Klimaat

Indonesië heeft een tropisch klimaat. De temperaturen zijn hoog (in het laagland gemiddeld 21-33°C). Ook de luchtvochtigheid is hoog (60-100%), zelfs ’s nachts. De lokale verschillen zijn echter groot. In de bergen is het relatief koel. De regentijd bepaalt het weer in Indonesië van november tot april. Indonesië kan gedurende het gehele jaar bezocht worden.

Klimaattabel (Jogyakarta)    
Maand T Gem Zonuren Regendagen T W
Januari  29  15 
Februari  26  17 
Maart  29  15 
April  29  14 
Mei  28  12 
Juni  28 
Juli  27 
Augustus  28 
September  28 
Oktober  28  11 
November  29  12 
December  29  13 
Klimaattabel (Denpasar)      
Maand T Gem Zonuren Regendagen T W
Januari  30  20  28 
Februari  30  22  28 
Maart  30  13  28 
April  30  13  28 
Mei  29  28 
Juni  28  28 
Juli  28  13  27 
Augustus  28  27 
September  29  28 
Oktober  29  11  28 
November  30  17  29 
December  30  17  29 
Klimaattabel (Medan)      
Maand T Gem Zonuren Regendagen T W
Januari  27  13 
Februari  27 
Maart  28  10 
April  29  13 
Mei  29  14 
Juni  28  11 
Juli  28  13 
Augustus  28  14 
September  28  16 
Oktober  27  19 
November  27  19 
December  27  16 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Kleding

Wij adviseren luchtige, katoenen kleding voor het laagland, aangevuld met een vest of trui (in de bergen) en een dun regenjack en paraplu (tijdens de regentijd). Een hoed of pet beschermt tegen de zon. Als schoeisel voldoen sandalen of (sport)schoenen, maar voor (berg)tochten worden stevige wandelschoenen aangeraden. In Indonesië is goede en mooie kleding te koop, met name katoenen batikshirts. Kleding is doorgaans informeel, voor het bezoek aan tempels op Bali dienen knieën en schouders echter bedekt te zijn.

Reisseizoen

Indonesië kan gedurende het gehele jaar bezocht worden.

Kindertarieven

Kinderen komen voor eventuele korting in aanmerking wanneer zij reizen met twee volbetalende volwassenen. De leeftijd op de dag van aankomst is bepalend voor het tarief. In Azië hebben hotelkamers meestal één tweepersoonsbed (queen- of kingsize) of twee eenpersoonsbedden. Een standaard familiekamer is gebaseerd op 3 personen en beschikt dan over een extra bed of twee queensize bedden. Het derde bed op de kamer kan een echt bed, een dagbed (meestal is dit een uitsparing in de kamer met een matras(je), dat opgemaakt kan worden als bed), rollaway bed of in sommige gevallen een matras op de grond zijn (wat in Azië niet ongebruikelijk is). Voor bijplaatsing van een extra bed (en eventuele extra maaltijden) zal veelal moeten worden betaald. In Azië verblijven kinderen alleen gratis indien gebruik wordt gemaakt van de bestaande beddensituatie. Dat betekent dat het veelal niet mogelijk is om met twee volwassenen en twee kinderen/tieners in één kamer te verblijven. Dat kan wel in de zogenaamde familiekamers. Voor onze speciale familiereizen in Azië wordt van dit kamertype gebruik gemaakt. Heeft u een andere reis uitgekozen waarbij u in familiekamers zou willen overnachten, informeert u dan of wij deze reis ook met dit kamertype kunnen aanbieden. In dat geval ontvangt u van ons een offerte op maat. Zijn uw kinderen al wat groter en wilt u niet dat zij een bed moeten delen, dan bekijken wij graag voor u de mogelijkheden voor twee kamers naast elkaar, of een appartement/villa met twee (of meer) slaapkamers.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar Indonesië heeft u een paspoort nodig dat bij aankomst in Indonesië nog minimaal 6 maanden geldig is. Tevens dient u een geldig retour- of doorreisticket te kunnen tonen. Bij aankomst op de luchthaven van Jakarta, Yogyakarta, Surabaya, Denpasar (Bali), Lombok, Medan, Makassar en Manado kunt u een visum bij aankomst krijgen. Deze kost IDR 500.000 en kunt u contant betalen, ook in USD of in euro’s. Eventueel wisselgeld krijgt u in roepia’s terug. Op de luchthaven van Denpasar kunt u ook per credit card betalen. Het visum is 30 dagen geldig en kan maximaal 1x verlengd worden voor 30 dagen (IDR 500.000).
Voor de luchthavens van Jakarta, Yogyakarta, Surabaya, Medan, Padang, Makassar, Manado, Lombok en Denpasar kunt u het visum (e-VOA) ook online aanvragen via https://molina.imigrasi.go.id/. Hiervoor heeft u een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst, een digitale pasfoto, een e-mailadres en een credit card. De kosten bedragen IDR 500.000 + eventuele credit card kosten. Let erop dat alle gegevens exact overeen komen zoals in uw paspoort. Als het visum eenmaal afgegeven is, kunt u geen gegevens meer wijzigen. De geldigheid van het e-VOA is 90 dagen en kan tussen 14 dagen en 48 uur voor aankomst aangevraagd worden. Met het visum mag u 30 dagen in Indonesië verblijven en deze periode kan 1x verlengd worden met 30 dagen (IDR 500.000).

Tevens dient u voor aankomst het elektronische douaneformulier (e-CD) ingevuld te hebben. Na voltooiing ontvangt u een QR-code die op de luchthavens van Bali, Jakarta, Surabaya en Medan wordt gescand. Op de overige luchthavens vult u nog een papieren document in. 

Vanaf 14 februari 2024 betaalt u bij aankomst op Bali eenmalig een toeristenbelasting van IDR 150.000 per persoon (ca. € 10). Deze belasting kunt u voor aanvang van uw reis al betalen via de Love Bali website of via de Love Bali app, te downloaden van Google Playstore of de Appstore. In de beginperiode zal het ook nog mogelijk zijn om deze belasting digitaal ter plaatse te betalen. Uiteindelijk zal het alleen via de app en via de website mogelijk zijn. 
Indien u binnen uw rondreis door Indonesië diverse malen Bali aandoet, u betaalt maar een keer deze belasting. 

Bent u van plan langer in Indonesië te verblijven, of gaat u voor een zakenbezoek, dan kunt u een visum aanvragen bij de Ambassade van Indonesië in Den Haag (Tobias Asserlaan 8, tel.: 070 3108100), of het visumburo. Houdt u rekening met het uitlopen van de aanvraagperiode van ca. 2-4 weken. Spoedvisa zijn tegen meerkosten verkrijgbaar. Op de website www.indonesia.nl kunt u een visumaanvraagformulier downloaden. Visumaanvragen die per post worden toegezonden worden door de Indonesische Ambassade niet in behandeling genomen. Indien u gedurende dezelfde reis twee maal Indonesië bezoekt dient u voor elk bezoek opnieuw een visum aan te vragen. Voor een bezoek aan Bintan, dat u via Singapore bereikt, gecombineerd met een bezoek aan één van de andere Indonesische eilanden, zal dus bij aankomst in Indonesië een tweede visum moeten worden gekocht.

U dient voor vertrek na te gaan of de hierboven gegeven informatie nog correct is. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee:
https://www.marechaussee.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen.

Zonder de juiste en geldige reispapieren wordt u door de desbetreffende immigratiediensten absoluut geweigerd. Indien de reis geen doorgang kan vinden omdat u bij vertrek niet over de noodzakelijke reisdocumenten beschikt, zijn de normale annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Gezondheid

Indonesië stelt geen verplichtingen ten aanzien van vaccinaties. Een inenting tegen DTP en hepatitis A wordt aangeraden, evenals het volgen van een malariakuur. Bij een verblijf langer dan 2 weken wordt een buiktyfusvaccinatie aangeraden. Een gele koorts-vaccinatie is wèl verplicht indien uit een met gele koorts besmet gebied komt. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen. In dit land komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen zoals zika, chikungunya en/of dengue koorts/knokkelkoorts. U dient zich overdag en ’s nachts goed te beschermen tegen muggenbeten. Zwangere vrouwen wordt aangeraden hun reis te bespreken met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige.Drink geen water uit de kraan, maar gebruik alleen water uit flessen. Eet geen rauwe groenten of ongeschild fruit.

Veiligheid

Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw waardevolle spullen zoals geld en reisbescheiden. In de hotels kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken. Door de toegenomen armoede is in Indonesië de kleine criminaliteit nogal gestegen. Zakkenrollers en diefstal zijn steeds vaker voorkomende verschijnselen geworden, met name in de grote steden. Het verdient aanbeveling geen kostbare sieraden mee te nemen. Houd uw bezittingen altijd in het oog en neem alleen de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis.

Geld

De munteenheid is de Indonesische Rupiah (IDR). De koers voor IDR 10.000 is ca. € 0,59 (januari 2024), sterke wijzigingen voorbehouden. U mag maximaal IDR 100.000.000 in- en uitvoeren of hetzelfde bedrag in andere valuta; alle bedragen hierboven dienen te worden aangegeven. In de grotere steden kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden. Wij adviseren u ook euro’s of US-dollars in contanten mee te nemen. Het gebruik van creditcards wordt steeds meer geaccepteerd, met name in de grotere hotels, restaurants en winkels.

N.B. Bankpassen van diverse banken staan ‘uit’ voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

Telefonie 

Met een eSIM kunt u in uw vakantieland betaalbaar bellen met uw mobiele telefoon. U kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een eSIM van airalo. Deze app werkt makkelijk en goed. U selecteert een land en maakt een keuze uit pakketten met verschillende opties op het gebied van aantal GB’s en geldigheid. Dit pakket betaalt u met uw creditcard, in Amerikaanse dollars. Om de eSIM te installeren, is het nodig om een aantal instellingen in uw telefoon aan te passen. In de app krijgt u een stap-voor-stap uitleg. Tijdens de reis kunt u in de meeste gevallen zien hoeveel GB u heeft verbruikt. Opwaarderen is mogelijk.

Openingstijden

Postkantoren zijn geopend van maandag tot en met donderdag van 08.00-14.00 uur en op vrijdag van 08.00-11.00 uur. Winkels zijn dagelijks geopend van 10.00-21.00 uur. Op zondag zijn er kortere openingstijden. In de kleinere steden houden winkeliers vaak een siësta tussen 13.00-15.00 uur. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00-14.30 uur. Op het meer toeristische Bali gelden iets ruimere openingstijden.

Maaltijden

In Indonesië is de basis van elke maaltijd gekookte rijst. Ook bij het ontbijt, hoewel dit vaak de opgebakte restjes zijn. De variatie zit vooral in de bijgerechten en de kruiden en specerijen die per eiland of regio sterk kunnen verschillen. Zo kunt u altijd een nasi rames of nasi campur bestellen. Dit is een minirijsttafel voor 1 persoon en deze zal nooit hetzelfde zijn. Wilt u niet te pittig eten? Vraag dan om ‘non pedis’. Bekende gerechten uit de Indonesische keuken zijn Gado Gado, Redang, Saté van kip (ayam), lam (kambing) of varken (babi), Bakso, Soto, Martabak en Nasi Goreng. Het is in Indonesië vaak voordeliger om bij eetgelegenheden buiten de hotels om te eten. In de lokale restaurants betaalt u voor een lunch ongeveer USD 5. Voor een diner wordt ongeveer USD 10 in rekening gebracht. Voor frisdranken wordt ongeveer USD 1 gerekend en een flesje bier of een glas wijn kost tussen USD 2 en USD 4.

Tijdsverschil en duur vliegreis

Indonesië ligt verspreid over drie tijdszones. In de wintermaanden is het in West-Indonesië (Sumatra en Java) 6 uur later, in Centraal-Indonesië (o.a. Bali, Lombok, Kalimantan en Sulawesi) 7 uur later en in Oost-Indonesië (o.a. Molukken en Papoea) 8 uur later dan in Nederland. Gedurende de zomermaanden kunt u hier 1 uur af halen. Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar Jakarta duurt gemiddeld 14 uur (direct) en naar Denpasar gemiddeld 16,5 uur.

Vervoer

Met uitzondering van enkele grote steden rijden er weinig taxi’s met een meter. Wij adviseren u vooraf de prijs af te spreken. Ditzelfde geldt voor de bemo’s (taxibusjes) en de fietstaxi’s (becaks). De chauffeurs hebben dikwijls geen wisselgeld, neem daarom altijd wat kleingeld mee. Tevens is het mogelijk om in de grote steden een auto met chauffeur te huren.

Fooien

Bedieningsgeld wordt in de restaurants aan de rekening toegevoegd. Indien dit niet gebeurt, is een fooi van 10% gebruikelijk. Kamermeisjes verwachten een fooi van ongeveer IDR 25.000 per dag en een bellboy ongeveer IDR 10.000 per koffer. Voor taxichauffeurs is een fooi van 5-10% gebruikelijk. Voor de gids kunt u USD 5 en voor de chauffeur USD 3 per dag aanhouden.

Voltage

De netspanning is over het algemeen 220 volt. De stopcontacten kunnen verschillen. Wij adviseren u dan ook een wereldstekker mee te nemen. Stroomstoringen komen regelmatig voor. Wij adviseren u daarom een zaklantaarn mee te nemen.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit Indonesië ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Feestdagen 2024

Door de diverse religies die in Indonesië een grote rol spelen, zijn er ook overeenkomstig veel feestdagen. Op sommige dagen zijn openbare voorzieningen zelfs gesloten. Wij geven u hier een overzicht van de meest belangrijke feestdagen.

1 januari Nieuwjaarsdag
8 februari Isra Mi’raj, hemelvaart van de profeet Mohammed
9-10 februari Chinees Nieuwjaar
11 maart Nyepi, hindoeïstisch nieuwjaar (Bali)
29 maart Goede Vrijdag
8-15 april Lebaran / Idul Fitri
1 mei Dag van de Arbeid  
9-10 mei Hemelvaart 
23-24 mei Waisak Dag, geboorte van Boeddha
1 juni Pancasila dag, nationale feestdag
17 juni Idul Adha, offerfeest
7 juli Muharram, Islamitisch nieuwjaar
17 augustus Onafhankelijkheidsdag
28 september Geboortedag van de profeet Mohammed
25-26 december Kerstmis

Naast de bovengenoemde feestdagen is er ook een aantal lokale en religieuze feestdagen waarvan de data per jaar wisselen.

Nyepi Day op Bali

Op deze “Stille Dag” staat het leven stil op Bali. Er is op deze dag geen verkeer (wel in noodgevallen), er varen geen ferries, geen elektriciteit en de luchthaven is gesloten. Toeristen worden verzocht in het hotel te blijven of in de hoteltuin of het zwembad. Het is niet toegestaan om in zee te zwemmen op deze dag. In het hotel zal wel elektriciteit gebruikt worden, maar gasten worden verzocht om de gordijnen op deze dag gesloten te houden.

Ramadan

De ramadan is een speciale maand in de islamitische kalender, namelijk de negende, waarop tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. Eten, drinken en roken is gedurende de dag in het openbaar verboden, maar veel hotels en restaurants zijn open, weliswaar achter gesloten gordijnen. Probeer gedurende de ramadan niet in het openbaar te eten of te drinken. Onze lokale agent zal een lunchbox aanbieden wanneer er onderweg geen lunchplekken open zijn. Alcohol is tijdens de ramadan moeilijker te verkrijgen. Tijdens de ramadan kan er gereisd worden in islamitische landen, maar u dient dan wel rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Winkels, musea en andere bezienswaardigheden zijn veelal gewoon open. Banken en kantoren zijn veelal `s middags gesloten. Het Suikerfeest (Eid-Al-Fitr) wordt uitgebreid gevierd. Deze periode duurt ongeveer 1 week. Alle Indonesiërs op Sumatra, Java en Lombok die moslim zijn gaan op familiebezoek door het hele land. Hierdoor kunnen er tijdens deze feestweek dan ook overal files, en soms enorme files, voorkomen, waardoor de reisdagen langer zullen zijn. Verder is het tijdens het Suikerfeest bij de meeste toeristische attracties, in het openbaar vervoer en in de hotels erg druk en beginnen de moskeeën al zeer vroeg met de oproep tot het gebed.

In de volgende perioden wordt reizen over Sumatra, Java en Lombok afgeraden: 5 april tot en met 20 april 2024

Informatie

Ambassade van Indonesië
Tobias Asserlaan 8
2517 KC Den Haag
Tel.: 070 3108100
Openingstijden: ma.-vr. 09.00-13.00 uur en 14.00-17.00 uur

Indonesië op internet:
www.tourismindonesia.com

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Indonesië

Vanaf 60,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany